Boymans- van Beuningen

Zonnebloem afdeling

Museumbezoek van een vrijwilliger met zijn gast

 Bezoek aan museum Boymans van Beuningen - 15-05-2014

Vandaag, 14 mei zijn Barbara en ik samen naar Boijmans geweest.

                                                    

Al direct als ik haar thuis afhaal vraagt ze of ik weet wat voor dag het vandaag het is. Ja, natuurlijk weet ik dat: de dag van het bombardement van Rotterdam 74 jaar geleden.
Op weg naar het museum vertelt ze in detail over hoe ze als meisje van 7 jaar dat bombardement beleefd heeft. “De zon scheen die dag en ik zag de bommen in dat zonlicht als zilver schitteren, maar ik wist niet wat het waren”.
En over haar vader die als soldaat terug naar Rotterdam van verre een gloed zag en eerst niet wist wat er aan de hand was. Over de grote verslagenheid van haar vader, over de geur die dagen in de stad hing.
Maar – gelukkig- hebben we het niet de hele tijd over de oorlog. In het museum gaat onze aandacht al snel uit naar de schilderijen van de 90- jarige Ko Westrik: hele bijzondere kunstwerken die ook bij ons allebei verschillende reacties oproepen. Een paar foto’s geven een impressie van een paar werken. Barbara heeft een blouse aan die bijna dezelfde kleur heeft als een van de schilderijen.
Bij een kop koffie met mooi uitzicht op het museumpark vertelt ze honderduit over o.m. sprookjes en de diepere betekenis daarvan voor volwassenen, waarbij zij mij regelmatig overhoort: en ik blijf vaak de antwoorden op haar vragen schuldig maar dat geeft niet echt, want ze komt zelf met de oplossingen.
Na de koffie zien we nog delen van de permanente collectie: indrukwekkende werken van Dali, van van Gogh, van de Haagse school. Barbara laat zich bij sommige schilderijen ook van haar praktische kant zien: “Ik ben blij dat ik die lijsten niet hoef af te stoffen” .
Rond 16.45 uur zijn we weer bij de auto en via de Erasmusbrug en de Kuip keren we terug naar Capelle: een leuke middag op een gedenkwaardige historische dag.

Harrie Sprengers

Henny Aerts

06-41500229
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Kunst en cultuur
  • Buitenactiviteiten
  • Bezoekwerk
  • Bezoek aan dierentuinen en natuurparken