Nieuwsbrief nr. 2 2019

Van de voorzitter: Wijzigingen in 2019.

 

Bij de start van het nieuwe jaar is aan ons, het bestuur van de afdeling Alphen aan den Rijn-Ridderveld, verteld dat beide coördinatoren voor het bezoekwerk in juni zouden stoppen. Pfoe, dat was even schrikken! Nadat we van de eerste schrik bekomen waren, zijn wij op zoek gegaan naar vervangers voor deze functie. We zijn er in geslaagd om het snel op te lossen. Irma en Marloes zijn de nieuwe coördinatoren voor het bezoekwerk die de taken van Dikkie en Carla hebben overgenomen en ze doen dit met verve. Dikkie en Carla (en ook Margriet): bedankt voor de vele jaren dat jullie je hebben ingezet voor onze vrijwilligers en gasten. Jullie hebben ze op een voortreffelijke manier begeleid  en hebben een stevig fundament neergelegd waarop Irma en Marloes voort kunnen bouwen.

Na deze verandering stond ons de volgende uitdaging te wachten. Monique moest vanwege gezondheidsklachten haar functie als coördinator van de activiteitencommissie neerleggen. Wij betreurden dit ten zeerste en ook hier past een woord van dank. Ook voor haar hebben wij gelukkig vrij snel een vervanger kunnen vinden. Mirjam heeft het stokje van Monique overgenomen en daarmee is ze voortvarend aan de slag gegaan. Nog niet veel eerder heb ik een vrijwilliger zo snel en goed de boel op zien pakken om de activiteitencommissie weer op de rails te zetten. Monique bedankt en heel veel sterkte voor de toekomst. Mirjam, welkom en ik spreek hierbij de wens uit dat we nog vele jaren samen mogen werken om onze gasten mooie, leuke en interessante activiteiten aan te bieden.

Nu alles weer optimaal is bezet en de nieuwe mensen met veel enthousiasme aan de slag zijn gegaan kunnen we de toekomst met een gerust hart tegemoet zien. Dit is al gebleken met de organisatie van de uitjes die er na de zomervakantie zijn geweest.

In dit voorwoord hoort ook een woord van dank aan alle mensen of organisaties die middels hun donatie(s) er toe hebben bijgedragen dat wij de uitjes voor onze gasten betaalbaar hebben kunnen houden. Namen noemen is riskant, maar een speciaal woord van dank aan de Rotary International afdeling Alphen Woubrugge is op z’n plaats. Dit jaar konden we met introducés, dankzij de Rotery, een toneelmiddag in Jongerencentrum Max organiseren. Verder in deze nieuwsbrief leest u daar nog over.

De kerstviering gaan we nog op 13 december a.s. houden en dan met rassen schreden richting 2020. We maken ons op voor een knallende jaarwisseling en weer een jaar vol met activiteiten. Het programma voor 2020 vindt u verderop in deze nieuwsbrief.

Ik wens iedereen fantastische kerstdagen en een geweldige jaarwisseling met daarbij de allerbeste wensen voor het jaar dat gaat komen. Ik hoop dat ik velen van u tijdens een van de activiteiten mag begroeten.

Namens het bestuur van de Zonnebloem afdeling Alphen aan den Rijn-Ridderveld wens ik u

Prettige Kerstdagen en een fantastisch 2020

Willem Versteeg, voorzitter

AVG-brief

Beste gast: Op 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG) ingegaan. Doel van deze verordening is het versterken en uitbreiden van de privacy-rechten van personen. Over wat dat betekent voor u, gast van de Zonnebloem, gaat bijgevoegde brief, waarin wordt uitgelegd hoe we met uw persoonsgegevens omgaan.

Esther Derksen, secretaris

Van de Activiteitencommissie: Strandrupstocht

Alweer enige maanden geleden kwam tijdens de vergadering het organiseren van een strandrupstocht ter sprake. Een van de gasten had dit geopperd en het leek ons een leuke zomeractiviteit voor een kleine groep. Helaas zouden slechts acht gasten mee kunnen deze dag, dus werd een lijstje gemaakt met potentiële gasten die zo’n dag wel zouden kunnen waarderen.

Louis en Ria zouden met nog een derde vrijwilliger de dag organiseren. Met het draaiboek in de hand werd een datum bepaald, reserveringen gedaan voor strandrups, zonnebloemauto en restaurant. De gasten konden worden uitgenodigd. Helaas dit liep niet helemaal zoals verwacht, gasten die we benaderden konden niet of hadden andere plannen voor die dag. Nog meer gasten werden individueel benaderd. Dit omdat wanneer alle gasten uitgenodigd zouden worden, we mogelijk achteraf ook weer een aantal zouden moeten teleurstellen.

