Nieuwsbrief nr. 3 2015

Zonnebloem afdelingsnieuws

De laatste nieuwsbrief van dit jaar met daarin bijdragen van Willem Versteeg, Alberto Kabalt, Ria Kwakkenbos en Dikkie en Margriet. Veel leesplezier!

Receptie 25 jarig bestaan van onze afdeling

Als ik dit stukje schrijf is het al weer een week geleden dat we de receptie van ons 25 jarig bestaan van de afdeling hebben gevierd.

Een fijne en gezellige bijeenkomst voor gasten, vrijwilligers en genodigden, dat kan ik wel schrijven na de positieve reacties van velen.  Zo rond de 100 personen hebben met ons deze mijlpaal gevierd. De hapjes en het drankjes werden door Alfreds uitstekend verzorgd en hebben de feestvreugde zeker verhoogd.

Maar ook de waardering voor ons vrijwilligerswerk die is uitgesproken door wethouder Han de Jager en de voorzitter van de regio Alphen aan den Rijn, Hans Groen in ’t Woud, heeft mij en het bestuur een gevoel van trots gegeven. Trots omdat wij mogen samenwerken met zo’n geweldige groep vrijwilligers.

Dat is wel gebleken tijdens de voorbereiding. De uitnodiging die wij met elkaar hebben samengesteld en de vrije inhoud van de receptie die gekozen is waarbij onze vrijwilligers toch ook maar eens een keer als “GAST” werden begroet bleken een goede keuze te zijn. Maar ook het extra werk zoals het bezoeken van 30 gasten die niet meer aan activiteiten kunnen deelnemen, is een keuze geweest die bij deze groep bijzonder op prijs is gesteld.

Op zo’n receptie kan een bestuur wat extra aandacht geven aan de vrijwilligers door ze, in front van de troepen, te huldigen voor de korte of langere periode dat zij het vrijwilligerswerk voor onze afdeling doen.

Ik noem ze nog maar even, Inez Reij en Marianne Papenhove voor 25 jaar inzet. Mien Vogelaar en Corrie Ghijsels doen het al 10 jaar en ontvingen de zilveren speld en een oorkonde. Louis de Jeu,  Jan de Jeu en Jeanette de Jong ontvingen bloemen voor 5 jaar inzet. Als laatste werden Dikkie Moesker en Margriet Groenewoud in het zonnetje gezet voor hun enorme inzet om samen de groep van 30 gasten persoonlijk te bezoeken.

Allen werden voor hun inzet bedankt met een boeket van Zonnebloemen. Daarna allemaal op de foto, die de zaterdag erop al in de digitale krant van Dichtbij is gepubliceerd.

Ik dank iedereen die onze receptie bezocht hebben voor hun aanwezigheid, want deze heeft onze receptie tot een waar feest gemaakt.

Willem Versteeg, voorzitter

Kerstdiner 2015 met De Zonnebloem

We gaan deze Kerst in stijl beginnen. Wij zijn onlangs op bezoek geweest bij het wapen van Ameide. Een leuk café dachten in eerste instantie mijn vrouw, Ada, en ik. Echter, toen we binnenkwamen zagen we wat een geweldig mooie locatie dit is. Na een gesprek met de eigenaar en daarna een rondleiding waren we volledig overtuigd dat we hier iets moeten doen voor De Zonnebloem. Maar wat dan?! Dan ga je alle mogelijkheden onder de loep houden en voor en tegen beredeneren en dat met Ada in eerste instantie. Wij waren daar beiden op de motor. Tja, wat kunnen we hiermee met onze gasten. Dan wil je als nieuwkomer (want dat ben ik tenslotte) eerst eens terug naar voorgaande jaren, naar wat er toen georganiseerd werd. En dat bleek nogal te variëren: van Sint Nicolaas tot een verrassingsfeest, waarbij de locaties uiteen liepen. Door mijn ervaring in Rotterdam wist ik dat gasten van De Zonnebloem het zeer waarderen als de nadruk gelegd wordt op een leuk Kerstfeest. Oké, dachten we toen, we gaan hier verder op borduren. Eerst in overleg met de activiteiten commissie, daarna met het bestuur. Er waren veel argumenten, zowel voor als tegen. Als je dan alles op een rijtje zet blijkt dat de meeste tegens onterecht waren. Wat de doorslag gaf, was het onderzoek van de penningmeester Jan naar de financiële haalbaarheid. Hij gaf het laatste zetje en stelde voor de activiteitencommissie zijn gang te laten gaan.

