Cookies

De Zonnebloem gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren, gebruiksgemak te verbeteren, voor social media en om ervoor te zorgen dat u relevante advertenties en informatie te zien krijgt wanneer u gebruik maakt van deze website. Meer informatie over de cookies kunt u vinden op onze privacy pagina.

“Hier krijg ik de kans om te werken zoals ik wil én zoals ik nog kan”

18-04-2014

"Na mijn studie in automatisering, ging ik op mijn negentiende op zoek naar een baan. Waar ik precies ging werken, maakte me eerlijk gezegd niet zoveel uit. Het was al moeilijk genoeg iets te vinden, helemaal als je een handicap hebt. Het was wel de tijd waarin internet in opkomst was. Daar lagen kansen voor mij, omdat werken achter de pc is in principe goed te doen is vanuit een rolstoel. Ik werd bij de Zonnebloem aangenomen als administratief medewerker voor 40 uur in de week, wat ik toen nog goed aankon.

Vanaf dag één werd er rekening gehouden met mijn handicap. Omdat ik een progressieve spierziekte heb, kan ik steeds minder. Het is dan heel fijn als je werkgever flexibel met werkdruk en -uren omgaat. En dat er ook naar je geluisterd wordt. De enige mogelijkheid voor mij om een fijne baan te hebben is als deze ‘meebeweegt’ met waar ik fysiek toe in staat ben.

De doorbraak van internet was erg betekenisvol voor mij. Het maakte me onafhankelijk van mijn pc op kantoor, waardoor ik veel dingen vanuit huis kon regelen. Ik besloot me meer te richten op internet en ben nu webmaster bij de afdeling Marketing & Communicatie. Inmiddels werk ik nog maar 16 uur, grotendeels vanuit mijn werkkamer thuis. Daar werk ik onder meer aan nieuwsbrieven, vormgeving en kwaliteitsbewaking. Ik kan mijn eigen tijd indelen en werk bijvoorbeeld vaak ’s avonds omdat ik ’s ochtends met hulp uit bed gehaald wordt. Het duurt dan wel even voordat ik klaar ben.

Uiteindelijk draait het in mijn situatie allemaal om wederzijds vertrouwen met mijn werkgever. Natuurlijk was het even wennen dat ik thuis ging werken, parttime werken was in die tijd al vreemd, maar ze hebben me nooit een strobreedte in de weg gelegd. De Zonnebloem geeft me nog steeds de kans om te werken zoals ik wil en nog kán.

Ik ben nu al meer dan 25 jaar in dienst. Misschien wel een moment waarop ik de lat voor mezelf weer eens wat hoger moet gaan leggen. Ik moet een doel hebben, iets om naartoe te leven. Een aantal keer ben ik op Zonnebloemvakantie geweest en heb ik daar ook terugkoppeling over gegeven aan het Nationaal Bureau. Misschien dat ik me daar wat meer op ga richten. Ik maak nu eenmaal ook onderdeel uit van onze doelgroep. Zolang mijn werk en mening van toegevoegde waarde zijn voor het werk van mijn collega’s op het Nationaal Bureau, voel ik me waardevol. En dat heb ik nodig om door te gaan.”   

Jurgen Koenraads, medewerker team online

Jurgen Koenraads

Jurgen Koenraads is al meer dan 30 jaar werkzaam bij de Zonnebloem.