Jaarverslag 2019

Een terugblik op het jaar 2019 met veel mooie ontmoetingen.

JAARVERSLAG ZONNEBLOEM AFDELING CHAAM 2019

De nationale vereniging vierde dit jaar haar 70-jarig bestaan met aandacht voor de verschillende aspecten van het Zonnebloemwerk.

In dit kader verrasten in de maand januari verschillende van onze vrijwilligers hun gasten met chocolade en een hartenwens. Op 7 december, de Dag van de Vrijwilliger, kregen alle vrijwilligers vanuit het hoofdkantoor een bedankbrief en een mooie balpen.

Onze gasten:

In de loop van het verenigingsjaar moest van maar liefst dertien gasten afscheid genomen worden. Tien van hen zijn overleden en drie zijn verhuisd naar elders. Er konden zeven nieuwe namen genoteerd worden. Het jaar 2019 werd begonnen 63 gasten en afgesloten met 57 gasten.

De twee belangrijke aspecten van de Zonnebloem zijn bezoekwerk en het organiseren van activiteiten met de bedoeling de mensen van de doelgroep uit hun isolement te halen.

Acht vrijwilligers waren actief met het bezoekwerk binnen de afdeling. Negen gasten konden genieten van het bezoek dat zij kregen van hun vaste vrijwilliger. Het aantal vrijwilligers dat bezoekwerk doet is niet groot, maar degenen die zich hier wel voor inzetten doen dit vol overgave en met grote regelmaat. In onderling overleg wordt invulling gegeven aan deze gezellige bezoekjes.

Uitnodigingen voor de activiteiten worden door de vrijwilligers persoonlijk thuis bezorgd, zodat bij alle gasten regelmatig iemand van de Zonnebloem op bezoek komt.

Activiteiten in 2019:

Naast de vele activiteiten die aangeboden worden via de regio en andere organisaties, verzorgde de activiteitencommissie meerdere gezellige en goed geslaagde bijeenkomsten.

Voor het halen en brengen van de gasten wordt veelvuldig en dankbaar gebruik gemaakt van de Opstapbus en auto’s van eigen vrijwilligers.

Een korte samenvatting van het programma:

17-25 januari Week van het Bezoekwerk.

Meerdere gasten zijn door hun vaste vrijwilligers bezocht en verrast met Zonnebloemchocolaadjes en een kaart met een persoonlijke hartenwens.

21 februari Regio-ontspanningsmiddag.

Achttien van onze gasten bezochten samen met deelnemers van buurafdelingen in Den Heuvel in Alphen de show Familie, gespeeld door Cabaret Van Zolder.

18 maart Muziekmiddag in Hoeve Galderzicht.

Zes gasten mochten op uitnodiging van de regio naar Hoeve Galderzicht voor een middag vol muziek en lekkere hapjes en drankjes, aangeboden door de eigenaar Toin Peemen en zanger Rob van Daal.

23 maart naar het Nieuw Alphens Theater.

Dit gezelschap speelde de klucht Tante Bella’s Beautysalon. Achttien van onze gasten genoten, samen met deelnemers van Zonnebloemafdelingen uit de regio, van het komische optreden en van de complotten in het verhaal.

17 april Paaslunch.

39 Gasten genoten van het vele lekkers dat hen werd opgediend op de sfeervol versierde paastafels. Na de lunch werden o.l.v. Rumolda van Gestel mooie paasstukjes gemaakt om als aandenken aan deze gezellige middag mee naar huis nemen.

2 mei Boottocht in de Biesbosch met de regio Breda.

Vijf gasten hadden zich aangemeld. Ze kijken met plezier terug op een mooie boottocht, de gezelligheid met gasten van andere afdelingen, het lekkere eten en drinken en de afsluitende verloting.

3 juni Rolstoelwandeling.

Na een kop koffie met gebak in De Geerhof vertrokken achttien gasten met een begeleider voor een rondwandeling door het dorp en een bezoek aan de kermis. Daar werden ze verrast op een oliebol en snoep en mochten ze ‘modern ballengooien’.  Terug bij De Geerhof wachtte een ouderwets ijscowagentje met de afsluitende traktatie.

13 augustus bedevaart naar Meersel-Dreef.

Traditioneel in samenwerking met de KBO uit Teteringen. Helaas liet het weer het niet toe dat de eucharistieviering in de tuin gehouden werd. Na de plechtige dienst was het tijd voor koffie en appelflap bij “de paters”. Het orkest Entre Nous gaf een vrolijke noot aan de middag. Negentien gasten gingen ter bedevaart.

