Nieuwsbrief nr. 2 2021

25 september jl. werden de, tot nu toe, laatste versoepelingen door de regering meegedeeld. Een opluchting voor ons, we konden weer aan de slag gaan met het organiseren van de activiteiten.

Nu doe je dit niet zomaar even omdat een van de consequenties van de versoepeling was dat de QR code of het bewijs van inenting getoond moest worden. Maar ook deze horde is door de activiteiten genomen. De eerste activiteit was de boottocht die door het Regio Bestuur werd georganiseerd en waarvan 52 gasten en 5 vrijwilligers genoten hebben. Nu ik dit schrijf kijken we alweer uit naar begin november wanneer we de stamppot/spelletjes middag gaan houden en dan als laatste nog in 2021 een activiteit in december. Deze laatste activiteit kan een reuze verrassing worden. Maar omdat de invulling nog niet helemaal bekend is kan ik hier nog geen verdere details over bekend maken. Dan zit het jaar 2021 er bijna weer op. Een turbulent jaar, niet zozeer van de druk om activiteiten te mogen gaan organiseren maar meer over beperkingen die er steeds lagen.

Ook hebben we dit jaar te maken met het opzeggen van vrijwilligers. Veelal door het wegvallen van de gast die de bezoekvrijwilligers vele jaren hebben bezocht. Hierdoor zijn we bezig met de werving van nieuwe vrijwilligers en dat hebben wij, een van onze coördinatoren bezoekwerk en ik, gedaan op 26 oktober wanneer in het stadhuis, door Tom in de Buurt, aan alle vrijwilligersorganisaties de kans wordt geboden om aan een vrijwilligersmarkt deel te nemen.

Voor die gasten en vrijwilligers die een naaste hebben verloren, wens ik heel veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

Maar het leven gaat door en wij, de activiteitencommissie en het bestuur, zijn alweer bezig met het samenstellen van de activiteiten voor het volgende jaar. Daarover zal u in de eerste nieuwsbrief van 2022 worden geïnformeerd.

We gaan weer met veel enthousiasme op naar 2022 waarin wij u blijven bezoeken en hopelijk velen van u deel gaan nemen aan de activiteiten.

Willem Versteeg, voorzitter

Ons nieuwe Bestuurslid Bezoekwerk

Nu, na de Coronatijd, het vrijwilligersleven weer kan worden opgepakt heb ik mij aangemeld bij de Zonnebloem. De functie van bestuurslid bezoekwerk sluit goed aan bij vrijwilligerswerk die ik in het verleden gedaan heb.

Ik ben Marianne Griffioen- Goosens, 69 jaar oud en woon in Alphen aan den Rijn. In het werkzame leven was ik secretaresse en daarnaast heb altijd vrijwilligerswerk gedaan bij diverse organisaties.

Ik hoop in de nabije tijd mijn steentje te kunnen bijdragen bij de afdeling van de Zonnebloem in Alphen.

Hartelijke groet, Marianne Griffioen

In herinnering… Dikkie Moesker

In  augustus hebben vele gasten en vrijwilligers een bericht ontvangen waarin het verzoek werd gedaan om het telefoonnummer van een van onze vrijwilligers niet meer te gebruiken. Het ging hier om Dikkie, van wie wij hadden vernomen dat zij op 30 juni helaas was overleden.

Twee maanden later pas mijn bericht, maar dit had zijn reden. Dikkie bracht huisbezoeken bij gasten waarvan zij vond dat die ook wat aandacht moesten hebben. Deze gasten waren alleen bij haar bekend. Een van deze gasten zocht contact omdat ze het bericht van overlijden niet had ontvangen.

Dit was Dikkie ten voeten uit: altijd bereid om, zeker bij de wat meer kwetsbaren, een luisterend oor te bieden.

