Nieuwsbrief nr. 2 2016

Zonnebloem afdelingsnieuws

Een fleurig dagje uit met de Zonnebloem (Alphen-Ridderveld) naar de Orchideeën Hoeve in Flevoland

Dinsdag 10 mei

‘s Ochtends om 09.45 uur vertrok onze bus met c.a. 50 passagiers richting Luttelgeest. De weersomstandigheden waren die dag niet zo bijster goed, maar voor ons mocht dat “de pet niet kreuken”. Om ongeveer 12 uur kwamen wij op de plaats van bestemming aan en al heel spoedig zaten wij in het serre-restaurant om gezellig met z’n allen te lunchen. Na de lunch ging een ieder (in een groep of individueel) op z’n eigen manier het grote assortiment aan soorten wilde, zeldzame orchideeën, vissen, vlinders, lori’s, papegaaien bewonderen. Tijdens de routewandeling (ook met rollator/rolstoel) genoten wij van dit Tropisch Paradijs (orchideeëntuin, het regenwoud, lori-tuin, vlindertuin). Het avontuur was met geen pen te beschrijven. Om na te genieten van het bovenstaande zijn er op onze website een groot aantal foto’s van deze excursie geplaatst.

Om 15.45 uur gingen wij allen zeer tevreden in de bus huiswaarts met als gezellige bezigheid een BINGO-SESSIE met veel leuke prijsjes en een orchidee in een leuk doosje als aandenken.

Wij kwamen op tijd aan bij de opstapplaats en na een geani-meerd afscheid ging iedereen huiswaarts.

N.B.: Wij willen de personen die deze excursie hebben gerealiseerd en ook de begeleid(st)ers hartelijk bedanken voor hun uitstekende service.

TOT DE VOLGENDE ……

Namens de groep, Wim en Edward

Een dagje te gast bij Hoogvliet in de Ridderhof

Op zaterdag 18 juni jl. hebben Margriet en ondergetekende gebruik gemaakt van het aanbod van Hoogvliet om in een van hun filialen een tafel in te richten voor De Zonnebloem.

Op vrijdag 17 juni jl. was, om 20.00 uur, de start met het optuigen van de plek en de tafel. Lange vlag en posters op de muren, kleine vlag op de tafel en daarna opgemaakt met folders en tijdschriften.

Op zaterdag was het vroeg aan de slag. Bij opening van het filiaal begon ook gelijk de verkoop van de loten en dat bleek een goede gok want in de eerste drie kwartier werden er dertig loten verkocht. Het bleek de klap te zijn die een daalder waard was.

Het streven was om door te gaan tot 16.00 uur maar zo rond de klok van drieën was de energie er wel uit bij ons. Dus besloten om op te ruimen en toen………… bleek dat het dubbelzijdig plakband wel heel stevig op de muren te zitten. Dat was even een klus om “onze plek” weer net zo achter te laten zoals we het hadden aangetroffen. Stickerverwijderaar was daarbij een welkom hulpmiddel, beschikbaar gesteld door de medewerker achter de servicebalie.

Na de schoonmaak wilde we toch wel heel erg graag weten hoeveel er verkocht was. Ik had tegen de mensen van Hoogvliet gezegd dat we zo rond de 150 loten hadden verkocht. Een goede schatting want het waren er 146. Een mooi resultaat dat we met thuisblijven natuurlijk nooit gehaald zouden hebben.

Maar niet alleen de verkoop was van belang. Ook de promotie van De Zonnebloem en in het bijzonder onze afdeling Ridderveld, was onderdeel van deze dag. We hebben aardig wat folders en tijdschriften, met uitleg, verstrekt. Margriet heeft ook nog haar kaartjes uit kunnen delen dus we verwachten zeker nog dat zich wat gasten gaan aanmelden.

Wat zeker niet vergeten mag worden is om de “leiding” van Hoogvliet te bedanken voor de geboden kans. Wij complimenteren hen met een geweldige ploeg van medewerkers die zich ten opzichte van hun klanten, maar zeker ook naar ons, bijzonder vriendelijk opstelden. Voor de klanten was niets te veel en wij hebben fijn met ze kunnen samenwerken. O, ja, de koffie was ook uitstekend.

