Jaarverslag 2020

Het jaar 2020 begon goed als altijd. Voor onze vrijwilligers organiseerden we een nieuwjaarsreceptie op 8 januari en de eerste activiteit, een bingomiddag, werd begin februari tot tevredenheid van onze deelnemende gasten uitgevoerd. Een bestuursvergadering, regiovergadering en bijeenkomst voor vrijwilligers werd georganiseerd, dit laatste met heerlijke appelflappen, geschonken door de gemeente Alphen-Chaam.

Helaas werd door de uitbraak van het Covid-19 virus alles anders dit jaar. Vanaf maart werden alle activiteiten geschrapt en gingen onze vrijwilligers op zoek naar alternatieven.

Zonnebloem missie:

De Zonnebloem is er al ruim 70 jaar voor mensen met een fysieke beperking voor wie dagelijkse zaken niet vanzelfsprekend zijn. De vrijwilligers laten zien dat er veel meer mogelijk is! Met aandacht, activiteiten, vakanties, betere mobiliteit en toegankelijkheid. Het motto: Er kan zoveel meer dan je denkt.

Onze gasten:

In de loop van het verenigingsjaar namen we afscheid van 6 gasten. Vier van hen zijn overleden en 2 zijn verhuisd naar Breda. Er konden 5 nieuwe namen genoteerd worden. Het jaar 2020 werd begonnen met 57 gasten en afgesloten met 56 gasten.

Om de contactmomenten te stimuleren is het bestuurslid bezoekwerk begonnen om maandelijks de verjaardagen van de gasten door te geven, zodat de aan de gast gekoppelde vrijwilliger een kaartje kan sturen, kleinigheidje kan afgeven of een telefoontje kan plegen.

Onze vrijwilligers:

Van de 23 vrijwilligers begin dit jaar namen er twee afscheid zodat we nu over 21 vrijwilligers beschikken. Zeven vrijwilligers waren actief met het bezoekwerk binnen de afdeling. Door dit bezoek van een vaste vrijwilliger konden we 10 gasten verblijden. De vrijwilligers die bezoekwerk verrichten, doen dit normaal gesproken vol overgave en met regelmaat. Echter in dit coronajaar zijn de voorwaarden zeer streng en waren we genoodzaakt de bezoeken te beperken. Ook omdat een deel van onze vrijwilligers zelf binnen een kwetsbare groep valt.

Uitnodigingen voor de activiteiten worden door de vrijwilligers meestal persoonlijk thuisbezorgd, zodat bij alle gasten regelmatig iemand van de Zonnebloem langs komt.

ACTIVITEITEN 2020:

1 Februari Bingomiddag.

Onze gasten konden niet alleen deelnemen, maar ook familie en vrienden uitnodigen.

Activiteiten maart.

Op 14 maart werd de Theatervoorstelling in het Nieuw Alphens Theater gecanceld evenals op 17 maart de regiomiddag in Riel, samen met de oude regio afdelingen.

31 maart Paasactie.

Voor Pasen is er een feestelijke chocolade (“Chaamse”) kip met een opbeurende brief thuisbezorgd bij alle gasten.

27 april Zomerkoninkjes.

Ter vervanging van de memorabele momenten Koningsdag en 75 jaar Bevrijding hebben we alle gasten een toepasselijke bakje zomerkoninkjes aangeboden, persoonlijk thuisbezorgd door onze vrijwilligers.

Activiteiten mei, juni.

De vrijheidsmaaltijd op 5 mei en de boottocht op de Biesbosch op 5 juni, georganiseerd door de regio, werden gecanceld.

4 juni Contactmoment.

Zomaar een plantje afgeleverd bij alle gasten als hart onder de riem.

Activiteiten juli, augustus.

De rolstoelwandeling in juli en de bedevaarttocht naar Meerseldreef op 13 augustus werden geschrapt.

13 september Zonnebloemdag.

Omdat ook nu geen geplande samenkomst kon worden georganiseerd in ’t Chaamsche Wapen, is het budget ingezet om een goed gevulde mand met lekkernijen samen te stellen en samen met een mooie kaart vol zonnebloemen en een toepasselijk gedicht, af te geven bij onze gasten.

26 oktober Herfstactie.