We zijn uiteindelijk op 27 juni met zeven gasten vertrokken met de zonnebloemauto en twee eigen auto’s, richting Monster/Ter Heide. De weken voorafgaande aan de geplande dag waren nogal teleurstellend vanwege de weersomstandigheden, maar 27 juni was gelukkig perfect. Ruim op tijd kwamen we in Monster aan en na de gebruikelijke “plaspauze” namen de gasten plaats op de strandrups.

Stapvoets ging de rups op weg naar het strand. Wij als vrijwilligers hadden afgesproken naast de rups te blijven lopen omdat er bovenop nog slechts één plaats onbezet was. De gasten genoten zichtbaar van zon, zee en strand. De toch wel aanwezige wind zorgde er wel voor dat de stil zittende gasten op de rups het fris konden krijgen. De aanwezige poncho’s die op de rups voorradig waren voorkwamen dit.

Drie kwartier ging het richting Kijkduin. De bemanning gaf tijdens de rit een uitgebreide uitleg over de kunstmatig opgespoten eilanden en de zandwinning. Dit alles ter bescherming van het achterland vanwege de verwachte stijging van de zeespiegel in de toekomst. Na de tussenstop voor koffie, thee, broodjes en krentenbollen was het weer tijd voor de terugtocht. Niet alleen wij genoten van de uitgestrektheid van strand en zee, we zagen kitesurfers, leerlingen van een surfschool die de golven niet altijd met succes te bedwongen, en ook waren we getuige van een sportdag op het strand van wellicht een plaatselijke school.

Aan alles komt helaas een eind, ook aan de strandrit. Bij terugkomst stond de volgende groep al te wachten. Ons groepje ging naar het plaatselijke restaurant voor koffie/thee en appeltaart. Tijdens zo’n dag kom je er als activiteitenbegeleider alsnog achter dat je dingen over het hoofd hebt gezien omdat je zelf gezond bent en goed ter been. De trap en rolstoeloprit naar het restaurant waren ver onder de maat, maar met vereende krachten zijn we dan toch binnengekomen en zeer gastvrij ontvangen door het aanwezige personeel. De tafel stond al voor ons klaar, met een mooi uitzicht naar duinen en strand. De koffie en appeltaart smaakten uitstekend en er waren gezellige gesprekken onderling.

Na een uurtje vertrok de karavaan weer richting Alphen aan den Rijn. Ik was chauffeur van de zonnebloem(rolstoel)auto en kan dit voertuig van harte aanbevelen om ook zelf eens te huren voor een kleine activiteit met een aantal gasten, of als (rolstoel- of scootmobielgebonden) gast zelf voor 10 euro een pas aan te vragen en er met familie eens een dag er op uit te gaan.

Al met al kunnen we, denk ik, terugkijken op een heel leuke dag die voor herhaling vatbaar is.

Louis de Jeu, lid activiteitencommissie

Van de Activiteitencommissie: Spelletjesmiddag

25 september 2019

Het was weer een geslaagde middag voor de gasten van de Zonnebloem van Alphen Ridderveld. De gasten konden zich prima vermaken in de door Wielervereniging Avanti ter beschikking gestelde zaal. Er was van alles te doen, van scrabble tot rummikub en van sjoelen tot kaarten. Dit onder het genot van een kop koffie of thee met cake en later een drankje met hartige versnaperingen. Ook kon worden gekozen voor een heerlijk advocaatje met slagroom. Hoogtepunt van de middag vormde de “Zingo”. In plaats van het noemen van cijfers werden er bekende liedjes gespeeld waarvan de titels op de kaarten moesten worden weggestreept. Uiteraard werd er meegezongen. Degene die als eerste zijn kaart vol had en dus “Zingo” kon roepen, mocht een cadeau uitkiezen. Het leverde de gasten en vrijwilligers een heel gezellige middag op.

Mirjam Soeterbroek, Coördinator Activiteiten

Even Voorstellen

Mijn naam is Mirjam Soeterbroek en ik ben de nieuwe Coördinator Activiteiten in het bestuur van Zonnebloem Ridderveld. Zelf woon ik ook in Ridderveld II, samen met mijn man Richard. Wij hebben een zoon die op kamers woont in Enschede, waar hij Biomedische Technologie studeert. Om de paar weekenden, en in de vakanties logeert hij gezellig bij ons in Alphen aan den Rijn.