Op de foto’s staat de inrichting van onze “plek” en misschien ontstaat er daardoor wel een nieuwe slagzin voor Hoogvliet, namelijk: “Hoogvliet… Wij staan altijd voor u klaar. Er kan zoveel kan meer dan u denkt”

Willem Versteeg (voorzitter)

De Zonnebloem afdeling Alphen aan den Rijn - Ridderveld 

Varen over de Woelige Baren met De Zonnebloem

Vandaag, dinsdag 28 juni, is het dan eindelijk zover. We gaan varen met onze gasten van de Zonnebloem. De “Jan Plezier” uit Meppel is de boot waar we mee gaan varen. Hij ligt keurig aangemeerd bij de Rijn ter hoogte van de Oudshoornse kerk. De gasten worden opgehaald met de regiotaxi en sommigen door een aantal vrijwilligers van onze afdeling Ridderveld. Ook zijn er een aantal gasten die zelf willen lopen naar de boot vanaf de Driehoorne. Eén van de gasten zegt: “Ik ben wel oud maar kan nog prima lopen dus dit kleine stukje kan ik best zelf lopen.”

Om 10.00 uur mogen we aan boord en worden alle gasten ingescheept, ook die van de andere afdelingen die vandaag mee gaan. Helaas is één van de gasten een beetje eigenwijs en wil geheel zelfstandig met haar rolstoel de loopplank van de boot op gaan. Dat gaat niet helemaal goed en mevrouw valt plat achterover van de loopplank af met haar rolstoel. Alle beschikbare mensen ontfermen zich gelijk over haar en ze wordt aan boord gebracht en nagekeken. Gelukkig liep alles met een sisser af, was alles met mevrouw goed en heeft ze heerlijk kunnen genieten van deze vaartocht vandaag.

Om 10.30 uur gaan de trossen los en kiest de “Jan Plezier” het ruime sop. We varen vandaag vanuit Alphen aan den Rijn via Woubrugge, het Braassemermeer en de Kaagerplassen weer terug langs Leiden en Koudekerk a/d Rijn naar Alphen. Aan boord worden we eerst hartelijk begroet door de schipper en zijn personeel en wordt er gezongen voor de familie van den Burg omdat zij vandaag hun 40 jarig huwelijksfeest vieren op de boot. De boot is van te voren door ons versierd, zodat het een verrassing voor hun zou zijn. Het was een geslaagde verrassing en ze waren super blij met het cadeau dat ze kregen van de Activiteiten commissie. Achteraf blijkt er nog een echtpaar aan boord geweest te zijn van de afdeling Ridderveld die zelfs 50 jaar getrouwd waren maar daar geen ruchtbaarheid aan wilde geven. Bij deze willen wij dan ook dit paar feliciteren met dit heuglijke feit en hun nog een gelukkige en gezonde toekomst samen wensen!!

We beginnen de vaartocht met een lekker bakkie koffie met wat lekkers erbij. Daarna krijgt iedereen een borreltje, advocaatje of glas fris met een overheerlijk bitterballetje erbij. Aan boord wordt er gezellig met de gasten gepraat en gelachen. Er zijn zelfs twee dames “mevrouw van der Meer en mevrouw Van Veen” die alles naar hun eigen hand zetten en ze weten precies hoe ze alles moeten regelen. Ook de twee stagiaires “Nick en Nick” van het Wellant College die vandaag aan boord zijn weten ze om hun vinger te winden. De dames hebben het helemaal naar hun zin en genieten er met volle teugen van.

Om 12.00 uur is het al weer tijd om het eten op te gaan dienen. Dit wordt gedaan door alle vrijwilligers en de stagiaires aan boord van de boot. De schipper geeft iedereen duidelijke orders dus iedereen weet precies wat hij/zij moet doen en wat er van hem/haar verwacht wordt. Na het eten wordt alles weer afgeruimd en moet de afwas gedaan worden. Ook dit is prima geregeld door de schipper. Hij vraagt een aantal vrijwilligers, die samen met hem en de stagiaires naar beneden de keuken in verdwijnen en de afwas gaan doen.

Na het heerlijke eten is het tijd geworden voor de welbekende loterij. Alle lootjes die gekocht zijn door de gasten worden verspreid op tafel gelegd zodat de gasten goed in de gaten kunnen houden of ze prijs hebben. De prijzen bestaan dit keer niet uit handdoekjes en zeepjes maar uit leuke voedselpakketjes zoals: Tuc, toastjes, zoutjes, lekker flesje wijn, e.d. De hoofdprijs is een theaterbezoek met lunch of diner voor twee personen.

