Nederlandse Veteranendag 28 Juni 2014

Zonnebloem afdeling

Deze dag werden onze veteranen in het zonnetje gezet die waar ook ter wereld in zijn gezet. Andy Timmers was er die dag bij.

                                      Nederlandse Veteranendag 2014

Mij was de eer te beurt gevallen om samen met partner aanwezig te zijn voor het bijwonen van de plechtigheid in de Ridderzaal, de medaille-uitreiking op het Binnenhof en het defilé  op de Kneuterdijk tegenover de hofvijver ter gelegenheid van de Nederlandse Veteranendag op zaterdag 28 juni 2014.

We waren er al op tijd en voor aanvang van de plechtigheid in de Ridderzaal kregen we eerst koffie en gebak aangeboden in een van de andere ruimtes.

Toen het tijdstip was aangebroken waarop de plechtigheid zou beginnen liep de Ridderzaal langzaam vol. Wij hadden een plaats vooraan op de 3e rij.

Toen de Koning bij de aanvang van de plechtigheid binnen kwam hadden we hem zo kunnen aanraken.

 

Bij de opening sprak de voorzitter ( tevens ceremoniemeester) van het comité Nederlandse Veteranen zijn dank uit aan de Koning dat hij ook vandaag weer aanwezig had willen zijn. Ook betuigde hij zijn dank aan premier Rutte dat de Kamer met meerderheid van stemmen besloten had om het comité Nederlandse Veteranen een officiële status toe te kennen. Voortaan staat dus vast dat er elk jaar een Nationale Veteranendag zal zijn.

Na zijn inleiding gaf hij het woord aan premier Rutte die met de geijkte uitdrukkingen alle veteranen lof toezwaaide voor hun inzet en moed tijdens de missie, waarvoor zij waren ingezet.

Bij die missies behoorden natuurlijk ook Nederlands- Indië,  Nieuw- Guinea en Suriname.

Enkele veteranen werden extra in het zonnetje gezet wegens bijzondere verrichtingen tijdens een van die vredesoperaties.

Er was ook een zangeres die een speciaal lied voor de veteranen had geschreven en waarvan de tekst te lezen was op een tv scherm. Helaas heb ik de tekst niet, vond hem heel erg goed.

Verder was er de militaire kapel Johan Willem Friso.

Naast de Koning en de Premier waren er ook nog andere genodigden, o.a. de Minister van Defensie, de burgermeester van den Haag en een vertegenwoordiger van St. Maarten en andere mij onbekende personen.

Ook was er een ex-militair van het Nederlandse leger die in de meidagen van 1940 , met zijn peloton 5 dagen lang stand hadden gehouden tegen de overmacht van het Duitse leger. Hiervoor kreeg hij na de oorlog een onderscheiding die hij echter weigerde in ontvangst te nemen omdat hij er acht gulden voor moest betalen wat in die tijd best wel veel geld was maar bovendien was het van de gekke dat je voor je moed en trouw ook nog moest betalen.

Het waren natuurlijk wel andere tijden.

Na de oorlog is hij geëmigreerd naar Canada waar hij nu nog woont. Hij werd door Defensie uitgenodigd om bij deze Nationale Veteranendag aanwezig te zijn. Nu werd hem alsnog de onderscheiding opgespeld door de Minister van Defensie en zoals hij later aan een van de verslaggevers vertelde: "Deze keer hoefde ik er niet voor te betalen".

Na de plechtigheid in de Ridderzaal vond op het Binnenhof de ceremonie plaats waarbij de uitreiking van de herinneringsmedailles voor deelname aan de vredesmissies bij de veteranen

werd uitgereikt en opgespeld door de Minister van Defensie.

Na deze ceremonie vonden er geanimeerde gesprekken plaats tussen Koning, Minister en premier en de veteranen.

Vervolgens kregen we een buffetlunch aangeboden op het Binnenhof.

Na het gebeuren op het Binnenhof werden we naar het defileerpunt begeleid waar we vlak achter het podium waar de Koning het defilé afnam een zitplaats hadden op de eerste rij van de tribune.

Een heel lange stoet trok aan ons voorbij met een scala van legeronderdelen maar ook politie en veel fanfares en muziekkorpsen. Men heeft het allemaal op televisie kunnen zien.

Na het defilé zijn we nog even naar het malieveld gegaan waar de verdere activiteiten plaats vonden maar daar was bijna geen doorkomen aan zo druk was het. Volgens de pers zijn er die dag 130000 bezoekers geweest.

Aangezien we  vorig jaar uitgebreid rondgeneusd hadden (we waren toen 's ochtends al aanwezig.) zijn we maar naar huis gegaan.

Het was voor mij een bijzondere eer en waarschijnlijk een eenmalige gelegenheid om hierbij aanwezig te mogen zijn en datzelfde geldt voor de mij vergezellende partner Jo de Wind, voor  haar is zo'n militaire gebeurtenis natuurlijk niet alledaags.

Andy Timmers

N.B.  Als men foto''s wil zien van alle gebeurtenissen en plechtigheden ga dan naar GOOGLE en toets in: Nederlandse Veteranendag 2014

Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=mImEhwaCHxo

 

Hans van den Akker

06-40053886
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Uit eten/terrasje pakken
  • Creatieve workshops
  • Buitenactiviteiten
  • Bezoekwerk
  • Bezoek aan dierentuinen en natuurparken