8 september Zonnebloemdag.

Maar liefst 45 gasten en drie introducees waren aanwezig. Na de plechtige eucharistieviering in de parochiekerk stond om 12 uur de koffie klaar bij ’t Chaamsche Wapen. Daarna werden goed belegde broodjes en koffiekoeken geserveerd. De middag werd opgeluisterd door onze muzikale zuiderbuur Jos Bluekens met zijn accordeon.

4 november Tuincentrum Avri.

De uitgebreide kerstshow van Avri in Dongen werd door veertien van onze gasten bewonderd. Onder het genot van een kopje koffie en appeltaart in het tuincafé werden alle indrukken besproken.

10 december Kerstdiner bij Amgen Europe.

Op  uitnodiging van het personeel mochten drie dames van onze afdeling aanschuiven bij het diner dat ze verzorgden voor gasten uit onze regio. Het was een, in alle opzichten, heerlijke avond.

12 december Circus Toni Boltini.

Ook deze activiteit kregen we aangeboden en wel door het personeel van het Bredase bedrijf A Brand New Day. Vijftien gasten bezochten een optreden van Circus Toni Boltini. Ze werden verwend met hapjes en drankjes en een foto als aandenken.

18 december Kerstmiddag.

In de sfeervol versierde serre van het Skac kwamen 46 gasten en 15 vrijwilligers bij elkaar om samen een gezellige kerstmiddag te beleven. De middag werd muzikaal opgeluisterd door De Refreintjes uit Oosterhout. Vier dames met mooie stemmen die, begeleid door een orgeltje, veel bekende kerstliedjes zongen. Het gezellig samenzijn met weer veel lekkere hapjes en drankjes, maakte deze bijeenkomst tot een mooie afsluiting van het jaar. Alle gasten, ook die niet aanwezig konden zijn, werden nog verblijd met een mini-kerstboompje met lichtjes.

2x naar het Chassétheater.

Maar liefst twee maal kwam er een uitnodiging voor gasten en vrijwilligers om in het Chassétheater tegen sterk gereduceerd tarief een concert te bezoeken: op 10 september het verwenzorgconcert en op 22 december het meezingconcert.

Zonder vrijwilligers kan de Zonnebloem niet bestaan.

Middels een facebookactie van de regio zijn drie vrijwilligers voor onze afdeling aangemeld. Ciska van Nispen neemt de taak van secretaris over van Corry van Ginneken, Adje Willemsteijn helpt bij de activiteiten en Yvonne Hendriks doet bezoekwerk. Eerder al had Kees de Swart zich gemeld om de taak van penningmeester over te nemen van Jeanne van de Broek. Hiermee heeft de afdeling sinds lange tijd weer een volledig bestuur van vijf personen.

Om verschillende redenen hebben de vrijwilligers Anja van Wezel, Fran Kusters en Nicolle Hermans de club verlaten.

Het afdelingsbestuur kwam vijf keer bijeen. In februari en september waren de afdelingsvergaderingen met alle vrijwilligers.

Afdeling Chaam is ingedeeld bij de Regio Zuid-West-Brabant, dit na fusie van de regio Breda met een buurregio.

Vier keer per jaar is er een vergadering voor afdelingsbesturen. Dit jaar is ook een begin gemaakt met taakgerichte bijeenkomsten. Regelmatig worden er cursussen en workshops georganiseerd voor bestuursleden en vrijwilligers.

Voor de gasten werd een boottocht naar de Biesbosch georganiseerd en door bemiddeling van de regio waren er voor hen een muziekmiddag in Hoeve Galderzicht, een kerstdiner bij Amgen, een bezoek aan circus Toni Boltini en twee meezingconcerten in het Chassétheater.

Financiën:

Om alle activiteiten te kunnen organiseren en de eigen bijdrage van de deelnemers zo laag mogelijk te kunnen houden werden Zonnebloemloten verkocht. Extra inkomsten waren er uit de  subsidiepot van de gemeente, via de Rabo Club Supportactie en door giften van de EHBO-vereniging Chaam en particulieren.

De website:

Iedereen die nieuwsgierig is geworden naar aanleiding van bovenstaande kan een kijkje nemen op de website: www.zonnebloem.nl/chaam                                                                  

januari 2020, CvG

Ciska van Nispen-Streefkerk

0651425622
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Bezoekwerk