Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

Een aanvulling op mijn leven

2019-01-17-de-zonnebloem-foto-henk-lammenjpg

De week van het bezoekwerk in het kader van 75 jaar Zonnebloem.

"Een aanvulling op mijn leven"

Venray | Een belangrijke activiteit van De Zonnebloem is het bezoekwerk. In de door de landelijke vereniging aangekondigde Week van het Bezoekwerk (17 tot en met 25 januari) worden alle gasten van de afdeling Rooy in Venray bezocht en verrast met een kleinigheid. 

Door Henk Lammen / weekblad Peel en Maas

De Zonnebloem zet zich al jaren in voor mensen met een lichamelijke beperking. Iedereen heeft behoefte aan gezelschap, maar mensen met een lichamelijke beperking zijn vaker (alleen) thuis dan zij zouden willen. Het bezoekwerk is dan ook een essentiële taak die De Zonnebloem op zich heeft genomen. Gasten die samen met een vrijwilliger een kopje koffie drinken, samen op pad gaan of activiteiten bezoeken. Ruim 100 gasten van de Venrayse afdeling maken gebruik van het bezoekwerk. Zestig vrijwilligers zetten zich hiervoor in. "Te weinig", aldus voorzitter Jo van Lieshout. "Het ideale plaatje is één op één, een vrijwilliger voor een gast. Maar er zijn ook vrijwilligers die twee gasten hebben. Het zou mooi zijn als we nog zo'n twintig nieuwe vrijwilligers mogen begroeten. Dan kunnen we het bezoekwerk optimaal invullen. Het grootste deel van de vrijwilligers bestaat uit vrouwen. We zullen mannen dan ook met open armen ontvangen." Elly Alkemade doet als bestuurslid van De Zonnebloem Rooy de intake van nieuwe vrijwilligers. Ook draagt zij zorg voor een goede match tussen gasten en vrijwilligers. "Het belangrijkste is een goede klik. Je kijkt dan naar de hobby's en interesses, maar ook of een vrijwilliger in staat is om op een goede manier invulling te geven aan het bezoekwerk. Een vrijwilliger die geen rolstoel kan duwen koppelen aan een gast in een rolstoel kan natuurlijk niet. Het gaat toch om een stukje maatwerk. En gaat het minder tussen beiden dan is het weer zaak om een andere oplossing te zoeken." Doortje Janssen uit Venray, zij viert vandaag (donderdag) haar 93e verjaardag, maakt pas sinds enkele jaren gebruik van het bezoekwerk. "Ik heb tot mijn 88e gefietst", zegt de kwieke negentiger. "Toen dat niet meer kon viel ik in een zwart gat." Als gast werd ze gekoppeld aan vrijwilliger Carina Cornelissen uit Venray. Sindsdien vormen ze een onafscheidelijk koppel en ondernemen ze tal van activiteiten. "We drinken samen een kopje koffie, praten met elkaar, nemen deel aan excursies en activiteiten. Of gaan een ijsje eten bij Clevers. Allemaal keileuke dingen, ik kijk er echt naar uit. Ik heb mensen nodig en vertoef er graag onder." Op haar beurt geniet Cornelissen, die enkele gasten begeleidt, van het vrijwilligerswerk. "Als ik de mensen blij en gelukkig kan maken, ben ik dat ook. Je hebt er zelf net zoveel plezier in. Samen hebben we ontzettend veel lol. De dames praten honderduit. Het voelt ook niet als een verplichting. Al is het soms wel moeilijk een afspraak te plannen", lacht Cornelissen. "De dames hebben zoveel te doen." Doortje vat tot slot de essentie van het bezoekwerk in een zin samen. "Het is een aanvulling op mijn leven."

De Zonnebloem regio Venray is actief in de gehele gemeente Venray en haar kerkdorpen.

Interesse om als vrijwilliger bezoekwerk te doen? Neem dan contact op met de regio secretaris Nelly de Haas mailadres nelly.dehaas@hotmail.com , telefoon 0478-583837.

Nelly de Haas

0478-583837
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?