Nieuwsbrief nr. 1 2021

Zeer geachte gasten en vrijwilligers, 2021 heeft voor ons en vele anderen niet de start gehad die wij als afdeling Ridderveld voor ogen hadden.

Was ik 17 december ’20 nog een beetje hoopvol, het eerste kwartaal van 2021 is, met invoering van de avondklok, zelfs nog strenger geworden.

Nu bijna drie maanden later is er, ondanks kleine versoepelingen, nog geen zicht op het mogen organiseren van grote gezamenlijke activiteiten. We gaan dus verder zoals we in december 2020 zijn gestart met het uitdelen van een kleine attentie.

Bij deze nieuwsbrief vindt u ook weer een kleine attentie en hiermee willen wij u laten weten dat we nog volop bezig zijn met het bedenken van acties om de band, het contact met u, niet kwijt te raken.

Ook staat er voor de toekomst wel weer een grote activiteit gepland, nl. de Boottocht.

Deze zal niet zoals gewoonlijk in mei plaatsvinden, maar in oktober 2021. Er is altijd heel veel animo voor deze trip maar nu is het, zoals u allen wel zal begrijpen, heel erg afhankelijk van de uitkomsten die het RIVM produceert en hoe het OMT, de  regering dus, daarop reageert.

Laten we hopen dat de vaccinatie dan op volle toeren heeft gedraaid en dat de meeste van ons de spuit heeft mogen ontvangen. Als dit zo is dan zie ik het wel rooskleurig in en zal het aantal deelnemers groter mogen zijn dan wanneer het R getal te groot blijft.

Geniet eerst maar even van de attentie. Veel leesplezier met deze nieuwsbrief en een goed tijdverdrijf met het maken van de puzzel(s).

Willem Versteeg, voorzitter

Op zoek naar een mede-bezoekcoördinator

Sinds twee jaar ben ik, Irma, bezoekcoördinator van deze afdeling van de Zonnebloem en dat bevalt me heel goed. Helaas heeft mijn mede-bezoekcoördinator haar functie wegens omstandigheden een tijdje terug op moeten zeggen. Hoewel het qua activiteiten momenteel niet storm loopt, gaat het bezoekwerk grotendeels door, hetzij fysiek, hetzij telefonisch.

Aangezien onze afdeling bestaat uit ca. 120 gasten en 40 vrijwilligers, zoek ik een nieuw maatje die samen met mij de coördinatietaken op zich wil nemen.

Een van de belangrijkste taken is intakegesprekken voeren met aspirant gasten en vrijwilligers en contact met ze onderhouden. Er komen echter nog meer werkzaamheden bij kijken. Ben je nieuwsgierig? Ik ook naar jou!

Voor informatie kun je contact opnemen met ons secretariaat: zonnebloemridderveld.secr@gmail.com.

Irma Ruhaak

Een klein gebaar

In de eerste week van februari dit jaar, zorgde De Zonnebloem-Alphen aan den Rijn-Ridderveld weer voor een georganiseerd momentje van aandacht. Met dank aan Kwekerij Lankhaar in Bleiswijk ontvingen al onze deelnemers mooie plantjes (Kalanchoës). Ze werden zoveel mogelijk aan de deur overhandigd door onze vrijwilligers.

Op de kaart bij het plantje stond:

Al zijn dit donkere dagen

Er ligt weer moois in het verschiet

Daarom wil ik je even zeggen

Ik vergeet je niet

Zonnebloemcampagne zet hartverwarmend vrijwilligerswerk in het spotlicht

In ons land hebben 1,3 miljoen mensen te maken met een matige tot ernstige lichamelijke beperking. Veel Nederlanders realiseren zich niet hoe groot de impact hiervan is en dat een deel van de mensen door hun handicap te maken heeft met sociaal isolement. Zeker in deze coronaperiode. Met een nieuwe televisiecampagne laat de Zonnebloem zien hoe hun vrijwilligers daar verandering in brengen.

Hoofdrolspelers in de nieuwe commercial zijn Jan en Joyce. Jan was 59 jaar getrouwd met Riet. Samen kregen ze twee zonen. Kort na het huwelijk blijkt dat Riet een hartkwaal heeft. Hun leven verandert ingrijpend. Jan wordt mantelzorger en verzorgt haar 40 jaar lang. Hij krijgt haar lijden niet uit zijn hoofd, zo intens was het. Als dezelfde ziekte zich ook bij Jan openbaart, heeft hij pijn en kan lichamelijk steeds minder. De wijkverpleegkundige geeft Zonnebloemvrijwilliger Joyce een seintje.

“Ik kijk uit naar vrijdag, als Joyce komt. Haar vrolijkheid, haar lach. Als ze er is, voelt mijn hoofd lichter.”