Bij de eerste kennismaking met de groep vrijwilligers, toen ik voorzitter werd in maart 2013, herkende ik haar als mijn contactpersoon bij de vluchtelingenopvang waarbij zij met veel inzet de gegevens controleerde die ik vanuit mijn functie in het stadhuis nodig had.

Het was best fijn om haar daar tegen te komen, het maakte gelijk alles wat losser en minder formeel.

De jaren daarna hebben we dan ook, als oude vrienden, op een geweldige manier samengewerkt.

Zij was een van de drijfveren achter het bezoekwerk en heeft ervoor gezorgd, samen met Margriet en Carla,  dat een regelmatig contact werd onderhouden met alle gasten en vrijwilligers, mede door het splitsen van ons gastenbestand. Nu plukken onze nieuwe coördinatoren daar nog de vruchten van.

Ze was een vrijwilliger pur sang waarbij ik en samen met mij vele gasten en vrijwilligers altijd terecht konden.

Dikkie bedankt! Ook Ab bedankt dat je haar de ruimte hebt gegund om aan het vrijwilligerswerk op deze wijze invulling te geven. Zij is voor mij en vele anderen het lichtend voorbeeld hoe vrijwilligerswerk ingevuld moet worden.

Willem Versteeg, voorzitter

Op 30 juni jl. was de Zonnebloem weer op pad!

Met 27 deelnemers en 14 vrijwilligers maakten zij, onder leiding van het Gilde Alphen aan den Rijn een mooie wandeling door het oude gedeelte van onze woonplaats. Verhalen van vroeger werden opgedist en vele nieuwe wetenswaardigheden passeerden de revue.

Daarna konden alle deelnemers en vrijwilligers genieten van een gezellige en lekkere lunch bij restaurant Knøss aan de Rijnkade.

Hoewel de weersvoorspellingen voor heel Nederland niet zo gunstig waren, wisten onze Alphense wandelaars en ‘rollers’ het helemaal droog te houden.

Het werd een gezellige dag, die deze keer voor het eerst weer zonder mondkapje mocht.

Tom in de Buurt zorgde voor het vervoer van huis naar het Burgemeester Visserpark, en weer terug. We zijn onze samenwerkende partners weer heel dankbaar voor een geslaagde dag!

Activiteitencommissie

Zomertientje

In de Corona-zomer van 2021 was het nog steeds niet makkelijk iets voor onze Zonnebloemdeelnemers te organiseren. Daarom was er het Zomertientje.

Met het Zomertientje konden onze Zonnebloemvrijwilligers een-op-een iets extra’s doen met hun bezoek-gast. Ze mochten zelf weten wat ze met hun bezoekgast gingen doen. Er waren wat suggesties, zoals het bezoek aan een restaurant, terras of tuincentrum, om hen op weg te helpen.

Zo kregen we bericht van Carla die met haar bezoekgast naar de Bosrand. Op het terras hebben zij genoten van koffie met gebak. Namens mevrouw Hermans: hartelijk dank!

De Bosrand was populair, ook Ria Kwakkenbos ging er met haar gast Klaasje van der Meer naar toe. Zij schreven: Op een zonnige dinsdag vertrokken wij naar de Bosrand. Mevrouw van der Meer had een lijstje gemaakt met planten, die ze wilde kopen. Want ze was al heel lang niet meer in een tuincentrum geweest en wilde graag haar kamer en balkon een beetje opfleuren. Gelukkig had ze haar rollator meegenomen, zodat ze af en toe even kon uitrusten. Het werd een hele gezellige middag, die we afsloten met een lekkere cappuccino en een stuk taart. Klaasje gaf toe dat ze na afloop doodmoe was, maar wel reuze blij was met haar aankopen. Het was voor herhaling vatbaar.

Lida schreef: Dit was een leuke actie. Hoewel ik toch wel regelmatig met een gast ergens ga lunchen of een kop koffie drinken, was dit nog een extra stimulans.

