Nieuwsbrief nr. 1 2022

Corona, Pasen en verder. In dit voorwoord wil ik beginnen met alle vrijwilligers te bedanken voor hun inzet tijdens de coronaperiode.

In deze lastige tijd hebben zij het contact met onze gasten op uitstekende wijze in stand gehouden. Ondertussen is de eerste activiteit zonder alle coronaregels- en adviezen alweer achter de rug. De Paaslunch heeft aan onze hoge verwachtingen voldaan. Een grote groep gasten heeft van de lekkernijen gesmuld en ervan genoten.

Toch is deze lunch voor ons, bestuur en activiteitencommissie, een leermoment geweest. Bij de inschrijving is gebleken dat de prijs voor de lunch veel gasten toch wel tegenviel. Het is voor alle partijen te betreuren dat daardoor mensen niet hebben deelgenomen die wel gewild hadden. Nu moeten wij nog meer creativiteit aan de dag leggen om leuke activiteiten aan te bieden tegen een betaalbare prijs. Dit wordt een uitdaging omdat alle sectoren waarbinnen wij de activiteiten organiseren zelf ook worden geconfronteerd met prijsverhogingen. Maar we gaan onze uiterste best doen.

Misschien ligt er in de tussentijd ook weer een uitdaging en een kans om ervoor te gaan zorgen dat de inkomsten voor de afdeling in stand worden gehouden, of zelfs verbeterd kunnen worden. De jaarlijkse lotenverkoop is gestart! Die is buiten de giften en/of donaties onze grootste bron van inkomsten.

Ik spreek dan ook de wens uit dat alle vrijwilligers hun best gaan doen om zo veel mogelijk loten te verkopen. Zowel in eigen kring en daar omheen, als bij de gasten die zij bezoeken. Het streven is om totaal minstens 1000 loten te verkopen, digitale- en papieren loten opgeteld. Als dit lukt, dan kunnen wij weer even vooruit op het niveau waarop wij waren: mooie activiteiten met een redelijke eigen bijdrage.

Rest mij niets anders dan iedereen een fijne zomertijd te wensen en dat we weer kunnen gaan genieten van alle activiteiten zonder coronaregels en -adviezen.

Willem Versteeg, voorzitter

Paaslunch

Op woensdag 13 april jl. konden wij, na de lange coronaperiode, weer eens samen komen voor een gezamenlijke maaltijd. Alle Zonnebloem deelnemers waren blij dat dit weer mogelijk was.

De Paaslunch vond plaats in zalencentrum De Bron. Om de gasten via het talud van de Ridderhof naar de eerste verdieping te brengen hadden de vrijwilligers van de Zonnebloem een aantal rolstoelen geleend van de Vegro. Een voor een werd iedereen die dat fijn vond, naar boven ‘geduwd’.

De goedverzorgde lunch bestond uit soep naar keuze, paasstol, luxe broodjes, gevulde eieren en jus d'orange, melk of thee. Tussen de gangen door was er bezoek van een levensgrote paashaas, die zakjes met chocolade paaseitjes uitdeelde. Dit leidde tot een hoop hilariteit.

Onder het genot van een advocaatje met slagroom werd er vervolgens gezellig nagepraat. Het was al met al een heel sfeervolle lunch.

We spreken met Ria

Ria woont al haar hele leven al in Alphen aan den Rijn. “De onderbreking kwam doordat ik op 9-jarige leeftijd blind en de eerste keer verlamd raakte en daarna zeven jaar op het internaat Bartiméus in Zeist zat.” Met veel doorzettingsvermogen heeft ze daar geleerd om op een goede manier met haar beperkingen om te gaan. Nadat Ria weer in Alphen woonde is ze hier getrouwd en heeft ze een zoon gekregen.

Ria woonde in de Raafstraat en kreeg daar 20 jaar geleden contact met de Zonnebloem. “Het enige wat ik bij de afdeling Centrum deed waren de bijeenkomsten in de Josephzaal.” Drie jaar geleden kwam Ria in Driehoorne wonen en werd het contact met de Zonnebloem verbroken. “Ik dacht dat het wel doorgegeven zou worden.” Vanwege haar beperkte mogelijkheden kon ze ook niet opzoeken waar ze zich aan zou kunnen melden.

