Zonnebloem vrijwilligers worden bijgepraat over Tom in de Buurt

Zonnebloem afdeling

Tom in de buurt staat voor zorg en welzijn in de buurt en daar hebben veel van onze Zonnebloem gasten mee te maken, nu of in de nabije toekomst.

Alieke Nielen, wijkcoach team Noord van Tom in de buurt, kwam de  vrijwilligers van de Zonnebloem Alphen a/d Rijn Ridderveld vertellen over wat Tom precies doet, na afloop van hun vrijwilligersvergadering op 27 januari 2016. Uiteraard hadden de aanwezigen de gelegenheid vragen te stellen en daar werd dan ook gebruik van gemaakt.

Sinds de uitvoering van de WMO overgeheveld is naar de gemeente, is in Alphen a/d Rijn een coalitie gevormd van acht zorg- en welzijnsorganisaties met het doel samen welzijn en zorg bij mensen thuis of in de buurt te brengen. Dit zijn: Gemiva, Kwadraad, Kwintes, Participe, Activite, Binnenvest, Ipse de Bruggen en WIJdezorg. Dit samenwerkingsverband heeft de naam Tom in de buurt gekregen. De letters staan voor Talent, Ondersteuning en Meedoen. Talent, omdat iedereen talenten heeft die hij of zij kan inzetten, ondersteuning waar dat nodig is en meedoen in de gemeenschap. Tom in de buurt heeft als motto: Niet meer kijken naar wat níet kan, maar kijken naar wat wél kan. Alieke gaf een goed beeld, mede aan de hand van praktijkvoorbeelden, van de werkwijze van Tom in de buurt. Voorwaarde voor het krijgen van hulp is dat iemand dat zelf wil, men blijft ook ten allen tijde eigenaar van zijn eigen zorgdossier.  Een coach neemt iemand met een hulpvraag onder zijn hoede en begeleidt die persoon van begin tot einde. Hierdoor wordt versnippering van de hulp voorkomen. Waar mogelijk wordt een tegenprestatie verlangd, bijvoorbeeld in de vorm van vrijwilligerswerk. De benodigde hulp kan zeer divers van aard zijn en de begeleiding kan kort- of langdurig zijn. Soms is een duwtje in de rug voldoende om iemand op weg te helpen, soms is langdurige begeleiding nodig.

Wie vrijwilligerswerk zoekt, kan de vrijwilligers vacaturebank raadplegen en eventueel persoonlijk geholpen worden om passend vrijwilligerswerk te vinden.

Contact opnemen met Tom kan telefonisch of via de website http://www.tomindebuurt.nl/, waar ook veel informatie over de organisatie te vinden is.

Waar het hulp aan ouderen en lichamelijk beperkten betreft, zijn er zeker raakvlakken met het werk van de Zonnebloem. Een goede zaak daarom dat de Zonnebloem vrijwilligers en Tom in de Buurt elkaar leren kennen en weten wat we voor elkaar kunnen betekenen!

Hans van den Akker

06-40053886
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Uit eten/terrasje pakken
  • Creatieve workshops
  • Buitenactiviteiten
  • Bezoekwerk
  • Bezoek aan dierentuinen en natuurparken