Nieuwsbrief nr. 2 2022

Het laatste stukje van de voorzitter Lieve gasten en fantastische vrijwilligers, dit is dan mijn laatste “voorwoord”.

Na bijna 10 jaar de voorzittershamer voor de Afdeling Ridderveld van De Zonnebloem gehanteerd te hebben, vond ik dat mijn inzet voor onze prachtige afdeling nu wel genoeg was. In november/december 2012 liep ik, tijdens het shoppen met mijn vrouw, een oude kennis tegen het lijf die mij vroeg of ik de tijd en zin had om het voorzitterschap van deze afdeling te gaan invullen. Na enig beraad, het gesprek met mijn vrouw en daarna met de interim voorzitter in het bijzijn van het districtshoofd heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben toen begonnen met de kennismaking met het dagelijks bestuur en de coördinatoren van het bezoekwerk en de activiteitencommissie.

Het was voor mij een aangename verrassing dat ik in de eerste vrijwilligersvergadering al bekende mensen de hand kon schudden en dat er nog velen waren die mij kenden vanwege mijn werk in de zwembaden.

Bijna tien hele jaren zijn voorbij gevlogen en mijn respect gaat uit naar alle vrijwilligers die ik in deze jaren heb mogen ontmoeten en heb kunnen ervaren met hoeveel inzet en enthousiasme zij zich voor de gasten van de onze afdeling inzetten. Zij waren mijn inspiratiebron en zij hielden mij gemotiveerd om ervoor te zorgen dat alles voortreffelijk georganiseerd werd. Zowel bij het bezoekwerk als ook de creativiteit van de leden van de activiteitencommissie bij het samenstellen van de jaarplanning van onze “uitjes”.

Helaas hebben  we met z’n allen een zware tijd gehad tijdens de Covidpandemie, maar we zijn er goed doorheen gekomen en dat is dan toch weer te danken aan de creatieve geest van iedereen om toch, volgens de regels die toen aan de orde waren, onze gasten nog enig vertier te bieden.

Maar eens is het mooi geweest en voor mij is dat, zoals ik in de bestuursvergadering van mei jl. heb aangegeven, 31 december van dit jaar.

Het zit erop, bedankt dat ik uw en jullie voorzitter mocht zijn.

Rest mij alleen nog u allen hele fijne feestdagen en het allerbeste voor de komende jaren te wensen.

Willem Versteeg, voorzitter

 

Zonnebloem boottocht vrijdag 27 mei 2022

Het was een mooie zonnige dag tijdens de Zonnebloem boottocht van 27 mei 2022 op partyschip “NIRVANA” van rederij CELJO. Aan boord waren zo’n 50 gasten (4 mannen) van Zonnebloem-Ridderveld en zo’n 30 gasten van Zonnebloem Bodegraven. Daarnaast nog bemanning en vrijwilligers.

Het vertrek was om ca. 09.30 uur vanaf de Oudshoornse kerk in Alphen aan den Rijn en we voeren eerst in oostelijke richting naar Gouwsluis langs de beruchte Alphense bruggen. Bij Gouwsluis keerde de boot weer om richting Heimanswetering. Het was leuk om Alphen aan den Rijn vanaf het water te bewonderen.

Over de Heimanswetering voeren we richting Woubrugge en daarna over de Braassemermeer. Tijdens een kopje koffie/thee met kruidkoek konden de gasten onderweg genieten van het prachtige Hollandse polderlandschap met zijn vele molens, dat er in de zon mooi bij lag. Na nog een drankje, meestal het beruchte advocaatje met slagroom werd “de warme lunch met een ijsje toe” geserveerd. 

Over de Oude Wetering, door het dorp Oude Wetering, voeren we naar de Ringvaart. Langs de plaatsjes Nieuwe Wetering, Huigsloot en Buitenkaag liep de reis naar de Kager Plassen. Daar waren jeugd zeilwedstrijden aan de gang. Zeilbootjes voeren langs de “NIRVANA” en er werd enthousiast van beide kanten gezwaaid. Enkele gasten begaven zich zelfs op het (winderige, maar zonnige) buitendek, dat met een personenlift eenvoudig bereikbaar was.

Tussendoor was er ook nog tijd voor koffie/thee en de traditionele loterij met leuke prijzen. Achter Warmond langs ging de tocht over de Zijl, tussen Leiden en Leiderdorp, naar de Oude Rijn. Terug naar Alphen, langs Hazerswoude-Rijndijk en Koudekerk aan den Rijn en nog één keer genietend van een Advocaatje met slagroom of een ander drankje.

Moe maar voldaan legden we om 16.30 uur weer aan bij de Oudshoornse kerk, waar het vervoer naar huis al stond te wachten.

Met dank aan rederij CELJO en de bemanning van de “NIRVANA”, activiteitencom-missie en vrijwilligers van Zonnebloem Alphen-Ridderveld en Bodegraven, de 2 verpleegkundigen, de sterke mannen die de gasten aan- en van boord hielpen, 2 stagiaires van het Wellant college, en het Zonnebloem regio bestuur. Tot volgend jaar..?                                                                       

Richard

 

Strandrups

Op dinsdag 23 augustus jl. gingen wij, Zonnebloem afdeling Alphen aan den Rijn – Ridderveld met 23 gasten en 8 vrijwilligers naar Langevelderslag, om daar in drie aparte strandrupsritten te genieten van deze heerlijke zomer.