“Ongeveer een jaar geleden kwam Willem Versteeg aan de deur met de vraag of ik loten van de Zonnebloem wilde kopen. Ik zei hem dat ik wel geïnformeerd wilde worden over de mogelijkheden bij de Zonnebloem en toen heeft het nog even geduurd tot er iemand kwam.”

Als blinde heeft Ria te maken met de beperkte mogelijkheden om contact met mensen te leggen, waardoor ze zich vaak eenzaam voelt. Zo kan ze niet zelfstandig naar iemand in Driehoorne toegaan, vanwege de vele deuren in de gangen die allemaal identiek zijn en soms is de spraakondersteuning van de lift uitgeschakeld, waardoor ze niet weet op welke verdieping de lift stopt. In de supermarkt van Driehoorne hadden andere klanten commentaar op waar Ria stond tijdens de coronaregels. Nu komt Ria daar maar niet meer. “Dat is wel lastig als je onverwachts iets nodig hebt.”

Met haar opgewekte en ondernemende instelling doet Ria verschillende activiteiten. Wekelijks bezoekt ze de koffie-ochtend in de Sionskerk en is ze een dagdeel op het Facet, waar ze de laatste tijd ook weer schildert. Via Tom in de buurt heeft ze op twee dagen een wandelmaatje en één keer in de week een fietsmaatje.

Ria heeft via onze afdeling van de Zonnebloem een maatje kunnen vinden voor twee van haar hobby’s. “Ik ben lid geweest van de Alphense schaakclub en heb daar het schaakspel in de vingers gekregen.” Met een speciaal schaakspel kan iemand die blind is het verschil voelen tussen zwarte en witte schaakstukken en -velden. Een andere hobby is het keyboard, waarin ze zich verder wil bekwamen. Met Johan is Ria nu bezig om het notenschrift voor blinden te ontcijferen, zodat ze de muziek uit het brailleboek kan spelen.

Interviewer: Johan van der Mersch

Rondvaart

Binnenkort gaat de Zonnebloem weer een rondvaart organiseren voor de gasten. Dit gaat op 27 mei gebeuren. Een uitnodiging volgt snel!

Contactkaartje de Zonnebloem

Een paar maanden geleden heeft de Zonnebloem ‘het contactkaartje’ uitgebracht. Het doel van dit kaartje is u met de juiste persoon in contact te brengen in geval van verhuizing, opzegging of andere belangrijke zaken. U ontvangt het kaartje gelijk met de nieuwsbrief en de deelnemersenquête. De bedoeling is om hem samen met uw bezoekvrijwilliger in te vullen. Op het contactkaartje komt het emailadres van de afdeling te staan en de contactgegevens van uw (bezoek)vrijwilliger of de bezoek- coördinator. U kunt het kaartje in uw adresboek bewaren of bij uw belangrijke papieren, zodat u of uw familie het kunnen raadplegen voor het geval dat wenselijk is. Wij zijn en blijven graag op de hoogte van wijzigingen in uw omstandigheden.

Met vriendelijke groet,

Irma Ruhaak, bezoekcoördinator Alphen Ridderveld

Tel: 06-39314161

Gedicht

Wat is het weer vroeg donker hè

Fluistert ze schor en zacht

Ze schraapt haar keel

En verontschuldigt zich

Sorry je bent de eerste

Die ik spreek vandaag

Maar weet je wat ik zomaar dacht

Misschien als je tijd hebt

Volgende week

Mijn boek is bijna uit

Nee laat ook maar

Je doet al zoveel

Met alles wat ik vraag

Ik zou zo graag ik durf niet alleen

Maar wel samen met jou

Naar de bibliotheek

En die brief ja die daar

Op het dressoir

Zegt dat ik ingelogd moet zijn

Iets met meel ergens op de WWW

Maar ik weet niet waar

Of vraag ik nu teveel?

