Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

Interview met vrijwilliger Zonnebloem

Zonnebloem afdelingsnieuws

Om te laten zien dat vrijwilligerswerk voor de Zonnebloem ook waardevol kan zijn voor jongeren, heeft de Zonnebloem recent een jonge vrijwilliger van de Zonnebloem geïnterviewd..

 De Nationale Vereniging de Zonnebloem streeft naar een samenleving waaraan mensen met een lichamelijke beperking zorgeloos en vanzelfsprekend kunnen deelnemen. “Zorgeloos” betekent hier dat iemand met een lichamelijke beperking niet gehinderd zou mogen worden door meer praktische zorgen dan ieder ander.                                               

Om te laten zien dat vrijwilligerswerk voor de Zonnebloem ook waardevol kan zijn voor jongeren, heeft de Zonnebloem recent een jonge vrijwilliger van de Zonnebloem geïnterviewd en gevraagd naar zijn ervaringen.

Mijn oma woont in een woon- en zorgcentrum en zij wordt actief betrokken in het familieleven van de kinderen en kleinkinderen. Hierdoor wist ik dat er soms rond de feestdagen extra vrijwilligers worden gevraagd om te helpen bij mensen die, vanwege hun leeftijd of lichamelijke beperking, beperkt zijn in hun mobiliteit en daarmee vaak ook in de eigen sociale contacten.

Zodoende heb ik mij hiervoor aangemeld, maar op dat moment waren er genoeg vrijwilligers. 

De directie van het woon- en zorgcentrum informeert mij over het bestaan van een lokale afdeling van de Zonnebloem, een vereniging die zich het hele jaar lang inzet voor mensen met een lichamelijke beperking. 

Na mijzelf aangemeld te hebben bij het hoofdkantoor van de landelijke vereniging Zonnebloem, wordt er contact met mij opgenomen door de afdeling Bathmen, die graag een nieuwe jonge vrijwilliger verwelkomden. Er vindt een in takegesprek plaats met de coördinator bezoekwerk om uitleg te geven over de activiteiten en het doel van de vereniging. In dit prettige gesprek wordt duidelijk wat het vrijwilligerswerk inhoudt en waar je goed over moet nadenken als je begint met dit soort vrijwilligerswerk. Het is een waardevolle taak, maar het brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee.

Na het gesprek ben ik overtuigd dat ik graag actief wil worden als vrijwilliger voor de Zonnebloem door middel van het helpen van 1 deelnemer die beperkt is in de eigen mobiliteit. De coördinator gaat op zoek naar een match en uiteindelijk blijkt deze snel te zijn gevonden. Na een eerste kennismaking met de deelnemer merk ik dat mijn komst zeer op prijs gesteld wordt en er ook een verbinding ontstaat door wederzijdse interesses zoals sport en geschiedenis. Iedere 3 weken kom ik bij de deelnemer en na enige tijd ben ik ook mijn kinderen (2 jaar en 4 jaar) soms mee gaan nemen daar de deelnemer dit heel leuk vindt. In de zomer is de deelnemer ook wel eens met ons gezin mee geweest voor een lunch bij ons thuis na een lange boswandeling.

De klik bestaat nu al ruim vier jaar en ik waardeer het contact en de blijdschap die elk bezoek met zich meebrengt. Het bezoekwerk wordt duidelijke gewaardeerd en er is veel begrip als door het hectische gezinsleven van een jong gezin een bezoek uitgesteld moet worden. Ook het begrip van de deelnemer voor mijn situatie heb ik als zeer prettig ervaren daar ik soms bezwaard was als ik niet kon omdat ik andere verplichtingen had. Dit begrip stelt mij in staat dit werk lang te blijven volhouden en zorgt ervoor dat ik geen druk ervaar wat vaak een negatieve werking kan hebben op de motivatie om vrijwilligerswerk te doen.

Ik heb vrijwilligerswerk gedaan bij o.a. sportverenigingen en een school, maar dit bezoekwerk geeft “een ander soort” voldoening. Een mens met beperking die oprecht dankbaar is voor tijd en aandacht die je aan ze besteed is zo veel waard en je ziet wat het met mensen doet als iemand tijd en aandacht aan ze geeft, simpelweg door een kop koffie te komen drinken of een rondje te gaan lopen (met rolstoel uiteraard).

Het voordeel van het bezoekwerk voor de Zonnebloem is dat het altijd in je eigen tijd kan en dat jijzelf, samen met de deelnemer, de bezoekafspraken inplant en bepaalt hoe lang je komt.

In een jong gezin is het wel moeilijk om aan groepsactiviteiten mee te werken, daarom is het bezoekwerk bij 1 deelnemer zeer aantrekkelijk om te doen. Ik raad dit werk zeker aan voor andere jongeren, maar veel mensen weten niet hoe leuk dit werk kan zijn.

Een andere uitdaging is hoe je deze jongeren moet bereiken. De Zonnebloem zou via verschillende media de potentiele jonge vrijwilligers laten weten dat de Zonnebloem bestaat. Denk hierbij aan sociale media maar ook een poster of folder in het woon-zorgcentrum, supermarkt, café of bij de huisarts.  

De Nederlandse Vereniging de Zonnebloem verrijkt het leven van mensen met een lichamelijke beperking en dat van haar vrijwilligers door sociale en recreatieve activiteiten mogelijk te maken.

De Zonnebloem afdeling Bathmen hoopt dat dit interview ook een bijdrage kan leveren aan de bekendheid van de werkzaamheden van de Zonnebloem en eventueel nieuwe vrijwilligers kan inspireren om zich ook aan te melden.

Er kan zoveel meer dan je denkt dus ik raad een ieder die vrijwilligerswerk overweegt je aan te melden en door een kort gesprek krijg je al snel een goed beeld welke bijdrage jij zou kunnen leveren en het beste bij jou past.

De vrijwilliger in kwestie wil graag, uit privacyoverwegingen, anoniem blijven.

Zonnebloem logo

De uitslag van de Zonnebloem loterij is bekend.

Kijk snel of je in de prijzen bent gevallen!

Naar de uitslag

Roelie van Erven

0570-541202
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Bezoekwerk
  • Kunst en cultuur
  • Buitenactiviteiten
  • Winkelen
  • Bezoek aan dierentuinen en natuurparken