Oude Ambachten- en speelgoedmuseum in Terschuur

Zonnebloem afdeling

Samen een dagje terug in de tijd in Terschuur

Op vrijdag de 13e gingen we met een bus vol gasten en vrijwilligers een dagje terug in de tijd. Dit deden we door een bezoek te brengen aan het "Oude Ambachten- en Speelgoedmuseum" in Terschuur.

Na een uurtje rijden werden we daar hartelijk ontvangen, met de vraag of we ook trek in koffie hadden. Nou en of!  Dus lieten we ons de koffie en het heerlijke gebak goed smaken. Na een korte uitleg konden we onze reis naar het verleden beginnen. En wat was dat een feest der herkenning voor onze gasten, die immers veel van de tentoongestelde spullen vroeger zelf ook gebruikt hadden.

Het leuke van dit museum is, dat je overal aan mag zitten. Alles is prachtig uitgestald en we kwamen ogen en oren tekort. De route voerde ons o.a. langs een oude kapsalon, kruidenier, drogisterij, tandarts, boekbinder, fietsenmaker en nog veel meer oude ambachten. Maar ook langs volledig ingerichte keukens, met de prachtigste houtovens en kooktoestellen en natuurlijk de bekende grijze emaille potten en pannen. Bij het zien van dit alles kwamen er heel veel herinneringen boven en de gasten vertelden vol enthousiasme, maar ook soms met weemoed, over vroegere tijden. Daarmee onstond de leuke situatie dat onze gasten deze dag eens de 'gidsen' waren voor onze vrijwilligers.

Hoedjes en petjes uit vroeger tijden werden onder grote hilariteit gepast en er werd zelfs een dansje gewaagd bij de accordeonmuziek.Kortom, jong en oud genoot met volle teugen, er was ontzettend veel te zien. Tijdens de lunch konden alle indrukken even zakken, om daarna weer verder op pad te gaan. Bijvoorbeeld naar het gedeelte waar het oude speelgoed tentoongesteld werd en ook hier was het genieten van alle oude poppen, beren, houten en blikken speelgoed, spelletjes en niet te vergeten de werkelijk schitterende poppenhuizen.

De dag vloog voorbij en om 15.30 was het alweer tijd voor de terugreis. In de bus werd veel nagepraat en herinneringen gedeeld. Maar of men nou écht terug wilde naar de tijd van vroeger? Het is toch ook wel heel gemakkelijk om 's avonds met 1 druk op de knop de verwarming een graadje hoger te zetten, in plaats van de kolenkit de trap op te moeten sjouwen.... De conclusie na deze prachtige dag: vroeger was mooi, maar niet altijd beter. Het was heerlijk om ons samen een dagje in nostalgie onder te dompelen.

 

Henny Aerts

06-41500229
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Kunst en cultuur
  • Buitenactiviteiten
  • Bezoekwerk
  • Bezoek aan dierentuinen en natuurparken