Het weer was geweldig en onze deelnemers genoten. De strandrups biedt de mogelijkheid, ook aan mensen met een beperking zoals rolstoelgebruikers en rollatorgebruikers een rit over het strand te maken. Daartoe heeft men een handige laadklep in gebruik en worden rolstoelgebonden mensen met hun rolstoel vervoerd. Er zijn geen ramen, zodat de wind heerlijk door de haren waait en het uitzicht onbelemmerd is. Tijdens de rit wordt er gestopt om, voor diegenen die dat willen, pootje te baden in de zee.

De deelnemers van de Zonnebloem werden bij Strandpaviljoen Nederzandt verwend met koffie of thee en een gebakje.

Na de ritten werden de deelnemers weer in de Zonnebloemauto en een aantal personenauto’s van vrijwilligers, een met aanhanger voor rolstoelen en rollators, terug naar huis gebracht.

Een van onze vrijwilligers schreef: “Ik heb het geweldig gehad!! Het voelde als een minivakantie, gaven verschillende deelnemers aan. Ook bij het pootje baden heb ik leuke foto’s gemaakt. Onder andere een van een van onze heren met de vrijwilliger in zee. Het was echt ontroerend en mooi. Daar krijg je een warm hart van.”

Het was absoluut een uitje dat voor herhaling vatbaar is.

Mirjam

 

Een 10+ voor de praktijkschool

In het kader van de Week van Ontmoeten en Verbinden sloegen de Groene Hart Praktijkschool en De Zonnebloem afdeling Ridderveld de handen ineen.

De middelbare scholieren (12-16 jr.) van de Groene Hart Praktijkschool verzorgden op zowel dinsdag 4 oktober als op donderdag 6 oktober 2022 een creatieve en smakelijke en onderhoudende morgen voor de gasten van De Zonnebloem. Twee groepen Zonnebloemgasten werden op school door de leerlingen ontvangen met koffie en thee. Daarna konden zij óf hun handen laten masseren en nagels laten lakken, of creatief bezig zijn met het maken van 3D kaarten. Vervolgens genoten de gasten van een lunch die ook verzorgd en geserveerd werd door de leerlingen. Wie dat interessant vond, kreeg ook nog een rondleiding langs de praktijklokalen van deze leuke school waar leerlingen voor diverse uitvoerende beroepen worden opgeleid.

Twee werelden kwamen zo samen. Voor de gasten van de Zonnebloem was het een ongedwongen en gezellige morgen en voor de leerlingen een leerzame ervaring. Iedereen was enthousiast over de interessante gesprekken die tijdens de activiteit gevoerd werden.

De Zonnebloem bedankt de docenten en leerlingen van Groene Hart Praktijkschool voor de gastvrijheid en de inspanning om mensen met fysieke beperkingen inclusief hun rollator, rolstoel, scootmobiel en hulphond, zo gastvrij te ontvangen en hen een leuke en smakelijke morgen te bezorgen.

Mirjam

 

Vrijwilligersmarkt

Als je je vrijwillig in wil spannen voor onze maatschappij, naast of in plaats van betaald werk, is er genoeg te doen.

Woensdagavond 19 oktober organiseerde de Gemeente Alphen aan den Rijn een vrijwilligersmarkt in het Stadskantoor. Hier konden organisaties zich voorstellen aan potentiële nieuwe vrijwilligers.

Er waren zeker 40 organisaties aanwezig. Ook wij, Zonnebloem Alphen aan den Rijn-Ridderveld waren present. We hebben diverse leuke gesprekken gevoerd met mensen die iets meer wilden weten van de activiteiten en taken bij de Zonnebloem. Zo vertelden we hen dat ze ons mee kunnen helpen om mensen, met een fysieke beperking, uit een isolement te halen. Door bijvoorbeeld gezellig samen koffie te drinken, een wandeling met ze te maken of ze te stimuleren mee te doen aan onze groepsactiviteiten buitenshuis, waardoor ze misschien een fijne vriendenkring kunnen opbouwen.

Irma Ruhaak gaat nu met de aangemelde kandidaat-vrijwilligers actief 1-op-1 aan tafel en ze, als het allemaal goed klikt, aan ons vrijwilligersbestand toevoegen.

Mocht je zelf nog mensen kennen, die misschien niet op de vrijwilligersmarkt waren, maar wel geïnteresseerd zouden kunnen zijn om met ons mee te doen, aarzel dan niet om Irma te bellen (06 39314161) en informatie door te geven. En dat geldt natuurlijk ook als je zelf nog geen vrijwilliger bij De Zonnebloem bent en je meer wilt weten.

Mirjam

 

Activiteitenagenda 2023 (onder voorbehoud)

Stoelmassage, -yoga, jeu de boule                Januari

Concert Willeke Alberti                                 3 maart

Paaslunch                                                   1ste week april

Boottocht                                                    Mei

MuseumPlusBus                                          (nog niet zeker)

Strandrups                                                  Augustus

Spel- en stamppotmiddag                             Oktober

Kerstviering                                                 December

 

 

Hans van den Akker

06-40053886
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Uit eten/terrasje pakken
  • Creatieve workshops
  • Buitenactiviteiten
  • Bezoekwerk
  • Bezoek aan dierentuinen en natuurparken