Een Dag voor Echte Mannen

Zonnebloem afdeling

De Zonnebloem afdeling Schollevaar/Schenkel heeft voor het eerst een mannendag georganiseerd.

 Dinsdag 17 oktober vertrokken vijftien heren naar Schiedam voor een bezoek aan ‘De Gekroonde Brandersketel' in het Schiedamse Jenevermuseum aan de Lange Haven. Daar werd uitvoerig verteld hoe jenever wordt gemaakt, van korrel tot borrel, en wat het verschil is tussen jonge en oude jenever.

Maar ook waar termen als zakkendragers, zakkenvullers en zakkenwassers vandaan komen. Dat er rond 1900 in Schiedam meer dan 400 branderijen en distilleerderijen waren. Na de uitleg, koffie en natuurlijk een ‘neut’ ging het gezelschap naar de fluisterboot die voor hen in de haven lag afgemeerd.
Gids Hans van Driel vertelde tijdens de tocht door de Schiedamse historische havens grappige anekdotes en boeiende verhalen over de vele molens waarvan 5 de hoogste ter wereld zijn en stokerijen die er vandaag de dag nog zijn, zoals De Floryn en De Kuyper. In de molens werd het graan voor de jenever gemalen.
“Aan de vele pakhuizen is nog te zien dat het vroeger een stokerij was. Naast de ingang is aan de ene kant één raam zichtbaar waar de distilleerketel stond en aan de andere zijde twee ramen waar achter de beslagtonnen hun plek hadden”.
De boot keerde bij de ‘dam’ in de Schie en via de Nieuwe Sluis voer de ‘Liedewij’ op de woelige baren van de Lange Haven naar de beroemde Appeltaartbrug om af te meren. Het werd een geslaagde middag voor de mannen van Schollevaar.
 

(Tekst: Paul)

Rosemary Hakkaart

010-4583776
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Uit eten/terrasje pakken
  • Creatieve workshops
  • Winkelen
  • Bezoekwerk
  • Evenementen en festivals