Inmiddels zijn wel al weer ruim op de terugweg naar Alphen en wordt er nog een kopje koffie en thee geschonken met een heerlijk bonbonnetje erbij om deze geweldige dag af te sluiten. Tegen 16.30 uur meren we weer af voor de Oudshoornsekerk en worden alle gasten weer uitgescheept, weggebracht of lopen ze zelf terug naar hun eigen huisje.

We kunnen terug kijken op een geslaagde dag met heel veel zon en een kleine stortbui halverwege de reis. Gelukkig zaten we binnen heerlijk te eten en hadden we geen last van de regen. De bemanning van de “Jan Plezier, de vrijwilligers, de stagiaires en de onmisbare verpleegkundige hebben er met zijn allen voor gezorgd dat het weer een zeer geslaagde dag is geworden. Tot de volgende keer!

Wendy Kool- van Duijn 

vrijwilliger & coördinator vervoer Alphen Ridderveld

Bad Bevensen, juni 2016

Vanaf 20 augustus tot en met 26 augustus ben ik mee geweest op vakantie als vrijwilliger voor de Zonnebloem.

We vertrokken uit Bodegraven met 20 gasten en 19 vrijwilligers. Het weer was niet zo goed, maar richting de Duitse grens werd het steeds beter. We stopten onderweg in Melle waar we lunch hadden.

Om 6 uur kwamen we aan in het hotel, waar we meteen aan tafel konden om van het lopend buffet gebruik te maken. Na het buffet hebben wij, de vrijwilligers, de gasten geholpen de koffers uit te pakken. Daarna hebben we nog gezellig met zijn allen koffie gedronken. Iedereen was toch wel moe en we zijn allemaal op tijd naar bed gegaan om van de volgende dagen uitgerust te kunnen genieten.

De volgende dag werden we uitgenodigd door de manager van het hotel om 11.00 uur een welkomst drankje te doen met een lekker hapje.

Het hotel is heel toegankelijk voor de gasten. De kamers zijn ruim en comfortabel. Wij hadden een aparte ruimte waar we gezellig met zijn allen konden ontbijten, lunchen en dineren. Buiten was genoeg gelegenheid om lekker te zitten, ze hadden ook een dakterras wat heel gezellig was en waar we een paar keer gebruik van hebben gemaakt. De omgeving was ook mooi, je kon kleine wandelingen maken in de omgeving van het hotel.

We hebben verschillende uitstapjes gemaakt…

Naar Hitzacker, waar prins Claus geboren is, naar Hamburg met een gids waar we veel informatie kregen over de stad en we ook nog even konden winkelen. Bad Bevensen dorp, Celle een typisch Duits stadje waar we een dag hebben rondgewandeld. Een middag hebben een aantal gasten kunnen zwemmen in een van de kuuroorden in Bad Bevensen. Ze hebben genoten en waren versteld van hun eigen kunnen.

Gedurende twee avonden hebben we bandjes gehad die ons vermaakten met muziek, en waar wij ook mee konden zingen.

De laatste avond hadden wij ons afscheidsdiner, wat heel feestelijk was. Iedereen was mooi gekleed voor de avond. We hebben prachtige zonnige dagen gehad.

Voor ons als vrijwilligers, maar ook voor de gasten, was het een bijzondere week. Iedereen heeft zijn eigen verhaal en dat maakt zo'n vakantie wel heel bijzonder. Je komt allemaal wat dichter naar elkaar toe. Het was fantastisch, en ik ga zeker volgend jaar weer mee als het mogelijk is.

Anneke Chehab

Vrijwilliger Zonnebloem Ridderveld

Drie vrouwen en één man, een verhaaltje over de lotenverkoop

Drie vrouwen en één man hadden het idee opgevat om voor de Nationale loterij van De Zonnebloem een bezoek te brengen aan de appartementen van De Poortwachter en de Marskramer.

Na een eerlijke verdeling tussen de dames en de man gingen zij uiteen om te proberen om de hoogst mogelijke score uit deze twee locaties te gaan halen.

Optimistisch en overtuigd dat dit, op deze mooie ochtend, ook zou gaan lukken werd bij de eerste vinger op een deurbel al duidelijk dat het geen makkelijke opgave zou worden.

Het nee verkopen ging het winnen van de bewoners die wel een lot wilde kopen. Een goede uitzondering hoorde daar dan ook wel weer bij: bij één adres wisten we vijf loten te verkopen. Die mevrouw wordt nog van harte bedankt voor deze aankoop.

