Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

5 tips voor het versieren van je rolstoel

25-05-2020

Je rolstoel is een essentieel hulpmiddel én een verlengstuk van jezelf ineen. Eigenlijk zoals een bril dat is. Maar waar je brillen in allerlei designs, kleuren en vormen kunt kopen, is een rolstoel meestal een wat saai geheel. Of je er nu een huurt of koopt, vaak is de rolstoel uitgevoerd in een standaard donkere kleur. En dat is jammer. Want waarom zou je jouw persoonlijkheid niet óók tot uiting laten komen in je rolstoel? Nu we door de coronamaatregelen wat meer thuis zijn, heb je wellicht eindelijk tijd om dat versierklusje aan je rolstoel op te pakken. We geven je 5 tips.

Bedenk voor je begint wel eerst even wat je allemaal met jouw rolstoel mag. Iemand die zijn rolstoel zelf heeft gekocht, mag er in de meeste gevallen meer aan veranderen dan iemand die de rolstoel huurt. Ben je zelf eigenaar van je rolstoel? Dan kun je je creativiteit helemaal de vrije loop laten. Huur je je rolstoel? Check dan even bij de instantie waar je het huurcontract hebt afgesloten wat je allemaal aan je stoel mag veranderen.

1. Opvallende spaakbeschermers

De wielen zijn één van de grootste blikvangers van je rolstoel. Ga je die versieren, reken maar dat mensen op straat naar je rolstoel kijken. Spaakbeschermers zijn niet alleen ontworpen om te voorkomen dat je met je handen tussen de spaken komt, online zijn tal van aanbieders te vinden van de meest kleurrijke prints voor spaakbeschermers. Van prints met dieren, pizza’s, sport, bloemen en kastelen tot felle, effen beschermers. En wat te denken van je eigen ontwerp op je wielen. Sommige winkels geven online de mogelijkheid om je eigen ontwerp te uploaden en af te laten drukken op een spaakbeschermer. 

2. Bekleding voor de duwhoepels

Als je dan toch met je wielen bezig bent, denk dan eens aan het versieren van de duwhoepels. De bekleding zorgt niet alleen voor extra smoel aan je wielen, rubberen hoepels beschermen ook nog eens je rolstoel tegen beschadigingen en voorkomen dat je handen niet koud worden als je de duwhoepel vast pakt. 

3. Gekleurde wielen

Aan de wielen van je rolstoel kun je veel veranderen. Maar ook de banden kun je voorzien van een kleurtje. Mits je luchtbanden hebt. Hier lees je hoe je de banden kunt vervangen. 

4. Zitting en leuning (hoezen en folie)

Als je de wielen eenmaal hebt aangepakt, kun je je nu richten op die andere blikvangers: de zitting en de leuning. Je kunt kiezen voor rugfolie, een hoes of nieuwe bekleding. Ook voor deze onderdelen van je rolstoel zijn online tal van kant en klare prints te vinden. 
Maar wie een beetje handig is met naald en draad – of dat wil worden – kan zelf aan de slag met nieuwe bekleding. Op haar website legt Jacqueline in een eenvoudig stappenplan uit hoe je zelf rolstoelbekleding maakt. 

5. Schilderen – zelf of laten doen

De vorige 4 tips mag je hoogstwaarschijnlijk op elke rolstoel toepassen, omdat de aanpassingen heel eenvoudig te verwijderen zijn. Bij onze laatste tip is het goed om heel goed na te gaan wat je allemaal aan je rolstoel mag veranderen. Want beschilderen is vaak permanent. Maar als je je rolstoel mág beschilderen, dan kun je natuurlijk wel iets prachtigs neerzetten. Almer Regter liet zijn elektrische rolstoel beschilderen door een kunstenares, hij schrijft dat zijn rolstoel nu ‘niet langer slechts een hulpstuk is, maar deel van mijn identiteit.’ Wie zélf wil schilderen doet er goed aan om eerst op papier wat ideeën te schetsen en vervolgens eerst met verwijderbare stift de contouren op de rolstoel te tekenen. Is die schetst eenmaal naar tevredenheid, dan kan het echte schilderen beginnen.