Nu wilt u natuurlijk weten wat het allemaal inhoudt, dit Kerstgebeuren. Welnu dat wordt een KERSTFEEST waarover u nog lang zult napraten. U zult geen spijt hebben dat u meegegaan bent!

Wat gaan we doen: eerst gaan we met een luxe touringcar naar Ameide, waar we worden ontvangen in deze gezellige locatie met koffie en natuurlijk het bijpassende kerstgebakje. Als u bent geacclimatiseerd (bijgekomen) in deze mooie locatie volgt er een geweldige roofvogel show, uitgevoerd door de eigenaar met zijn prachtige dieren. Allemaal in dezelfde zaal. U hoeft dus niet te verplaatsen. Deze show duurt ongeveer 40 minuten. Na te zijn bijgekomen van dit spektakel beginnen we aan het kerstdiner. Waarbij we worden onderbroken door het uit 35 koppen bestaande Zeemanskoor dat Zeemansliederen, liedjes uit de oude doos, meezing- en natuurlijk ook kerstliedjes voor u en met u zullen zingen. Zij zingen niet alleen, maar dragen deze liedjes ook voor, waardoor u zich terug waant in die tijd. Na een geweldig Kerstdiner van minimaal een uur komt het Zeemanskoor nog eenmaal terug om met u de geweldige dag af te sluiten. Wij zijn dan nog niet klaar want als we weer in de touringcar zitten krijgen we onder begeleiding van een geweldige gids een rondrit door de Alblasserwaard. Wanneer we na ongeveer 45 minuten de gids afzetten gaan we richting huis en kunnen we terugkijken op een geweldige dag die veel belooft voor de komende feestdagen. U heeft dan een geweldig verhaal om te delen met uw familie tijdens deze feestdagen.

Hopende u in Ameide te ontmoeten, verblijf ik met veel Kerstgroeten,

Namens het bestuur en de activiteitencommissie, Alberto Kabalt

Boottocht op 22 september

Het was weer gezellig druk op de Jan Plezier toen we rond kwart voor tien de trossen los gooiden om te vertrekken. Een prachtige boot, de Jan Plezier, met veel glas en daardoor veel kijkplezier voor de gasten.  De geplande route voer van Leimuiden naar Katwijk en terug.

Er was een aantal mensen aanwezig van het regio bestuur en verder veel gasten van de afdeling Rijnsaterwoude, Woerden en Alphen Ridderveld. 

Naast de vele gasten waren er de nodige vrijwilligers en verpleegkundigen aan boord, die samen met de bemanning voor een goede organisatie zorgden.

De gasten waren in beste stemming. Het weer zat enorm mee: er was regen voorspeld, maar de zon scheen volop. Op het achterdek (en ook bovendeks) was het heerlijk toeven en met name de rokers maakten daarvan volop gebruik.

De consumpties werden in rap tempo geserveerd en geconsumeerd. En dus was het tijd om lootjes te verkopen voor de grote verloting van die middag.

Buiten zagen we o.a. Leiderdorp en Leiden aan ons voorbij trekken. Voordat we er erg in hadden zaten de gasten al te genieten van het driegangenmenu.

Na het toetje zaten veel gasten nog lekker “uit te buiken” en begonnen de twee meereizende stagiaires aan de verloting. Gelukkig maar, want helaas was het weer inmiddels omgeslagen en was het licht gaan regenen.  De consumpties (met versnaperingen) gingen er 's middags ook weer in als koek.

