“op reis”naar vakantieland Vietnam, Cambodja en Gambia.

Zonnebloem afdeling

Cees en Thom van Dam vertelden over hun bouwreis.

Op donderdag 18 augustus 2016 werden de gasten en vrijwilligers van de Zonnebloem afd. Cothen/Langbroek meegenomen “op reis”naar vakantieland Vietnam, Cambodja en Gambia. 52 personen waren in het muziekcentrum in Cothen aanwezig.

Bouwvakantie

Cees en Thom van Dam vertelde over hun bouwreis met de stichting Habitas en stichting Lef naar bovengenoemde landen.

Cambodja

In de jaren 90 zijn honderdduizenden vluchtelingen uit de hoofdstad Phnom Penh verdreven door het communistische regime. Velen keerden later weer terug naar de stad, waardoor er enorme leegtes zijn ontstaan in en buiten de stad. Dit zijn gebieden waar niemand wil wonen er zijn dan ook geen voorzieningen zoals electriciteit en water. Een Habitat huis in Cambodja is meestal 31m2 in grootte. Deze huizen worden gebouwd op een groter stuk land zodat er extra ruimte over is voor een klein bedrijfje of moestuin naast het huis. Toen zij daar kwamen was de fundering reeds gemaakt door een andere Habitat groep. Zij begonnen met metselen. Alles met de hand want het moest zo goedkoop mogelijk. Omdat er enkele ervaren bouwvakkers bij waren ging het in hoog tempo. Dit had Habitat Cambodja nog niet eerder meegemaakt.

Vietnam

In Vietnam lieten zij ook een straatview zien. Hoe de mensen daar leven en wat ze zoal op straat verkopen. Het hoofdvlees daar zijn wel de ratten. Gevild en wel liggen ze voor de verkoop in de zon! Ook krabben en vis liggen er voor de verkoop. In onze ogen zeer onhygiënisch met vliegen en de hitte. Maar voor de mensen daar heel gewoon. De werkzaamheden van al de vrijwilligers is om daar huizen te bouwen voor de plaatselijke bewoners. Om zo’n huis te kunnen kopen moeten de bewoners wel een baan hebben. Zij moeten de huizen kunnen betalen.

Gambia

In Gambia hebben zij een plaatselijke school volledig opgeknapt. Door de jaren heen kon je zien dat de school, waar zij in Gambia enkele jaren geleden mee zijn gestart, helemaal klaar is. De prachtige stenen vloer was gesponsord door een inwoner van Cothen.. Een derde school is in aanbouw en dat hopen zij in 2016/2017 gerealiseerd te hebben. Wij kunnen ons in Nederland niet meer voor stellen hoe het is als er geen scholen zouden zijn. Voor de kinderen, daar is het bijna een luxe als ze naar school kunnen. Sommigen moeten er wel een half uur voor lopen, maar zij weten niet beter.

De breiclub

De dames van de breiclub uit Cothen hadden wederom vele truitjes en vestjes gebreid en op de foto’s konden we zien hoe blij de kinderen en de moeders waren die deze prachtige kleren kregen.

Pauze

Om in de sfeer te komen werd in de pauze bij het genot van een consumptie, iedereen getrakteerd op een vietnamese loempia .

Een hele bijzondere, interessante presentatie, want naast de foto’s en een film van de werkzaamheden lieten zij ook nog foto’s zien van de mooie natuur, de flora en fauna. Ook bij de visvangst, de verkoop van de vissen op de markt werd uitgebreid stil gestaan. Met recht kan iedereen zeggen dat zij even in Vietnam, Cambodja of Gambia zijn geweest. Meer foto's zijn .

Liesbeth Pieterse

0343-562158
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?