Varen over de woelige baren met de Zonnebloem

Zonnebloem afdeling

Vandaag dinsdag 28 juni is het dan eindelijk zover. We gaan varen met onze gasten van de Zonnebloem.

De “Jan Plezier” uit Meppel is de boot waar we mee gaan varen. Hij ligt keurig aangemeerd bij de Rijn ter hoogte van de Oudshoornse kerk. De gasten worden opgehaald met de regiotaxi  en sommigen door een aantal vrijwilligers van onze afdeling Ridderveld. Ook zijn er een aantal gasten die zelf willen lopen naar de boot vanaf de Driehoorne.  Eén van de gasten zegt: “Ik ben wel oud maar kan nog prima lopen dus dit kleine stukje kan ik best zelf lopen.”

Om 10.00 uur mogen we aan boord en worden alle gasten ingescheept, ook die van de andere afdelingen die vandaag mee gaan. Helaas is één van de gasten een beetje eigenwijs en wil geheel zelfstandig met haar rolstoel de loopplank van de boot op gaan. Dat gaat niet helemaal goed en mevrouw valt plat achterover van de loopplank af met haar rolstoel. Alle beschikbare mensen ontfermen zich gelijk over haar en ze wordt aan boord gebracht en nagekeken. Gelukkig liep alles met een sisser af, was alles met mevrouw goed en heeft ze heerlijk kunnen genieten van deze vaartocht vandaag.

Om 10.30 uur gaan de trossen los en kiest de “Jan Plezier” het ruime sop. We varen vandaag vanuit Alphen aan den Rijn via Woubrugge, het Braassemermeer en de Kaagerplassen weer terug langs Leiden en Koudekerk a/d Rijn naar Alphen. Aan boord worden we eerst hartelijk begroet door de Schipper en zijn personeel en wordt er gezongen voor de familie van den Burg omdat zij vandaag hun 40 jarig huwelijksfeest vieren op de boot. De boot is van te voren door ons versiert zodat het een verrassing voor hun zou zijn. Het was een geslaagde verrassing en ze waren super blij met het cadeau dat ze kregen van de Activiteiten commissie. Achteraf blijkt er nog een echtpaar aan boord geweest te zijn van de afdeling Ridderveld die zelfs 50 jaar getrouwd waren maar daar geen ruchtbaarheid aan wilde geven. Bij deze willen wij dan ook dit paar feliciteren met dit heuglijke feit en hun nog een gelukkige en gezonde toekomst samen wensen!!

We beginnen de vaartocht met een lekker bakkie koffie met wat lekkers erbij. Daarna krijgt iedereen een borreltje, advocaatje of glas fris met een overheerlijk bitterballetje erbij. Aan boord wordt er gezellig met de gasten gepraat en gelachen. Er zijn zelfs twee dames “mevrouw van der Meer en mevrouw Van Veen” die alles naar hun eigen hand zetten en ze weten precies hoe ze alles moeten regelen. Ook de twee stagiaires “Nick en Nick” van het Wellant College die vandaag aan boord zijn weten ze om hun vinger te winden. De dames hebben het helemaal naar hun zin en genieten er met volle teugen van.

Om 12.00 uur is het al weer tijd om het eten op te gaan dienen. Dit wordt gedaan door alle vrijwilligers en de stagiaires aan boord van de boot. De schipper geeft iedereen duidelijke orders dus iedereen weet precies wat hij/zij moet doen en wat er van hem/haar verwacht wordt. Na het eten wordt alles weer afgeruimd en moet de afwas gedaan worden. Ook dit is prima geregeld door de schipper. Hij vraagt een aantal vrijwilligers, die samen met hem en de stagiaires naar beneden de keuken in verdwijnen en de afwas gaan doen.

Na het heerlijke eten is het tijd geworden voor de welbekende loterij. Alle lootjes die gekocht zijn door de gasten worden verspreid op tafel gelegd zodat de gasten goed in de gaten kunnen houden of ze prijs hebben. De prijzen bestaan dit keer niet uit handdoekjes en zeepjes maar uit leuke voedselpakketjes zoals: Tuc, toastjes, zoutjes, lekker flesje wijn, e.d. De hoofdprijs is een theaterbezoek met lunch of diner voor twee personen.

Inmiddels zijn wel al weer ruim op de terugweg naar Alphen en wordt er nog een kopje koffie en thee geschonken met een heerlijk bonbonnetje erbij om deze geweldige  dag af te sluiten. Tegen 16.30 uur meren we weer af voor de Oudshoornskerk en worden alle gasten weer uitgescheept, weggebracht of lopen ze zelf terug naar hun eigen huisje.

We kunnen terug kijken op een geslaagde dag met heel veel zon en een kleine stortbui halverwege de reis. Gelukkig zaten we binnen heerlijk te eten en hadden we geen last van de regen. De bemanning van de “Jan Plezier, de vrijwilligers, de stagiares en de onmisbare verpleegkundige hebben er met zijn allen voor gezorgd dat het weer een zeer geslaagde dag is geworden. Tot de volgende keer!

Wendy Kool- van Duijn

Vrijwilliger & Coördinator vervoer afdeling Ridderveld.

Hans van den Akker

06-40053886
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Uit eten/terrasje pakken
  • Creatieve workshops
  • Buitenactiviteiten
  • Bezoekwerk
  • Bezoek aan dierentuinen en natuurparken