Ik heb carrière gemaakt als bedrijfsjurist, als marketeer en als interim verandermanager. Altijd hele drukke banen met meestal veel personeel. Sinds ruim een jaar ben ik, net als mijn man, niet meer betaald werkzaam. De aanleiding was dat mijn ouders (mantel)zorg nodig hadden, maar het ‘vrije leven’  bevalt mij inmiddels heel goed.

Nu heb ik eindelijk meer tijd voor mijn hobby’s, onze vakanties en voor sporten. Ik hou van lezen, pianospelen, klussen en schilderen. De sporten die ik beoefen zijn tennis, wandelen en fietsen. Ik hou ook erg van reizen, liefst naar verre, minder ontwikkelde landen. Als de mogelijkheid zich voordoet doe ik aan scubaduiken. En -zoals je ziet – heb ik nu tijd en zin om mij voor vrijwilligerswerk in te zetten: voor de tennisvereniging, voor een tweetal beroeps-verenigingen, en nu ook voor De Zonnebloem.

Ik kijk er naar uit met jullie samen te werken en de gasten van de Zonnebloem fijne uitjes te bezorgen!

Mirjam Soeterbroek, Coördinator Activiteiten

"Bij ons aan de keukentafel"

Op zaterdagmiddag 16 november heeft de Zonnebloem voor haar gasten een theatervoorstelling georganiseerd.

Theatergroep Mooi Weer met hun voorstelling "Bij ons aan de keukentafel" kwam naar Alphen aan den Rijn. De gasten mochten deze keer een introducé meenemen en mede daardoor was het gezellig druk.

De voorstelling ging over de dagen van vroeger zoals maandag wasdag, hoe dat allemaal in die tijd toeging. Dit werd afgewisseld met liedjes van vroeger zoals Klappermelk met suiker, of Op een mooie pinksterdag. Er werd tussendoor ook nog een quiz gedaan met alle gasten. De gasten die een vraag goed hadden kregen een leuke bijnaam, zoals mevrouw roodkraagje, meneer vest en mevrouw brandweer, en nog meer van dat soort bijnamen. De winnaar van de quiz werd dan persoonlijk toegezongen. De winnaar was mevrouw roodkraagje. Het was een mooi gezicht om te zien dat iedereen aan het genieten was want je zag de hoofden knikken van herkenning en er werd uit volle borst meegezongen met de liedjes. Kortom deze middag was zeker voor herhaling vatbaar en werd mede mogelijk gemaakt door de Rotary. Hierbij willen nogmaals de Rotary bedanken voor zijn gulle gift.

Jolanda Cohen,  lid activiteitencommissie

Fietsmaatjes

In 2016 kreeg mijn vrouw problemen met het fietsen. Na een noodzakelijke operatie begin 2017 werd duidelijk dat zelfstandig fietsen op een gewone fiets niet meer ging lukken. Nu moet u weten dat fietsen een van onze hobby’s is, dus dat deed pijn.

Tijdens de gesprekken met de ergotherapeut vertelde ik van mijn ervaringen tijdens de zonnebloemvakantie in Lemele met een duofiets. Met een aantal gasten die soms meer dan 30 jaar niet meer hadden gefietst, heb ik toen rondritten gemaakt door de omgeving. Ik en mijn gasten hebben die dag samen iets geweldigs beleefd op die duofiets.

Zo kwam het gesprek op “Fietsmaatjes” een initiatief dat in de bollenstreek is ontstaan. In 2012 is in Warmond het project Fietsmaatjes gestart met sponsoring van enkele grote lokale bedrijven. Sindsdien kunnen mensen die niet meer in staat zijn zelfstandig te gaan fietsen op een duofiets samen met een (vaste) vrijwilliger een (paar) uur gaan fietsen in de omgeving.

De doelgroep bestaat uit gehandicapten en ouderen die op deze manier weer de mogelijkheid hebben om te fietsen en van de prachtige bollenstreek te genieten. Dit is inmiddels een geweldig succes geworden en heeft in de omgeving navolging gekregen. In de bollenstreek, Kaag en Braassem, Leiden en Oegstgeest en nu ook in Alphen aan den Rijn zijn er door sponsoring van bedrijven mogelijkheden gecreëerd om er met een duofiets op uit te gaan.