Helaas hoorden we van het Regiobestuur dat het hoofdbestuur van De Zonnebloem heeft besloten te stoppen met de vaarexcursies en met de toneelvoorstellingen. Het Regiobestuur heeft echter besloten dit wel te continueren. omdat er veel belangstelling voor is. Dit werd door de gasten dan ook beaamd. 

Rond half vijf waren we terug in Leimuiden, waar de vele busjes al stonden te wachten om de gasten terug te brengen naar huis. Al met al was het een mooie Zonnebloemdag geweest.

Ria Kwakkenbos

Van Dikkie & Margriet !

Een jubileum voor iedereen

In verband met het jubileum hebben wij een aantal gasten bezocht, die niet meer of nauwelijks deelnemen aan activiteiten.

Het was een hele klus, maar we hebben het met heel veel plezier gedaan. We waren verheugd om te merken hoe blij iemand kan zijn met een simpel bezoekje. Gewoon even je verhaal kwijt kunnen aan iemand, niet je kinderen, iemand die nieuw voor je is en even wil luisteren en die je ook iets vertelt over de wereld buiten je voordeur. Zo krijgt iemand zelf ook nieuwe impulsen  en  wij staan er elke keer weer versteld van, hoeveel mooie, maar soms ook verdrietige verhalen er dan verteld worden aan ons. Onze gasten hebben zoveel levenswijsheid.

Ook kwamen we bij  gasten met een diversiteit aan hobby’s  die daar zolang mogelijk mee doorgaan,  met vaak prachtige werkstukken als resultaat. Soms gaat het door lichamelijke beperking niet meer en dat is natuurlijk een fikse aderlating. De eenzaamheid van veel gasten heeft ons erg aangegrepen.  Sommigen schuiven voort achter hun rollator van bed naar douche, naar stoel, naar brood en weer naar bed.

Vrijwilligers, onderschat jullie bezoekwerk niet !

Vooral  de vrijwilligers, die gasten bezoeken willen we zeggen: Neem je taak serieus. Voor veel gasten is dit zo’n belangrijke onderbreking in hun dagelijks leven. Zij  hebben, behalve de thuiszorgorganisatie, bijna geen sociale contacten meer. Familie, vrienden en bekenden vallen weg om hen heen naarmate ze ouder worden en moeilijker naar buiten kunnen. Ga gerust eens op pad met je gast, drink eens een kopje koffie buiten de deur of maak het gezellig met een lekkernijtje thuis bij de gast.

Jullie weten, dat die mogelijkheid er is. Een kassabon met je naam en rekeningnummer is genoeg voor onze penningmeester om het geld naar je terug te storten. We hebben niet voor niets een budget voor kleine activiteiten!!!!!

Ook is het belangrijk om aan ons  door te geven, dat de situatie van een gast veranderd is. Als een gast opgenomen is, of verhuisd is, geef het even door. Zo komen wij niet voor verrassingen te staan.

Ons Jubileum

Het was ook fijn om veel van onze gasten op de jubileumreceptie te zien. Een teken, dat men onze afdeling en het werk dat we met z’n allen verzetten, waardeert. Veel gasten hebben dat ook naar ons uitgesproken. De verrassing was erg groot toen ook wij een prachtige bos zonnebloemen kregen!!! Heel veel dank daarvoor, we hebben het met veel plezier en liefde gedaan en zullen dat voorlopig blijven doen. Eigenlijk zijn die bloemen voor alle vrijwilligers binnen onze afdeling. Alleen samen kunnen we doen wat we doen: het leven van onze gasten iets veraangenamen.

Tot  slot…

Mochten er vragen zijn… Men kan altijd contact met ons opnemen (behalve het weekend en niet voor 10 uur, geintje).

Dikkie Moesker en Margriet Groenewoud

(coördinatoren bezoekwerk)

Hans van den Akker

06-40053886
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Uit eten/terrasje pakken
  • Creatieve workshops
  • Buitenactiviteiten
  • Bezoekwerk
  • Bezoek aan dierentuinen en natuurparken