Bezoek nationaal militair museum

Zonnebloem afdeling

Zonnebloem Cothen/Langbroek op ontdekking in het Nationaal Militair Museum

Zonnebloem Cothen/Langbroek op ontdekking in het Nationaal Militair Museum

Dinsdag 15 maart vertrokken 13 auto’s met 42 gasten en vrijwilligers van de Zonnebloem Cothen/Langbroek van Cothen naar Soesterberg om aldaar het Nationaal Militair Museum (NMM) te bezoeken. We waren tijdig vertrokken en dus veel te vroeg. Het museum was nog niet eens open! Maar we mochten al naar binnen en na even wachten werden we naar het restaurant gebracht waar koffie en koek op ons wachtten.

Rondleiding

De twee gidsen stonden inmiddels klaar om ons rond te leiden. Het NMM heeft de meest bijzondere collectie tanks, vliegtuigen, pantservoertuigen en helikopters van Nederland en we werden een uur lang rondgeleid. De gidsen namen ons mee door de tijd, van de riddertijd tot heden. Er werd allereerst boeiend verteld over de uitrusting van een ridder die bestond uit paard, zwaard, schild en lans. Daarnaast droeg een ridder beschermende kleding zoals een maliënkolder, helm en beschermende stukken hard leer over de armen en benen. Een plaatharnas kwam pas in de Late Middeleeuwen, en een volledig harnas uit staalplaat begon pas in de 15e eeuw algemeen gebruikt te worden, maar tegen die tijd was het militaire belang van de ridders al op zijn retour. Geweren en verschillende soorten munitie kwamen aan de orde en uiteraard ontbrak uitleg over kanonnen, vliegtuigen, tanks e.d. niet. Kortom een boeiende rondleiding! Iedereen luisterde ademloos naar de uitleg en verhalen en het was tijd voor we er erg in hadden.

Huiswaarts

Men had nog even de tijd om zelf rond te lopen, maar de meesten waren moe van alle indrukken die ze hadden opgedaan en natuurlijk van het lopen. We gingen rond 12.15 uur tevreden huiswaarts na deze gezellige, leerzame ochtend!

Liesbeth Pieterse

0343-562158
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?