Onze geschiedenis

In 1945 startte Alex van Wayenburg het programma 'Radioziekenbezoek de Zonnebloem'. Zijn ideaal: een samenleving met plaats voor iedereen. Of je nu gezond of ziek bent. Een samenleving waarin niemand aan huis gekluisterd hoeft te zijn, of een eenzaam leven hoeft te leiden.

Alex van Wayenburg

Veel Nederlanders deelden dat ideaal. En zo werd op 17 januari 1949 de Zonnebloem opgericht. Met plaatselijke afdelingen die overal in het land actief zijn. In 1964 werd de stichting een vereniging. Het aantal donateurs groeide snel, evenals het aantal vrijwilligers. Zo konden we steeds meer activiteiten voor zieken en gehandicapten organiseren.

De komst van het schip

Op 9 februari 1985 liet Koningin Beatrix het passagiersschip De Zonnebloem te water. Een volledig aangepast hotelschip voor mensen met een lichamelijke beperking. Gefinancierd door het Nederlandse publiek, dat massaal geld schonk via het KRO-spelprogramma de 1-2-3 Show.

Met de tijd mee

In 2006 nam de Zonnebloem een nieuw cruiseschip in gebruik. Daarnaast worden er steeds meer soorten vakanties, evenementen en activiteiten georganiseerd. Van kampeervakanties in een aangepaste camper tot een eigen luchtballon die geschikt is voor mensen in een rolstoel.

Kortom: de Zonnebloem blijft met de tijd meegaan. De manier waarop we ons inzetten past bij de wensen van vandaag. Maar ons ideaal is niet veranderd: een samenleving met plaats voor iedereen!

Meer historisch beeld- en geluidsmateriaal kun je vinden in ons online Zonnebloemmuseum.

Er kan zoveel meer dan je denkt

Vrienden loterij