 Ik vind het fijn

Om er voor je zijn

Ik geniet van je kennis

Ik geniet van je woorden

Tijdens onze wekelijkse wandeling.

Maar ook van je kleinzoons vrolijke tekening.

Ik zie de tranen

Wanneer dictators je land bombarderen

Ben trots op hoe snel je Nederlands wil leren.

En ik?

Ik omarm deze kans

Van “er toe doen”

Voor mijzelf en voor jou

Jij stelt geen vraag

Jij hebt een wens

En ik licht in de glans

Van een prachtig mooi mens.

Ik ben vrijwilliger.

Cilia Demoet

Cilia Demoet is Casemanager GGZ Rivierduinen - zangeres- schrijver en dichter – op FaceBook is zij te vinden als Cilia schrijft@doordachtelijk. Afgelopen jaar was Cilia kandidaat voor de rol van stadsdichter van Alphen aan den Rijn.

Deelnemersenquête

Bij deze nieuwsbrief ontvangt u ook een deelnemersenquête van De Zonnebloem.

Als afdeling organiseren we verschillende activiteiten waaraan u kunt deelnemen. Denk hierbij aan huisbezoek, 1 op 1 activiteiten, en groepsactiviteiten. Eens in de paar jaar willen we nagaan of een en ander nog tegemoet komt aan uw wensen en behoeften. Daarom hebben we een korte vragenlijst samengesteld. We stellen het zeer op prijs als u een paar minuten de tijd wilt nemen om deze vragenlijst in te vullen.

Voordat u begint:

  • Lees de vragenlijst eerst een keer door voordat u deze gaat invullen.
  • U mag in deze vragenlijst al uw wensen en behoeften kenbaar maken. Voel u niet bezwaard om bij meerdere of misschien zelfs bij alle onderdelen aan te geven dat u er interesse in hebt.
  • Antwoorden die u in deze vragenlijst geeft, worden vertrouwelijk behandeld. Alleen bestuursleden van onze eigen afdeling en eventueel de vrijwilliger die bij u op bezoek komt, hebben inzage in de antwoorden die u hebt gegeven.
  • Heeft u hulp nodig bij het invullen van deze vragenlijst, laat het dan weten aan de vrijwilliger die bij u op bezoek komt of bij u een uitnodiging brengt. U mag natuurlijk ook bellen voor hulp (06 28984600). Dan regelen wij een vrijwilliger die u komt helpen om de vragenlijst in te vullen.

Geeft u de vragenlijst mee met uw vrijwilliger, of brengt u hem mee als u naar een van onze activiteiten komt? U mag hem ook naar ons opsturen, en wel naar adres:

Zonnebloem Alphen aan den Rijn-Ridderveld,

P/a Assumburg 104

2402 KV Alphen aan den Rijn

Activiteitenagenda

(voorlopig overzicht per 24 mrt 2022 – dit overzicht wordt steeds aangepast)

Fietsmaatjes

Kan altijd*

Vrijwilligerstraining Fietsmaatje

Kan altijd*

Paaslunch (Geweest)

13 april

Boottocht

27 mei

Theatervoorstelling

Juni

Strandrups

Juli/Augustus

MuseumPlusBus

Datum volgt

Herfstfeest regio

8 oktober in Nieuwveen

Spel- en stamppotmiddag

Oktober

Kerstfeest

December

 

Schuilt in u een vrijwilliger?

Zou u het ook leuk vinden om mensen met een fysieke beperking een onvergetelijk uitje te bezorgen? Of zou u een of meer van onze deelnemers op regelmatige basis willen bezoeken voor een kopje koffie en een goed gesprek? Of samen lekker naar buiten? Meld u dan aan als vrijwilliger! zonnebloemridderveld.secr@gmail.com of 06-39314161

Hans van den Akker

06-40053886
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Uit eten/terrasje pakken
  • Creatieve workshops
  • Buitenactiviteiten
  • Bezoekwerk
  • Bezoek aan dierentuinen en natuurparken