Dia-presentatie Kees Vernooij

Zonnebloem afdeling

Op dinsdag 11 oktober 2016 was Dr. Kees Vernooij, Lector emeritus, te gast bij de Zonnebloem afd. Cothen/Langbroek.

Daar Kees dia’s zou vertonen over het verleden van Cothen  waren geïnteresseerde inwoners ook van harte welkom. Ruim 80 mensen waren aanwezig.

 

ONDERWERPEN

Kees had zijn presentatie onderverdeeld in 3 groepen nl.:

*Cothen en Nederlands -Indië

*Personen uit de gemeente

*Wat verdween er uit de gemeente

 

NEDERLANDS INDIË

De verhalen over Nederlands-Indië had Kees voornamelijk uit de gesprekken die hij met Mans Bresser heeft gehad. Mans, bijna 90 jaar, is nog als enige  Cothenaar over van al degenen die werden uitgezonden. Enkele namen zijn : Jan Doeser, Ties van Dam, Broer Reuler enz. enz.

De verhalen die Kees vertelde waren voor de aanwezigen totaal onbekend. Wat al deze uitgezonden soldaten daar hebben meegemaakt is schokkend geweest en de meesten hebben er nooit thuis over willen praten. Bij thuiskomst in 1949 was de nazorg in Nederland slecht. Ook hadden zij door de oorlog ’40-’45 een gebrekkige opleiding gehad. Toch moesten zij weer aan de slag want er moest wel geld verdiend worden.

 

PERSONEN UIT DE GEMEENTE DIE AL JARENLANG VEEL LANDELIJKE AANDACHT KRIJGEN

Personen die aan deze criteria voldoen zijn Chris de Gier en Gerrit Achterberg.

Ondanks dat zij lang geleden stierven duikt hun naam nog steeds regelmatig op.

Chris de Gier (1898-1975)

  • Vanwege zijn rol bij het bestrijden van de criminaliteit in Oss - tot 1935 - en in de zaak Oss (1935-1940); In de film “De bende van Oss”wordt zijn rol gespeeld door Daan Schuurman
  • Werd 28 juni 1935 gehuldigd door koningin Wilhelmina;

Gerrit Achterberg (1905 – 1962)

  • Geboren in Langbroek; gestorven in Leusden;
  • Wordt gezien als de belangrijkste dichter van de 20e eeuw in Nederland en kreeg de belangrijkste literaire prijzen;

 

WAT VERDWEEN ER IN COTHEN

Als 3e onderwerp had Kees gekozen voor alle gebouwen die door de eeuwen heen verdwenen zijn uit Cothen. Ruim 100 huizen/boerderijen, bedrijven en niet te vergeten de muziektent en de ijsbaan, zijn allemaal verdwenen.

 

In de zaal van het muziekcentrum klonk regelmatig een “oh ja” en velen herkenden de gesloopte gebouwen nog wel.

 

BEDANKT

Tot slot bedankte de voorzitter Kees voor het intensieve en vele werk wat hij in de voorbereiding naar deze dia-serie heeft  gehad  en  overhandigde hem een VVV bon en een landwinkel pakket. Ook Mans Bresser kreeg een attentie voor zijn bijdrage aan deze serie.

 

Een hele informatieve  en indrukwekkende serie en menigeen had na afloop heel wat  te bepraten over al wat zij hebben gezien.

 

Liesbeth Pieterse

0343-562158
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?