De afdeling Alphen aan den Rijn is afgelopen zomer opgericht en heeft op dit moment 1 fiets beschikbaar welke bij de Vegro aan de Euromarkt staat. Er zijn inmiddels enkele vrijwilligers beschikbaar, maar meer vrijwilligers zijn zeer welkom en ook gasten worden gevraagd zich te melden.

Fietsmaatjes Alphen aan den Rijn is momenteel druk bezig met fondsenwerving om meer duofietsen te kunnen aanschaffen; zoals het er nu uitziet kan er binnenkort een tweede fiets besteld worden. Afhankelijk van sponsor-gelden is het de bedoeling dat er in de toekomst nog meer duofietsen bij komen.

Zelf heb ik me recent aangemeld als vrijwilliger. Het komende jaar ga ik, als het enigszins kan, met mijn vrouw fietsen. Omdat Fiets-maatjes binnen Alphen aan de Rijn nog niet algemeen bekend is, wil ik hier graag een lans breken voor dit prachtige initiatief, wat naar ik hoop ooit landelijke dekking zal krijgen.

Wilt u ook graag na jaren weer eens op de fiets? Dat kan! Indien ik uw interesse heb gewekt, wil ik u tot slot graag wijzen op de website waar veel informatie voorhanden is: https://fietsmaatjesalphenaandenrijn.nl/.

Op deze website vindt u ook de contactgegevens en kunt u zich eventueel direct aanmelden.

Hoe werkt het?

Wanneer u zich als gast of vrijwilliger aanmeldt bij Fietsmaatjes Alphen aan den Rijn zal een coördinator contact met u opnemen voor een intake gesprek. Samen bespreekt u dan uw wensen en mogelijkheden. Eigenlijk kan bijna iedereen deelnemen aangezien de fiets elektrische trapondersteuning heeft, en het trapmechanisme voor de duopassagier uitgeschakeld- of op lager vermogen geschakeld kan worden. Vervolgens worden vrijwilligers en gasten aan elkaar gekoppeld die samen afspraken maken over de fietstochtjes. 

Is fietsen met een duofiets gevaarlijk, eng of duur?

Nee, absoluut niet. Wel is het wanneer je al jaren niet meer hebt gefietst natuurlijk even een uitdaging. De fiets heeft een comfortabele stoel met gordel en indien nodig of gewenst, kunnen de voeten met een riempje worden vastgezet op de trapper. Vrijwilligers krijgen een uitgebreide en goede instructie hoe de fiets werkt en de kosten voor het gebruik zijn slechts enkele euro’s per keer.

Als u meer informatie wilt, kunt u contact opnemen met Fietsmaatjes Alphen aan den Rijn. Wie weet zie ik u een keer op een duofiets in ons mooie Groene Hart!

Vriendelijke groet, Louis de Jeu

Activiteitenagenda 2020

21 februari Carnaval

Begin april Paaslunch

18, 19 of 20 mei Boottocht

Juni Bezoek Avifauna

10 oktober Herfstfeest regio in Nieuwveen

Oktober/november Stamppot- en spelletjesmiddag

December Kerstfeest

 

Fondsenwerver gezocht

Zonnebloem afdeling Ridderveld zoekt een fondsenwerver. We zijn op zoek naar een vrijwilliger die donateurs en sponsoren wil werven voor onze activiteiten. Heb je enige ervaring met fondsenwerving en goede contactuele eigenschappen, dan willen we graag met je kennismaken. Het is een afwisselende functie in een plezierige sfeer met een zekere mate van vrijheid bij de uitoefening ervan. Natuurlijk sta je er niet alleen voor; veel van onze vrijwilligers hebben zelf ook goede ideeën en contacten waarvan je gebruik kan maken in je rol als fondsenwerver. Lees meer over de vacature op: https://www.zonnebloem.nl/alphen-ad-rijn-ridderveld/vacatures en maak een afspraak voor een oriënterend gesprek met: Esther Derksen, secretaris. Tel. 0172-575385 of via zonnebloemridderveld.secr@gmail.com

 

Samenstelling bestuur:

Willem Versteeg, voorzitter

Jan Splinter, penningmeester

Esther Derksen, secretaris

Mirjam Soeterbroek, bestuurslid activiteiten

Irma Ruhaak, bestuurslid bezoekwerk

Marloes Kranenburg, bestuurslid bezoekwerk

 

Hans van den Akker

06-40053886
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Uit eten/terrasje pakken
  • Creatieve workshops
  • Buitenactiviteiten
  • Bezoekwerk
  • Bezoek aan dierentuinen en natuurparken