Bezoek Paleis 't Loo

Zonnebloem afdeling

Een 'koninklijk' dagje uit

Verslag van ons koninklijk uitje naar paleis 't Loo op 3 juli.


Deze keer leest u een compilatie van verschillende enthousiaste vrijwilligers:


Cary Baart:

Zoals altijd is er al dagen van tevoren de voorpret. Weer een dag op pad met de gasten en vrijwilligers van De Zonnebloem, dat staat altijd garant voor een fijne gezellige dag. Bij het opstaan ’s morgens heel vroeg schijnt de zon al uitbundig, terwijl er regen voorspeld is.
De dag kan al niet meer stuk!

Iedereen staat rustig te wachten bij het verzamelpunt aan de Kerklaan. Plotseling ontstaat er druk telefoonverkeer. Thea wordt meerdere keren gebeld. Door Ans, blijkt later. Aan de Baronie heeft de bus oponthoud opgelopen door een kapotte rolstoellift. Er is geen beweging meer in te krijgen. Toch zien we aan de Kerklaan al vrij snel de bus naderen. De sfeer is wat lacherig, want de “meisjes” hebben het met vereende krachten weer voor elkaar gekregen om iedereen de bus in te krijgen! Voor één van de gasten is het echt onmogelijk in de bus te komen en daarom biedt Ton spontaan aan met de auto achter de bus aan te rijden. Vanuit de bus houdt Wil liefdevol, maar nauwkeurig in de gaten of hij nog wel volgt of ons misschien is gepasseerd. Vanuit de tassen komen weer allerlei leuke verrassingen. Vanwege de koninklijkheid van dit uitje komen er oranje koeken en Wilhelmina pepermunt te voorschijn.
Dames, wat hebben jullie weer een werk aan de organisatie gehad en wat is het weer origineel bij elkaar bedacht, allemaal! Jullie lopen met zoveel enthousiasme door de bus dat je er altijd om moet lachen.

Dat Paleis Het Loo een voormalig koninklijk paleis is en nu nationaal museum en Nederlands UNESCO monument, weten de meeste gasten wel. Bij aankomst, keurig op tijd, is er koffie en heerlijk appelgebak. Er blijken nog wat appelpunten over te zijn en Thea vraagt wie er nog een wil. Oh, dat durf je niet, terwijl het water je weer in de mond loopt.
In twee groepen bekijken we de strakke symmetrisch aangelegde tuinen. Volgens de website kenmerkend voor de formele tuin. In het paleis lopen we langs vorstelijke vertrekken, zalen en koninklijke slaapkamers. Onder de titel Royal Showpieces, een Koninklijke ontmoeting met Dutch Design worden in vijf  historische vertrekken werk van Nederlandse ontwerpers gepresenteerd.
 
Na afloop is er de napret, het nagenieten. De terugblik op de fijne dag, die niemand je meer af kan nemen. Waarbij het ging om de gezelligheid, het praten en genieten met elkaar, het geroezemoes in de bus (op de heenweg wat meer dan op de terugweg, want de helden waren vermoeid). Eigenlijk was de bestemming van ondergeschikt belang. Het was meer dan af, heel geweldig! 


Jopie Scheel:

Mijn gast mevr. v.d Bas was heel enthousiast. Echt alles, ja zeker, alles vond ze mooi: de tuinen, het kasteel, interieur, de stallen, het restaurant de prins Hendrikgarage (!) en wat te denken van het weer! Ik vond dat ook en ik was blij dat ik weer eens mee kon.
Onder de bezielende leiding van onze Thea en Ans' afsluitende woorden (zeer treffend en goed gekozen) hebben we een dag met een "gouden randje" doorgemaakt. Dank ervoor.
"Onze" organisatie en m.n die van Thea was heel goed, maar ik ben ook zeer te spreken over de organisatie ter plaatse: prima!! Des Zonnebloems
De liftproblemen vergeten we maar:hulde voor Ton Lange. (Mag ook wel genoemd worden) !


Ton Lange:

Als (reserve) vrijwilliger ben ik afgelopen donderdag mee geweest naar Paleis Het Loo in Apeldoorn. Immers ook bij de afdeling Capelle zetten ze alles op alles om mensen uit Capelle aan den IJssel met een lichamelijke beperking een onvergetelijke tijd te bezorgen.

Ook in Capelle denken ze altijd in oplossingen als het onverhoopt tegen zit. En denken in oplossingen is afgelopen donderdag ook nodig geweest. Er kwam een  bus met een kapotte lift de mensen ophalen. Het zag er naar uit dat een tweetal mensen niet mee konden naar Apeldoorn, omdat ze zonder lift niet in de bus konden komen. Het bestuur had daar een oplossing voor. Een van de vrijwilligerswerd gevraagd deze mensen in de auto naar Apeldoorn te brengen, zodat ook deze mensen konden gaan genieten van alle pracht en praal  in en rondom het Paleis Het Loo.

Door de problemen met de bus zijn de gasten met enige vertraging aangekomen bij het paleis. Daar stond de koffie met appeltaart klaar in het Grand Café “Prins Hendrik Garage” gelegen aan het Stallenplein bij de hoofdingang. Vanaf het terras hadden we mooi zicht op het monumentale stallencomplex aan de overkant.

Om alles in goede banen te leiden werd de groep na de koffie in tweeën gesplitst. Groep A ging eerst naar de tuin en daarna naar het Paleis. Groep B ging in de omgekeerde volgorde. Het was genieten.

Om half twee moesten we terug zijn voor de lunch in het zelfde Grand Café. De lunch was zoals gewoonlijk goed verzorgd.Na de lunch mochten de gasten met hun begeleiders op eigen gelegenheid op het terrein rondlopen of een drankje nemen op het terras.

Om vier uur vertrok de bus weer naar Capelle. Nu met alle gasten. De lift van de bus was daar ter plekke gerepareerd. Om plusminus zes uur kon ieder weer afgezet worden op de Kerklaan en bij de Baronie. Voor zover ik het heb kunnen waarnemen hebben de gasten genoten van deze dag. Daar doen de vrijwilligers het ook voor.

Namens de gasten bedankt ik het bestuur voor de organisatie en de vrijwilligersvoor hun tomeloze inzet.

Henny Aerts

06-41500229
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Kunst en cultuur
  • Buitenactiviteiten
  • Bezoekwerk
  • Bezoek aan dierentuinen en natuurparken