De vrijwilligers hebben zich van hun meest creatieve kant laten zien met de samenstelling van een kleurrijk herfstmandje dat met veel plezier werd ontvangen door onze gasten.

Activiteiten november, december.

Het herfststukje maken door de gasten in november en de kerstmiddag op 21 december met optreden van Marie Christine werden gecanceld.

18 december Feestdagengeschenk.

Het gereserveerde budget kon worden ingezet om een geschenkbon van €10,- aan te bieden van Bakkerij van Gils. Daarnaast was het initiatief van de Overheid om onder het motto “Een klein gebaar’ €3,- per gast te sponsoren in de bestrijding tegen de eenzaamheid, goed voor een fraaie kerstster plant. Dit was, samen met een warme kerst- en nieuwjaarswens, zeer welkom.

10 december kerstpakketten Amgen Europe.

In plaats van het bijna traditie geworden jaarlijkse kerstdiner, werden dit jaar kerstpakketten aangeboden, waarvoor we 5 gasten in Chaam mochten selecteren.

Bestuur en vrijwilligers.

Het afdelingsbestuur kwam slechts twee keer bijeen. Na de bijeenkomst op 23 januari werd de vergadering van 12 maart gecanceld. Pas op 20 augustus kwamen we bijeen op een externe locatie om de vereiste afstand tot elkaar te bewaren. De meerderheid van de bestuursleden vallen onder zeer kwetsbare groepen. De vergadering van oktober werd geschrapt door de lockdown die werd afgekondigd. In februari was er een afdelingsvergaderingen met alle vrijwilligers, de september meeting werd gecanceld.

Op Vrijwilligersdag 7 december ontvingen onze vrijwilligers een geschenkbon van Bakkerij van Gils ter waarde van €7,50 ter vervanging van de anders geplande nieuwjaarsreceptie.

Regio:

Afdeling Chaam is ingedeeld bij de Regio Zuid-West-Brabant.

Vier keer per jaar zou er een vergadering zijn voor afdelingsbesturen. Na de bijeenkomst op 17 februari werd pas weer op 23 september een meeting op een externe locatie georganiseerd om de vereiste afstand tot elkaar te bewaren. Dit bleek met ruim 30 deelnemers een lastige opgave, een later geplande meeting is, mede door de lockdown, gecanceld. Ook de taakgerichte bijeenkomsten na februari zijn gecanceld. Hoewel men dit in oktober weer is opgestart, hebben onze bestuursleden moeten besluiten om hieraan niet deel te nemen, wegens te grote kwetsbaarheid.

Regio en Nationaal Bureau:

Vanuit beide kanten werd zeer frequent gecommuniceerd ter ondersteuning van alle vrijwilligers om zo goed mogelijk op de hoogte te blijven, coronaregels duidelijk te vertalen naar de praktijk en te stimuleren dat besturen en afdelingen binnen de mogelijkheden doorgaan met hun Zonnebloem activiteiten. De regio bracht enkele Nieuwsbrieven uit om activiteiten in de regio te verslaan.

Financiën:

Om alle activiteiten te kunnen organiseren en de eigen bijdrage van de deelnemers zo laag mogelijk te kunnen houden worden normaal gesproken Zonnebloemloten verkocht. Dit jaar is besloten om het draagvlak binnen de vrijwilligers te onderzoeken en de haalbaarheid om loten te verkopen via internet. Het draagvlak bleek laag en er werd besloten om als alternatief een actieprogramma op te zetten naar de Chaamse bedrijven. Het plan hiervoor ligt gereed en kan in 2021 verder worden uitgewerkt.

De gemeente Alphen-Chaam verstrekte een dekkende subsidie en via de Rabo Club Supportactie ontvingen we een hoger bedrag dan de jaren ervoor. Tevens waren er giften van een scheidende vrijwilliger en van particulieren.

Voor meer details wordt verwezen naar de jaarrekening en het inkomsten-uitgavenoverzicht.

De website:

Iedereen die nieuwsgierig is geworden naar aanleiding van bovenstaande kan een kijkje nemen op de website: www.zonnebloem.nl/chaam    

 

Februari 2021

Bestuur Zonnebloem, afdeling Chaam

Ciska van Nispen, Secretaris                                                     

Ciska van Nispen-Streefkerk

0651425622
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Bezoekwerk