Revue “En we duiken nie mèr onder” oktober 2019

en-we-duiken-nie-mr-onderjpg

Vele gasten en vrijwilligers van de Zonnebloem afdeling Bladel zijn naar dit geweldige spektakel stuk geweest.

Reusel 2 oktober j.l
Locatie: Manege De Meulenhaoi te Reusel.

In deze revue worden de spannende belevenissen van de ondergedoken Reuselnaren op een ernstige maar ook ludieke wijze op de planken gebracht. In 1945 door leden van het uitsluitend uit mannen bestaande kerkkoor, in 2019 door vrouwelijke en mannelijke vrijwilligers uit de Reusel, Hulsel, Hooge en Lage Mierde. 

Veel inwoners van het centrum van het dorp hebben op het einde van de oorlog alleen de geluiden van de oorlogshandelingen gehoord terwijl ze veelal opgesloten zaten in hun schuilkelders.

Op donderdag 28 september 1944 werd zelfs  de 65 meter hoge kerktoren door kanonsschoten omlaag gehaald deze nam toen in zijn val een groot stuk van het middenschip ven de kerk mee.

Terwijl tientallen inwoners op de vlucht waren naar omliggende gemeentes wachtten een heleboel angstige Reuselnaren, in veel te kleine ruimtes met complete families opeen gepakt, zo het einde van de slag om Reusel af. Wat overbleef van het centrum waren een afgebrand zusterklooster, een vernielde kerk en een centrum dat helemaal in puin lag.


Walter van Veldhoven heeft samen met Andre Gijsbers en pater Dre Wouters naar aanleiding van de gebeurtenissen in Reusel in 1944 een oorlogsrevue geschreven. Deze werd in het eerste naoorlogse jaar in 1945 opgevoerd in Reusel en een tiental naburige dorpen. Dit alles onder de veelzeggende titel "Zang en Spel voor kerkherstel". In totaal werd er ruim 30.000 gulden bij elkaar gespeeld en gezongen.

Nu 75 jaar later heeft de Heemkunde Werkgroep Reusel het initiatief genomen om deze laatste oorlogsdagen weer in herinnering te roepen. De oorlogsrevue wordt in aangepast vorm weer opgevoerd ter gelegenheid van de herdenking van de bevrijding van Reusel.

Een pluim voor de Reuselse gemeenschap om eendrachtig deze revue zo groots op te voeren, maar ja "eendrachtig maakt je sterker". Het stuk werd prachtig gespeeld zowel audiovisueel als de opvoering met de leger attributen!.

Proficiat Reusel het was GROOTS.

 

 

Liliane Aerts

06-12257846
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Bezoek aan dierentuinen en natuurparken
  • Bezoekwerk
  • Buitenactiviteiten
  • Creatieve workshops
  • Uit eten/terrasje pakken