Luistermiddag als activiteit in februari 2019

brugjpg

Deze middag vond plaats op woensdag 13 februari 2019 in de grote zaal van de Tipmast te Bladel.

Beste Zonnebloem gasten en vrijwilligers voor onze activiteit in februari hadden wij uitgenodigd Hendrik van der Aalst.

Hendrik is vrijwilliger in het streekmuseum in Eersel en kan ons veel vertellen over het leven van vroeger en nu in De Kempen. Hendrik vertelde het met humor en passie over dingen die we al wisten, maar nog meer over de Kempen wat we nog niet wisten en wat zeer interessant was.

De middag startte om 13:30 uur en rond 16:00 uur zou het eindigen. Er waren 26 gasten en 7 vrijwilligers aanwezig een leuk groepje dus. Natuurlijk kon de koffie en thee niet ontbreken een vrijwilligers had voor de aanwezigen ook wat lekkers gemaakt heerlijk was het.

Hendrik begon zijn verhaal na iets over zich zelf te vertellen. Daarna o.a. over de beeldenstorm die ook over de Acht Zaligheden ging.

De beeldenstorm in 1566 was het moment waarbij het protest tegen de katholieke heerschappij tot fysieke uiting kwam. Protestanten gingen de kerken in om deze te ontdoen van de beelden en andere kostbaarheden. Dit was vooral om de kerken te zuiveren en klaar te maken voor de protestantse eredienst. Alleen de torens van de kerken liet men staan als herkenning punt voor de rondreizende handelaren. De beeldenstorm was een vernieling op grote schaal van heiligenbeelden en andere objecten van katholieke religieuze plaatsen door de protestanten in de Lage Landen, die plaatsvond eind 1566. In die periode werden vele kerken geschonden en het interieur ervan vernield.

Ook vertelde Hendrik over de legende van Bladel Mie Moors geboren in 1872 (gestorven op 12 mei 1965), was een uit de Kempen uitermate sterke natuurvrouw. Ze stond bekend als een wakkere en bijdehanter koopvrouw. Ze dreef een handeltje in eieren, kippen, konijnen, jonge bokken enz. Daarmee bezocht ze geregeld de markten in de buurt. Zo ging ze met de stoomtram naar Eindhoven en mocht met Jan Dijkmans meerijden achter in de vrachtwagen naar Tilburg. Ze was een sterke persoonlijkheid en had een goede gezondheid. Het verhaal gaat dat wanneer Mie nog naar de wc moest en de stoomtram er al was, ze dan vlot haar behoefte deed voor de tram, zodat deze niet weg kon rijden zonder haar. Ze had vijf echtgenoten en ze vierde met haar vijfde man, die schoenmaker was, haar zilveren bruiloft. Toen Mien het leven liet was zij bijna 93 jaar. Langs het gemeente huis staat een bronzen beeld van haar, haar naam leeft nog voort in de Kempen.

Om 16:00 uur was de lezing beëindigd maar vele bleven nog om bij te buurten en herinneringen op te halen onder genot van een drankje.


Verslag Annie Plasmans

Liliane Aerts

06-12257846
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Bezoek aan dierentuinen en natuurparken
  • Bezoekwerk
  • Buitenactiviteiten
  • Creatieve workshops
  • Uit eten/terrasje pakken