Zo rond een uur of elf verzamelde het viertal zich om de verkoop te inventariseren. Jammer, niet zoveel verkocht als er gehoopt was. Maar hun troostende conclusie was, dat als ze niet waren gegaan er niets verkocht was.

Twee vrouwen moesten toen naar huis. De overgebleven man en vrouw maakten de rondgang door de locatie aan de Marketentster nog af waarna vrouw twee ook richting huis ging.

De man vond nog wel de uitdaging in een rondje Glasblazer en de flats aan Noorderbrink om zo toch maar te proberen om een wat gunstiger resultaat voor de lotenverkoop te scoren. Maar hoe beter de zon ging schijnen, hoe slechter het ging met de verkoop. Uiteindelijk is de verkoop zo rond de klok van kwart voor een gestopt en kon er, in totaal, van een redelijk resultaat gesproken worden.

De drie vrouwen en die ene man hopen dat andere vrijwilligers een betere ervaring hebben gehad. Zij hopen dat als in september de eindbalans wordt opgemaakt, we een bedrag hebben opgehaald dat het alles toch de moeite waard heeft gemaakt. We gaan het met veel enthousiasme gebruiken voor de komen activiteiten.

Mede namens de drie vrouwen,

Die ene MAN

Een muzikaal geschenk

Enige tijd geleden werd ik gebeld door Josje Goudswaard. Dit jaar bestaat haar pianoles praktijk in Alphen a/d Rijn-Ridderveld alweer 10 jaar. Om dat te vieren, organiseert zij op zondag 27 november 2016 van 15:00 tot 17:00 in het Parktheater een jubileum-samenspeelconcert. Haar leerlingen gaan muziek maken met elkaar en met vrienden/kennissen die een instrument spelen (of zingen). Het repertoire wordt dus een breed aanbod van piano met diverse instrumenten, meerdere handen op één piano en zelfs een Mondschein Estafette. Het Tuschinski Trio heeft ook haar medewerking toegezegd in de vorm van een gastoptreden. 

Een aantal jaren geleden heeft Josje Goudswaard met haar leerlingen een benefietvoorstelling gegeven voor Stichting Ronald McDonald Huis Rotterdam. Deze keer zocht zij een goed doel dichter bij huis, in Ridderveld, en zij dacht aan de Zonnebloem Alphen a/d Rijn Ridderveld. Of dat mogelijk was? Natuurlijk is dat mogelijk, was mijn antwoord en wat een leuk initiatief!

Het bedrag dat het concert oplevert, is bestemd voor onze gasten die graag een concert willen bijwonen. Dit kan zijn het concertgebouw, een operette of een orgelconcert, maar een lichte muziek concert kan ook natuurlijk.

Het concert wordt uiteraard bijgewoond door familie en vrienden van de leerlingen van Josje, maar ook onze vrijwilligers, gasten, partners en overige belangstellenden zijn van harte welkom. De opbrengst, na aftrek van de kosten, komt geheel ten goede aan het vervullen van de muzikale wensen van onze gasten.

Esther Derksen

Secretaris Zonnebloem Alphen a/d Rijn Ridderveld

Wat verwacht je van een nieuwsbrief?

Een beetje nieuwsbrief is informatief, vertelt verhalen, kondigt evenementen aan en deelt ervaringen. Bovendien moet hij leesbaar en overzichtelijk zijn.

Deze nieuwsbrief ziet er wat anders uit dan de vorige, omdat alles wat bedoeld was om de aantrekkelijkheid te vergroten bergen “toner” (lees: inkt) kostte. Een beetje meer soberheid was op z’n plaats. Daarom minder foto’s en in plaats van een blauw, groen of rood kader, gewoon een zwarte stippellijn. Wij hopen dat u deze vernieuwde nieuwsbrief ook met plezier zult lezen!

Namens de redactie: Kees Strating

GA NAAR ONZE FACEBOOK-PAGINA, EN BEKIJK DE OPGEMAAKTE VERSIE VAN ONZE NIEUWSBRIEF EN ALLE FOTO'S EN FILMPJES VANAF 2010!

 

Hans van den Akker

06-40053886
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Uit eten/terrasje pakken
  • Creatieve workshops
  • Buitenactiviteiten
  • Bezoekwerk
  • Bezoek aan dierentuinen en natuurparken