Ik ben met twee van mijn gasten naar het restaurant de Kromme Does geweest in Hoogmade, wat een voortreffelijk restaurant is, zowel voor een kop koffie met overheerlijk gebak, als voor de lunch. Hebben een terras aan het water en er is altijd  reuring vanwege de pleziervaart. Wij hebben er allemaal van genoten.

Mijn derde gast heb ik meegenomen naar Leimuiden, restaurant de Parel, ook aan het water en een absolute aanrader. Met een omweggetje weer naar Alphen, helemaal blij.

Omdat ik ook iemand had die graag in de rust van het groen zit, ben ik daarmee naar de Lodge ( voormalig Wiebel Biebel ) geweest. Je zit daar heerlijk, dichtbij, en lekker rustig. Lekkere bescheiden lunch gedaan en beiden happy naar huis.

Dit is in ieder geval voor herhaling vatbaar.

Activiteitencommissie

Met de Zonnebloem uit varen

Op 2, 4 en 5 oktober jl. is de Zonnebloem weer gaan varen met groepen van haar deelnemers. Al twee zomers waren de vaartochten uitgesteld, dus de deelnemers zagen er erg naar uit.

De Zonnebloem is er voor mensen met een lichamelijke beperking die daardoor moeilijker uit gaan en hun sociale leven beperkt zien. Voor die mensen, die zich zonder kosten kunnen aanmelden, organiseert de Zonnebloem regelmatig bezoek aan huis, dagjes of middagjes uit, zijn er groeps- en aangepaste vakanties mogelijk en is het mogelijk een aangepaste auto te huren.

Deze keer konden de deelnemers mee varen op de “Nirvana” van rederij Celjo. Diverse Zonnebloem-afdelingen uit de regio deden mee. Afdeling Alphen aan den Rijn-Ridderveld had ruim 50 gasten aangemeld, met en zonder rollators en rolstoelen. Zij beleefden een geweldige dag op het water, waarbij er weer volop bijgepraat kon worden en lekker gegeten en gedronken. Er werden loten gekocht en prijzen uitgedeeld. En natuurlijk was er een glaasje advocaat met slagroom. Het was het een dag om in te lijsten, zowel voor de deelnemers als de vrijwilligers.

Activiteitencommissie

Vrijwilligersmarkt

Op dinsdagavond 26 oktober organiseerde “Tom in de buurt” in samenwerking met het nieuwe Vrijwilligerspunt een Vrijwilligersmarkt op het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn.

Irma Ruhaak en Willem Versteeg bemanden namens ons een informatietafel. De oogst voor de Zonnebloem, Alphen aan den Rijn – Ridderveld…

10 nieuwe aspirant vrijwilligers!

Beste Zonnebloemgasten…

De zomer is voorbij en we komen na alle covidperikelen weer wat in ons gewone doen.

De activiteiten komen weer op gang en de bezoeken mogen weer afgelegd worden.

De laatste 2 maanden hebben we veel nieuwe gasten in kunnen schrijven. Het animo om deel te nemen aan de activiteiten is hoog, waardoor er soms geloot moet worden daar het deelnemersaantal te hoog is. Ook zijn er nogal wat gasten die graag een bezoekvrijwilliger willen ontvangen en dat is op dit moment lastig op te vullen. We vragen uw begrip hiervoor. Zowel landelijk als binnen onze afdeling wordt aandacht besteed aan het werven van vrijwilligers en we hopen dan ook dat we er binnenkort een paar te kunnen verwelkomen. Zelf kunt u misschien ook bedenken om bij iemand bij u in de beurt of op de gang langs te gaan waarvan u denkt dat een bezoekje welkom zal zijn. Zo kunnen we elkaar helpen……

Groet van de bezoekcoördinatoren,

Marianne Griffioen en Irma Ruhaak.

 

Hans van den Akker

06-40053886
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Uit eten/terrasje pakken
  • Creatieve workshops
  • Buitenactiviteiten
  • Bezoekwerk
  • Bezoek aan dierentuinen en natuurparken