Mystery guest

Denise Brune kijkt naar wat er wel kan

Door de coronacrisis lag het project Onbeperkt Eropuit tijdelijk stil. Ook de mystery guests hebben daardoor geen locaties kunnen testen. Hoe hebben zij de afgelopen periode doorgebracht? Een portret van Denise Brune, een veelzijdige en actieve jongedame, die ondanks haar lichamelijke beperking geniet van haar vrijheid en zelfstandigheid. 

Normaal heeft Denise (36) een drukbezet leven. Ze werkt een aantal dagen in de week, is voorzitter van de jongerenwerkgroep Amsterdam, test vrijetijdslocaties als mystery guest, doet aan rolstoelhandbal en handbiken en geniet van haar sociale contacten. Medio maart, toen de lockdown werd afgekondigd, viel dat plotseling grotendeels weg. Voor Denise was dat geen reden om bij de pakken neer te zitten. Integendeel, ze keek juist naar wat ze nog wél kon. En dat bleek best veel te zijn.  

Veel buiten 

“Net als ieder ander kon ik de afgelopen tijd niet naar mijn werk, maar dat had ook voordelen. Ik had geen reistijd en kon vanuit huis prima werken. Dan zat ik lekker op mijn balkon als ik moest bellen of videobellen met collega’s. Natuurlijk was dat ook wennen, maar ik heb het niet als vervelend ervaren. Dankzij het prachtige weer kon ik veel naar buiten. Een vrijetijdslocatie bezoeken of ergens wat drinken was helaas geen optie, maar er was niemand die me tegenhield om eropuit te gaan met mijn rolstoel. Een paar minuten rollen en ik zit al in de duinen. Dat is heerlijk. Ik vind het belangrijk om zo gezond en vitaal mogelijk te blijven, dus ga ik geregeld een kilometer of dertig rijden met mijn handbike. Dan heb ik een lekkere work-out gehad en voel ik me fysiek en mentaal echt goed.” 

Begrip voor elkaar 

In 2003 kreeg Denise, na een enkeloperatie, een bacteriële infectie en sindsdien werkt de aansturing van haar spieren niet goed meer. Ondanks haar rolstoel is zelfstandigheid voor Denise essentieel en dankzij haar aangepaste auto heeft ze ook de vrijheid. Tijdens de crisis bleef ze haar boodschappen dan ook zelf doen. In de supermarkt en op andere locaties is Denise wel voorzichtiger. “Normaal gesproken rol ik lekker soepel door een winkel, maar nu vraag ik wat vaker of ik erlangs mag. Dat geldt ook voor de lift van het appartementencomplex waar ik woon. Je kunt daar moeilijk anderhalve meter afstand houden, dus veel mensen vragen vooraf of ze mee mogen. Dat heb ik nu liever niet. Gelukkig heeft iedereen daar wel begrip voor.” 

Opgesloten gevoel 

Nu de maatregelen steeds verder versoepelen, gaat Denise er weer vaker op uit, bijvoorbeeld naar een restaurant. Wat haar opvalt, is dat het overal rustiger is. Er zijn minder mensen bij elkaar op een plek en daardoor heb je als rolstoelgebruiker meer ruimte. Letterlijk en figuurlijk, want de fysieke ruimte is voor Denise ook van invloed op het gevoel van vrijheid. “Ik voel me wel eens opgesloten als veel mensen om me heen staan. Dan kan ik geen kant op en ik kan ook niet zien wat er voor of achter me gebeurt. Dat geeft geen prettig gevoel en ontstond nog wel eens als ik in een theater was. Zeker bij de afsluiting, als iedereen ging staan om te applaudisseren, ging ik bij voorbaat al op een andere plek zitten. Om te voorkomen dat ik dan werd ingebouwd.” 

Steentje bijdragen

“Ik vind het heel jammer dat ik nu geen vrijetijdslocaties als mystery guest kan bezoeken. Aan de ene kant omdat ik het gewoon erg leuk vind om eropuit te gaan, maar ook omdat ik het belangrijk vind dat de toegankelijkheid van locaties verbetert. Dat is ook precies de reden waarom ik mystery guest ben geworden. Door locaties te testen en ondernemers tips te geven, kan ik andere mensen helpen die, net als ik, een lichamelijke beperking hebben.   

Simpele dingen zoals afvalbakken met een voetpedaal zijn voor een ‘loper’ handig en hygiënisch. Voor mij niet, want ik kan er niet bij. Hetzelfde geldt voor deuren die naar binnen opengaan. Ik ben de schaamte inmiddels voorbij en ga gewoon met de deur open naar het toilet, maar ik weet zeker dat er mensen zijn die door dit soort situaties ervoor kiezen om thuis te blijven. Dat is zonde, want het maakt je leven zo veel mooier door eropuit te gaan. Ik vind het heel goed dat de Zonnebloem zich inzet voor betere toegankelijkheid en ik probeer daar op deze manier mijn steentje aan bij te dragen.”