Jaarverslag 2017

Jaarverslag 2017 Zonnebloem afdeling Chaam.

ZONNEBLOEM AFDELING CHAAM 2017

Bij de Zonnebloem draait het om mensen. We zetten alles op alles om mensen met een lichamelijke beperking een onvergetelijke tijd te bezorgen, Zodat ook zij volop van het leven kunnen genieten. Daarom denken we altijd in oplossingen.

Onze gasten: In de loop van het verenigingsjaar moest van zeven gasten afscheid genomen worden. Zes van hen zijn overleden, één mevrouw is verhuisd naar een verzorgingstehuis elders. Er konden vijf nieuwe namen genoteerd worden. Het jaar 2017 werd begonnen 63 gasten en afgesloten met 61 gasten.

 De twee belangrijke aspecten van de Zonnebloem zijn bezoekwerk en het organiseren van activiteiten met de bedoeling de mensen van de doelgroep uit hun isolement te halen.

Negen vrijwilligers waren actief met het bezoekwerk binnen de afdeling. Twaalf gasten konden genieten van het bezoek dat zij kregen van hun vaste vrijwilliger. In onderling overleg werd invulling gegeven aan deze gezellige bezoekjes: koffie drinken, een korte wandeling, een spelletje spelen, puzzelen en natuurlijk veel praten over vroeger of over de laatste nieuwtjes.

Uitnodigingen voor de activiteiten worden door de vrijwilligers persoonlijk thuis bezorgd, zodat bij alle gasten regelmatig iemand van de Zonnebloem op bezoek komt.

Voor het organiseren van de afdelingsactiviteiten is een commissie opgericht die bestaat uit vijf vrijwilligsters. Zij hebben ieder hun eigen specialisme en vormen samen een goed team dat van elke bijeenkomst weer een succes weet te maken.

Activiteiten in 2017:

12 januari Nieuwjaarsborrel in het Skac. Een gezellige middag met 38 gasten en een groot aantal vrijwilligers. Na de koffie met een echt Zonnebloemgebakje was er tijd voor Oud-Hollandse spelen. We werden verwend met drankjes en hapjes die niet alleen lekker waren, maar ook feestelijk opgediend werden.

11 maart naar De tante van Charly in Alphen. Het Nieuw Alphens Theater had voor de première van deze klucht de regionale Zonnebloemafdelingen uitgenodigd. Elf van onze gasten hebben de voorstelling bezocht. Zij hebben veel gelachen om het komische optreden van ‘tante’ en de complotten in het verhaal.

23 maart Regio-ontspanningsmiddag. Onze afdeling was aan de beurt voor de organisatie van deze middag, die traditioneel voor de gasten van onze oude regio (Alphen, Baarle-Nassau, Riel en Chaam) in het voorjaar wordt gehouden. In ’t Chaamsche Wapen genoten 93 gasten en 24 vrijwilligers van het optreden van het Bredase koor Errug Eej. Met hun vrolijke liedjes en grappige sketches zorgden ze voor veel lachende gezichten.

Zonnebloemvakanties. Drie dames zijn van 20 t/m 25 maart mee geweest op Regiovakantie in Luyksgestel. Eind april heeft één van onze gasten deelgenomen aan een Zonnebloemvakantie op de Veluwe. Ze hebben alle vier een mooie en gezellige week beleefd.

28 april Boottocht in de Biesbosch met de regio Breda. Negen gasten hadden zich aangemeld. Ze hebben genoten van de mooie boottocht, de gezelligheid met gasten van andere afdelingen, het lekkere eten en drinken en de afsluitende verloting.

17 mei Muziekquiz bij chaletpark De Bosrand. 21 Gasten kwamen hun muzikale kennis uit vroegere jaren toetsen in een quiz, die verzorgd werd door de heer en mevrouw Vos uit Oudenbosch. Er waren wat opstartproblemen met het geluid, maar dankzij de enthousiaste presentatie van mevrouw Vos en de gastvrijheid van de kantinedames werd het een heel geslaagde middag.

26 juni terrasbezoek bij De Schans. Speciaal voor onze Zonnebloemgasten was het terras bij De Schans een extra middag geopend. De deelnemers aan de dagopvang schonken koffie of thee met een lekkere traktatie. Henk en Perry Verdaasdonk verzorgden meerdere keren een uitgebreide rondleiding. En de 31 aanwezige gasten kregen als afsluiting nog een lekker ijsje dat gemaakt was van geitenmelk. Het smaakte heerlijk op deze warme middag.

