Als vrijwilliger met de Zonnebloem op vakantie

Elk jaar bezorgt de Zonnebloem meer dan 8.000 zieke en gehandicapte mensen de vakantie van hun leven. Een leuke, comfortabele en veilige reis, met alle voorzieningen en professionele hulp die ze nodig hebben.

Mee als vakantievrijwilliger

De vakanties van de Zonnebloem worden mogelijk gemaakt door de inzet van ruim 8.000 vrijwilligers: algemeen medewerkers, maar ook artsen, verpleegkundigen, verzorgenden, helpenden, fysiotherapeuten en kappers doen mee. Want kwaliteit en deskundige begeleiding en verzorging staan voorop.

Wie kan vakantievrijwilliger worden?

Iedereen boven de 18 jaar kan als vrijwilliger mee met een Zonnebloemvakantie. Als je als algemeen medewerker meegaat, heb je geen opleiding en/of diploma's nodig. Wil je als arts, fysiotherapeut, kapper, verpleegkundige, verzorgende of helpende deelnemen, dan heb je wel de juiste diploma's en/of opleidingseisen nodig. Er is geen bovengrens aan de leeftijd gesteld voor deelname. Realiseer echter wel dat meegaan als vrijwilliger met een Zonnebloemvakantie behoorlijk pittig is. Zowel emotioneel als lichamelijk wordt er nogal wat van je verwacht, dus het is belangrijk dat je gezond bent van lichaam en geest. 

Wat vragen we?

 • Je bent gemotiveerd, enthousiast en respectvol.
 • Je kunt contact maken met de zieke en gehandicapte deelnemers.
 • Je kunt in groepsverband functioneren.
 • Je kunt zich conformeren aan afspraken.

Taken van vakantievrijwilligers

 • Artsen zijn verantwoordelijk voor alle medische zaken.
 • Fysiotherapeuten helpen mee bij algemene werkzaamheden en voeren fysiotherapeutische behandelingen uit waar nodig.
 • Kappers verzorgen het haar van vakantiegangers én helpen bij algemene werkzaamheden.
 • Verpleegkundigen, verzorgenden en helpenden nemen naar bekwaamheid (wet BIG) de verzorging en verpleging voor hun rekening, als het nodig is ook ’s nachts.
 • Algemeen medewerkers helpen de vakantiegangers waar nodig, bijvoorbeeld tijdens het eten of door het duwen van de rolstoel tijdens wandelingen. Verder serveren ze eten, wassen ze af, staan ze achter de bar, gaan ze rond met thee en koffie, bemannen ze de receptie, et cetera.

Tijdens de vaarreizen met ons vakantieschip Ms de Zonnebloem is het werk van een algemeen medewerker strakker georganiseerd en minder afwisselend. Je wordt ingedeeld als medewerker restaurant, afwaskeuken, bar, receptie of brandwacht en dat blijf je dan ook de hele reis doen. Naast deze specifieke taak ga je regelmatig met deelnemers passagieren en bied je waar nodig een helpende hand.

Wat biedt de Zonnebloem?

 • Een ongedwongen vakantiestemming, natuurrijke omgeving en leuke collega’s. Een ideale werksfeer dus.
 • Jouw verblijf (huisvesting en voeding) wordt vergoed, evenals alle excursies (inclusief entreegelden) en de reiskosten van en naar de accommodatie of opstapplaats/luchthaven (openbaar vervoerstarieven, tweede klasse, of € 0,28 per kilometer). Op enkele all inclusive-reizen na zijn de consumpties voor eigen rekening.
 • Een aanvullende collectieve reis- en bagageverzekering.
 • Als je dat wilt, een speciaal dieet.

Zonnebloemvakantie als stage

Studeer je voor verpleegkundige of verzorgende? Dan kun je stage lopen tijdens een Zonnebloemvakantie of vrije studiepunten behalen.

Buitengewoon verlof voor een Zonnebloemvakantie

Sommige werkgevers vergoeden een deel van de vrije tijd die hun werknemers in vrijwilligerswerk steken. Bij ons kun je een ‘buitengewone verlofbrief’ krijgen als bewijs van deelname.

Vakantieaanbod 2015

De Zonnebloem heeft voor 2015 weer een mooi, afwisselend vakantieaanbod samengesteld, met bus-, camper, boot- en vliegreizen. We gaan in totaal naar veertig bestemmingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Spanje, Duitsland, Italië en Turkije. Er zijn vakanties voor alle leeftijden: van 18 tot 45 jaar, van 40 tot 65 jaar en reizen waarbij iedereen mee kan. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk het vakantieaanbod online of vraag een gedrukte vakantiegids aan, zodat je thuis op je gemak door de gids kunt bladeren. 

Word vakantievrijwilliger

Je kunt je direct online aanmelden voor de vakantie van jouw keuze!

Er kan zoveel meer dan je denkt

Vrienden loterij