Al snel staat Joyce wekelijks bij Jan op de stoep. Met haar zonnige persoonlijkheid en eigengemaakte Surinaamse loempia’s, die Jan zich goed laat smaken. Af en toe gaan ze eropuit. Jan gaat op aanraden van Joyce naar een Zonnebloemactiviteit. En ze praten ze veel. Jan kijkt uit naar de momenten die zijn verdriet naar de achtergrond drijven. “Als ik bezoek heb, vergeet ik alles even. Ik vind het zo bijzonder dat ze er voor mij is. Ze is een lichtpuntje in mijn leven.”

Wij laten ze niet zitten

Nationale Vereniging de Zonnebloem maakt met de nieuwe campagne duidelijk dat de Zonnebloem mensen met een lichamelijke beperking niet laat zitten.

Herkenbare hesjes

De Zonnebloem afdeling Alphen aan den Rijn-Ridderveld gaat er van uit dat we in 2021, nadat zoveel mogelijk mensen gevaccineerd zijn, weer leuke uitjes kunnen organiseren voor onze deelnemers.

Daar naar vooruitkijkend hebben we nu opvallende hesjes voor onze vrijwilligers. Zodat het organiseren van onze activiteiten, met name in de buitenlucht, overzichtelijker wordt.

We hebben deze mooie, praktische hesjes te danken aan Kameleon Textieldruk, die ze bij wijze van sponsoring in natura aan ons geschonken heeft.

Dank je wel, Kameleon!

Museum Plus Bus

De Museum Plus Bus is een uniek initiatief voor ouderen in Nederland. De bus rijdt elke dag een groep senioren naar één van de veertien deelnemende musea. Het gaat om senioren die écht niet meer zelfstandig een museum kunnen bezoeken. Zonder de bus geen Rembrandt of Van Gogh voor deze mensen en dat zou jammer zijn. Vaak komen onze deelnemers uit verzorgingstehuizen, maar ook andere groepen senioren kunnen – mits ze voldoen aan de criteria – mee met de bus. En dit allemaal dankzij de deelnemers van partner BankGiro Loterij.

De Museum Plus Bus volgt dit jaar natuurlijk de richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De veiligheid van onze buspassagiers en medewerkers staat voorop.

We hopen dat de bus in 2021 weer zal rijden. De Zonnebloem afdeling Alphen aan den Rijn-Ridderveld heeft zich weer ingeschreven. We houden u op de hoogte over wanneer de bus weer zal starten met rijden, zodat u kunt aangeven of u dan meewilt. De bus zelf is gratis, er komen dan alleen kosten bij voor de lunch. Voor diegenen die juist het wandelen in een museum vermoeiend vinden zal De Zonnebloem zorgen dat er rolstoelen beschikbaar zijn.

Kunstmagazine

Zolang het nog steeds niet mogelijk is om met de bus op stap te gaan, draaien wij het om en brengen wij de kunstwerken naar de ouderen!

Binnenkort verwachten wij u de tweede editie van het kunstmagazine 'Totzo!' aan te kunnen bieden.  In dit magazine kunt u lezen over en kijken naar zestien prachtige nieuwe kunstwerken uit de grootste musea van Nederland. Hou uw brievenbus in de gaten!

Perspectief

Berste gasten en vrijwilligers,

Tja,  daar zitten we dan. Met z’n allen nog steeds in hetzelfde schuitje van de lockdown en rest ons niet anders dan de vaccinatie af te wachten. Een aardig percentage van onze gasten heeft al 1 of zelfs de tweede prik mogen ontvangen en dat biedt perspectief voor de toekomst!

Ondanks dat er nog geen activiteiten georganiseerd kunnen worden, blijven de vrijwilligers op het vlak van bezoekwerk actief. Dit wel op basis van grote voorzichtigheid en overeenstemming met zijn of haar gasten. Mocht er geen bezoek mogelijk zijn dan is er altijd nog telefonisch contact mogelijk, waarbij we toch de aandacht voor elkaar kunnen  blijven houden.

Wanneer u dit leest en u bedenkt dat u zich vergeten voelt of dit contact mist, neem dan gerust contact op met mij, dan ga ik dit voor u oplossen.

Met  vriendelijke groet,

Bezoekcoördinator, Irma Ruhaak  tel: 06-39314161

Vetplantje in dobbelsteen

Enige jaren geleden hebben wij voor de feestdagen onze gasten en vrijwilligers een mini vetplantje in een dobbelsteen geschonken. Dat blijkt het bij sommigen nog steeds heel goed te doen! Heeft u er ook nog een staan? Laat het ons weten en laat het ons zien!

Hans van den Akker

06-40053886
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Uit eten/terrasje pakken
  • Creatieve workshops
  • Buitenactiviteiten
  • Bezoekwerk
  • Bezoek aan dierentuinen en natuurparken