Jaarverslag 2018

In dit verenigingsjaar bestond de afdeling 55 jaar. Op de Zonnebloemdag in september werd dit heugelijke feit gevierd.

 

Samen met tien andere Chaamse verenigingen die een jubileum te vieren hadden, zijn we onder de naam Chaamfetti naar buiten getreden. In dit kader is ook huis-aan-huis een flyer verspreid om meer bekendheid te geven aan het werk van de Zonnebloem.

Onze gasten:

In de loop van het verenigingsjaar moest van vijf gasten afscheid genomen worden. Drie van hen zijn overleden en twee dames zijn verhuisd naar elders. Er konden zeven nieuwe namen genoteerd worden. Het jaar 2018 werd begonnen 61 gasten en afgesloten met 63 gasten.

De twee belangrijke aspecten van de Zonnebloem zijn bezoekwerk en het organiseren van activiteiten met de bedoeling de mensen van de doelgroep uit hun isolement te halen.

Zeven vrijwilligers waren actief met het bezoekwerk binnen de afdeling. Negen gasten konden genieten van het bezoek dat zij kregen van hun vaste vrijwilliger. Het aantal vrijwilligers dat bezoekwerk doet is niet groot, maar degenen die zich hier wel voor inzetten doen dit vol overgave en met grote regelmaat. In onderling overleg wordt invulling gegeven aan deze gezellige bezoekjes.

Uitnodigingen voor de activiteiten worden door de vrijwilligers persoonlijk thuis bezorgd, zodat bij alle gasten regelmatig iemand van de Zonnebloem op bezoek komt.

Activiteiten in 2018:

De organisatie van de afdelingsactiviteiten is in handen van vijf vrijwilligsters. Zij hebben elk hun eigen specialisme en vormen samen een goed team dat van elke plaatselijke bijeenkomst weer een succes weet te maken.

17 februari Bingo. Een activiteit waaraan niet alleen onze gasten, maar ook andere liefhebbers van het spelletje mee konden doen. Onder aanvoering van de twee spelleiders werd het een vrolijke middag. Er werden ruim 50 kaarten verkocht en bijna alle prijzen waren geschonken.

10 maart naar het Nieuw Alphens Theater. Dit gezelschap speelde de klucht ‘Een privéjet in mijn achtertuin’. Veertien van onze gasten genoten, samen met deelnemers van Zonnebloemafdelingen uit de regio, van het komische optreden en van de complotten in het verhaal.

14 april Regio-ontspanningsmiddag. De organisatie was ditmaal in handen van de afdeling Baarle-Nassau. Zij hadden het gezelschap De Gouden Mix uitgenodigd dat de musical ‘Kras op Cruise’ op de planken bracht. Een rondvaart langs verschillende Europese landen met veel bekende liedjes. Zeventien Chaamse Zonnebloemgasten hebben deze middag bezocht.

25 mei Picknick. Voor deze activiteit waren we te gast bij de voetbalclub. Het was heel mooi weer, zodat we buiten op het terras konden zitten onder parasols, die nog  snel bij de rijvereniging werden geleend.  31 Gasten hebben gesmuld van de verschillende broodjes met zoet en hartig beleg en van de vele andere lekkere hapjes en drankjes.

31 mei Boottocht in de Biesbosch met de regio Breda. Elf gasten hadden zich aangemeld. Ze hebben genoten van de mooie boottocht, de gezelligheid met gasten van andere afdelingen, het lekkere eten en drinken en de afsluitende verloting. Ook twee partner/mantelzorgers hebben deze mooie bootreis mee mogen maken.

22 augustus bedevaart naar Meersel-Dreef. Traditioneel in samenwerking met de KBO uit Teteringen. Het was mooi weer en de eucharistieviering kon in de tuin gehouden worden. Na deze plechtige dienst was het tijd voor koffie en appelflap bij “de paters”. Daar speelde het orkest Entre Nous, wat een extra vrolijke noot aan de middag gaf. 22 Gasten waren aanwezig.

9 september Zonnebloemdag. Om het 55-jarig jubileum van onze afdeling te vieren, was de Zonnebloemdag extra feestelijk. Het was dan ook fijn dat 46 gasten, 2 introducees, 13 vrijwilligers en burgemeester Minses deze dag konden meebeleven. Na een inspirerende dienst in de kerk werd het programma vervolgd in ’t Chaamsche Wapen. Na een kopje koffie werd een heerlijk diner geserveerd. Tussen de gangen door trad het Bredase koor Troost & Zo op. Dat bleek een ‘voltreffer’. Iedereen heeft er erg van genoten. Met ook nog waarderende woorden van de burgervader kijken we terug op een geslaagde jubileumviering.  

