Toneelstuk van de Oudere Garde

in het tejaterke werd een blijspel opgevoerd door het toneelgezelschap uit Heeswijk-Dinther

Het eerste middagje van de Zonnebloem en Avondje- Uit samen werd een groot succes:

 

Op woensdagmiddag 23 januari 2019 trad: “De oudere Garde ” uit Dinther op in het Tejaterke met het stuk “Een beeld van een man.” De middag werd niet alleen voor de Zonnebloem georganiseerd, maar ook voor leden van Avondje-Uit.

Bij elkaar zaten er 120 mensen in de zaal. De helft van de Zonnebloem (gasten en vrijwilligers) en de andere helft van Avondje-Uit. Een volle bak dus J ondanks de sneeuw die nog volop in de straten lag.

Tussen het 1e en 2e bedrijf was er een pauze met voor iedereen een drankje en een worstenbroodje, dat er allebei gretig inging.

Een kleine samenvatting van het blijspel in 3 bedrijven:

Dat was al direct raak met de barones, die bekakt praatte en bij alles wat ze zei driftig heen en weer liep, met haar handen zwaaiend in de rondte. Dat contrasteerde goed met de formele, stijve butler Parker en bij de serieuze secretaresse, de oudere juffrouw Smit die nog nooit door een man was gekust. We zagen hoe de fidele Janus van Klaveren, gewezen marktkoopman, opkwam met de eerst wat verlegen, schuchtere Josefien van Staveren, die later de slimste van de twee bleek te zijn. Ze waren ongewild als vermeend echtpaar door de barones in dienst genomen, Janus als bewaker en Josefien als hoofd van de huishouding, maar owee als Janus bij Josefien weer over haar lits jumeaux begon….Toen de eerste opdracht van de kunstminnende barones, het uitpakken en installeren van een kostbaar 'Napoleon' beeld faliekant uit de hand liep, kwam Josefien op een lumineus idee waarin Janus als ‘sukkel op een sokkel’, zoals hij zelf zei, de glanzende hoofdrol speelde.

Dan waren er ook nog het jolige, blijmoedige meisje Tina die alles eruit flapte wat de barones had verboden; de joyeuze baron die zich als half dement voordeed om uit de klauwen van de barones te ontsnappen, en graaf Lodewijk die steeds op de bank veinsde in slaap gevallen te zijn, ook al om de orders van zijn vrouw, gravin Louise, te ontlopen. Maar uiteindelijk waren de baron en de graaf het, die met een moker en een bijl Janus een kopje kleiner kwamen maken. Maar de slimme Josefien wist een list te bedenken, waardoor de belagers zich schielijk uit de voeten maakten.

De woorden van de spelers lieten om de haverklap lachsalvo’s door de tribune gaan. Het tuinmeisje deed daar, slaande op haar dijen, nog een schepje bovenop. Iedereen heeft volop genoten van dit kluchtig toneelspel, wat bleek uit het daverend applaus. Het was al schemerig geworden, toen we vrolijk en voldaan door de sneeuw weer naar huis gingen.

Een mooiere wintermiddag kun je niet bedenken.

Ik denk dat ik wel namens iedereen van de Zonnebloem en Avondje-Uit kan schrijven dat het een zeer geslaagde middag was en ik het bestuur van de Zonnebloem hiervoor hartelijk wil bedanken.

Mirjam Ophorst

Maria Maassen

0652520981
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Bezoekwerk