16 augustus bedevaart naar Meersel-Dreef. Traditioneel in samenwerking met de KBO uit Teteringen. Het was mooi weer en de eucharistieviering kon in de tuin gehouden worden. Na deze plechtige dienst was het tijd voor koffie en appelflap bij “de paters”. Daar speelde het orkest Entre Nous, wat een extra vrolijke noot aan de middag gaf. 23 Gasten waren aanwezig.

10 september Zonnebloemdag. Ook een vast onderdeel van onze jaarprogramma, waarvoor dit jaar 28 gasten en 1 introducé waren aangemeld. Dat is iets minder dan voorgaande jaren, maar dat mocht de stemming niet drukken. Een inspirerende dienst in de kerk, lekker eten en drinken bij ’t Chaamsche Wapen en gezellige mensen bij elkaar! Daar kwam mevrouw Tinie van Eekelen met haar accordeon nog bij. Met haar enthousiasme kreeg ze iedereen aan het zingen. Alles bij elkaar werd het een heel geslaagde activiteit.

 6 november Tuincentrum De Bosrand in Rijsbergen. 24 Gasten hadden zich aangemeld om een kijkje te nemen in dit mooie tuincentrum dat al in kerstsfeer was aangekleed. In het restaurant werd de tijd genomen voor een lekker bakje koffie en met appelgebak. Het was zo gezellig en er waren zoveel mooie dingen te bewonderen dat het veel te snel tijd was om naar huis te gaan.

5 december Kerstmiddag. Samen met zangeres MarieChristien gingen we op zoek naar het ultieme kerstgevoel. 34 gasten en een groot aantal vrijwilligers beleefden een gezellige en sfeervolle middag in het altijd gastvrije Skac. Met lekkere drankjes en hapjes en een cadeautje voor thuis was dit een mooie afsluiting van het verenigingsjaar.

De gasten die niet aanwezig konden zijn werden thuis verrast met een kerstbloemetje.

 Zonder vrijwilligers kan de Zonnebloem niet bestaan. In het verslagjaar kwam Toos Nagtzaam het team versterken, zodat de afdeling nu 21 vrijwilligers rijk is.

Het afdelingsbestuur kwam vijf keer bijeen. In februari en september waren de afdelingsvergaderingen met alle vrijwilligers. Er is dankbaar gebruik gemaakt van de communicatie-mogelijkheden die het internet biedt, zodat vergaderen tot een minimum beperkt kon blijven.

We waren in gesprek met de regionale charitasbeweging en met buurafdelingen en in aanloop naar 2018 werd  overlegd met alle plaatselijke verenigingen en organisaties die in dat jaar jubileren.

Afdeling Chaam is vanaf mei 2015 ingedeeld bij de Regio Breda. Vier keer per jaar is er een vergadering in regioverband, die door een vertegenwoordiging van ons bestuur bijgewoond wordt. Regelmatig worden er cursussen georganiseerd. Voor de gasten werd door de regio een vakantieweek georganiseerd en een boottocht naar de Biesbosch. Ook konden gasten en vrijwilligers gratis voorstellingen of concerten in het Chassétheater bezoeken. Voor de Chaamse gasten blijkt dit theater toch ‘een stapje te hoog’, maar enkele vrijwilligers hebben dankbaar gebruik gemaakt van het aanbood.

Financiën: Om alle activiteiten te kunnen organiseren en de eigen bijdrage van de deelnemers zo laag mogelijk te kunnen houden zijn de vrijwilligers op stap gegaan om Zonnebloemloten te verkopen. De afdeling mocht ook in 2017 delen in de subsidiepot van de gemeente. Bovendien leverde de Rabo Clubkasactie een extra bijdrage op en ontvingen we giften van particulieren.

De website: Iedereen die nieuwsgierig is geworden naar aanleiding van bovenstaande kan een kijkje nemen op de website: www.zonnebloem.nl/chaam

    CvG                                                                                                                                                                                                                          

 

 

 

 

 

 

Ciska van Nispen-Streefkerk

0651425622
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Bezoekwerk