27 september Safaripark De Beekse Bergen. In het kader van Het Andere Bedrijfsuitje mochten elf gasten en twee vrijwilligers mee naar De Beekse Bergen. Gastheren en -vrouwen waren medewerkers van het Nationaal Bureau van De Zonnebloem. Hun vriendelijkheid en goede zorgen maakten, samen met het mooie weer en het prachtige safaripark, dat dit uitstapje als ‘zeer geslaagd’ kan worden bestempeld.

8 november Herfstactiviteit. De grote blokhut van De Steengroeve was bijna te klein voor de 38 gasten  en vele vrijwilligers die aanwezig waren. Plaatsgenoot Jan Vermeulen toonde dia’s over een van zijn vele reizen. De middag werd afgesloten  met een lekkere zoete of hartige pannenkoek.

13 december Kerstdiner bij Amgen Europe. Het personeel van dit Bredase bedrijf had 145 Zonnebloemgasten uitgenodigd voor een kerstdiner in het bedrijfsrestaurant. Ook acht mensen uit Chaam mochten deze avond genieten van het lekkere eten, de muziek en de fijne sfeer. Bij de afsluitende verloting vielen meerdere Chaamse gasten in de prijzen.

20 december Kerstmiddag. In de sfeervol versierde serre van het Skac kwamen 49 gasten en 16 vrijwilligers bij elkaar om samen een gezellige kerstmiddag te beleven.  Het Gilser Cabaret trad op, maar vooral het gezellig samenzijn met weer  veel lekkere hapjes en drankjes maakten deze bijeenkomst tot een mooie afsluiting van het jubileumjaar. Alle gasten, ook die niet aanwezig konden zijn, werden nog verrast met en schaaltje kersenbonbons. En voor de liefhebbers was er een varia-puzzelboekje.

3x naar het Chassétheater. Maar liefst drie maal kwam er een uitnodiging van het Chassétheater om tegen sterk gereduceerd tarief een voorstelling te bezoeken. Cabaretière Tineke Schouten en de musicals My Fair Lady en The Color Purple werden door verschillende van onze vrijwilligers bezocht. Een mooie geste van het theater die erg gewaardeerd wordt.

Zonder vrijwilligers kan de Zonnebloem niet bestaan. In het verslagjaar kwam Pietske Mantel het team versterken, zodat de afdeling nu 22 vrijwilligers rijk is.

Het afdelingsbestuur kwam vijf keer bijeen. In februari en september waren de afdelingsvergaderingen met alle vrijwilligers. Door gebruik te maken van de mail  kon vergaderen tot een minimum beperkt kon blijven.

De bijeenkomsten van de plaatselijke jubilerende verenigingen werden bezocht. Dit gaf een extra mogelijkheid om in ons dorp aandacht te vragen voor de Zonnebloem.        

Regio Breda:

Afdeling Chaam is vanaf mei 2015 ingedeeld bij de Regio Breda. Vier keer per jaar is er een vergadering in regioverband, die door een vertegenwoordiging van ons bestuur bijgewoond wordt. 

Regelmatig worden er cursussen en workshops georganiseerd voor bestuursleden en vrijwilligers.

Voor de gasten werd door de regio een boottocht naar de Biesbosch georganiseerd en een kerstdiner bij het bedrijf Amgen Europe. Ook konden gasten en vrijwilligers door bemiddeling van het regiobestuur voor een vriendenprijsje naar twee musicals en een cabaretvoorstelling in het Chassétheater. 

Financiën:

Om alle activiteiten te kunnen organiseren en de eigen bijdrage van de deelnemers zo laag mogelijk te kunnen houden werden Zonnebloemloten verkocht. De afdeling mocht ook in 2018 royaal delen in de subsidiepot van de gemeente. Bovendien leverde de Rabo Clubkasactie een extra bijdrage op.

 

De website: Iedereen die nieuwsgierig is geworden naar aanleiding van bovenstaande kan een kijkje nemen op de website: www.zonnebloem.nl/chaam    

Febr. 2019, CvG                                                             

 

 

Ciska van Nispen-Streefkerk

0651425622
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Bezoekwerk