Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

$name

In ‘Gezichten van de Zonnebloem…’ maak je kennis met mensen die op een bijzondere manier betrokken zijn bij de Zonnebloem. Vrijwilligers, deelnemers, donateurs en medewerkers: zij dragen allemaal bij aan ons belangrijke werk voor mensen met een lichamelijke beperking. In deze editie het verhaal van Kim van Korven. Ze is pas 33 jaar oud, maar doet al 20 jaar vrijwilligerswerk. Dat bijzondere gegeven bleef niet onopgemerkt, want aan het begin van dit jaar kreeg Kim van Korven hiervoor de koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau. “Bizar”, zegt ze zelf, “dit is mijn hobby, daar hoef ik helemaal geen lintje voor te ontvangen. Maar ik ben natuurlijk wel heel dankbaar en trots.” 

Al op jonge leeftijd wordt duidelijk dat Kim een vrijwilliger in hart en nieren is. Ze is pas elf als ze gevraagd wordt om een groepje jonge kinderen te begeleiden bij Jong Nederland Diessen, een landelijke jeugdvereniging waarin sport, spel, creativiteit en buitenleven centraal staat. “Mijn ouders waren er ook actief als vrijwilliger, dus dan rol je er zelf gemakkelijk in. Al snel merkte ik dat ik juist geniet als ik anderen zie genieten. En ik barst van de energie!”, vertelt de nuchtere Brabantse.

Voldoening en gezelligheid

Sindsdien zijn de vrijwilligersactiviteiten alleen maar gegroeid. Kim zet zich ook in voor het Repair Café en het eetproject voor ouderen, bedenkt activiteiten in de natuur voor kleuters en twee jaar geleden meldde ze zich aan als vrijwilliger bij de Zonnebloem. En dat allemaal naast haar ‘gewone’ baan als woonbegeleider bij Amarant, waar ze verschillende groepen mensen met een verstandelijke beperking, autisme of hersenletsel begeleidt.

“Ik had me jarenlang vooral op kinderen en jongeren gericht, nu wilde ik ook iets anders. Overigens vind ik ieder mens interessant, ongeacht leeftijd of achtergrond. Maar het mooie bij de Zonnebloem is dat de deelnemers ontzettend dankbaar zijn. Dat maakt de voldoening voor jezelf extra groot. Bovendien houd ik van gezelligheid en ook dat is zeker te vinden bij de afdeling. Ik ken veel mensen in Diessen en maak met iedereen graag een praatje. Dat is sinds mijn aanmelding bij de Zonnebloem alleen maar meer geworden. De uitdaging vind ik vooral in het organiseren van activiteiten met een klein budget én het opzoeken van nieuwe samenwerkingen.”

Kers op de taart

Die samenwerkingen ontstonden al snel nadat Kim zich aansloot bij de Zonnebloem. “Ik vind het geweldig om jong en oud met elkaar te verbinden. Het bevordert het contact tussen de inwoners van het dorp. Bovendien wil ik daarmee mogelijke vooroordelen over jongere of oudere mensen uit de wereld helpen. Daarom heb ik een jeugdgroep van Jong Nederland Diessen gevraagd om een sjoeltoernooi te organiseren voor de deelnemers van de Zonnebloem. De combinatie was zeer geslaagd. De jeugd vond het hartstikke leuk om deze dag te organiseren en ook de Zonnebloemdeelnemers genoten met volle teugen. En als kers op de taart hebben jongeren en ouderen tegenwoordig meer contact met elkaar. Ze begroeten elkaar in het dorp en maken even een praatje. Dat is toch geweldig! Hoe meer mensen vriendelijk tegen elkaar zijn en contact met elkaar hebben, hoe groter het gevoel van saamhorigheid.”

Organisaties met elkaar verbinden

Dit soort activiteiten wil Kim met de Zonnebloemafdeling vaker organiseren. Bijvoorbeeld door de jeugd samen met de Zonnebloemdeelnemers op pad te laten gaan in het dorp. “Dan kunnen ze veel van elkaar leren. Want ze kennen het dorp allemaal op hun eigen manier. Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Gewoon proberen!”

Dat positieve gevoel en het enthousiasme ervaart Kim ook bij haar mede-vrijwilligers van de Zonnebloem. “Ons bestuur bestaat uit een fijne groep mensen die interesse heeft in elkaar. Ik ben daar echt in een warm bad terechtgekomen. Zelf ben ik lid van het A-team, zoals wij ons activiteitenteam noemen. Dus ik bedenk en organiseer samen met mijn collega’s activiteiten voor deelnemers. Doordat ik mijn eigen tijd kan indelen en planning kan bepalen, heb ik de ruimte om bij meerdere organisaties aan de slag te gaan. En om die vervolgens ook weer met elkaar te verbinden.”

Samenwerken in crisistijd

Zo was Kim tijdens de coronacrisis een van de voortrekkers van nieuwe samenwerkingen tussen verschillende lokale organisaties. “Kwetsbare en oudere mensen zien we zowel bij de Zonnebloem, de KBO en bij Wij-wel, een coöperatie in Diessen waar mensen terecht kunnen die hulp nodig hebben. Zeker aan het begin van de coronacrisis was er een overvloed aan informatie. Veel oudere mensen hadden moeite om te begrijpen wat er gaande was én waar ze hulp konden krijgen. Daarom hebben we de koppen bij elkaar gestoken en zijn we als verenigingen gaan samenwerken. We hebben bijvoorbeeld samen een brief opgesteld met belangrijke informatie over het virus, maar ook over waar mensen terecht konden met vragen. Dat gaf de mensen in Diessen duidelijkheid en daar was op dat moment veel behoefte aan.”