En de tijd stond even stil…..

11jpg

Op dinsdag 10 april bezochten gasten en vrijwilligers van De Zonnebloem Cothen/Langbroek het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur.

’s Morgens om 8.45 uur vertrokken de auto’s in een lange rij naar Terschuur en dankzij een goede routebeschrijving van Cees de Kruijff en het Ei van Barneveld als herkenningspunt was het museum snel gevonden.

We werden onthaald met heerlijke koffie en gebak, alweer een feestelijk tintje vanwege ons jubileumjaar.

Na de uitleg van de conservator van het museum over de A-, B- en C-route (Ambachten en Speelgoed) gingen we op pad en meteen waren er al uitroepen van herkenning!

Het museum is opgebouwd uit 160 ‘kamertjes’ waarin oude ambachten worden getoond, vaak met poppen in uniform of klederdracht. We zagen o.a. een kruidenierswinkel, een kapperszaak, de tandartsenstoel, of ook de spreekkamer van de dorpsdokter, een mandenvlechter, kolenboer en een schoolklas. En natuurlijk moesten de schoolbanken worden uitgeprobeerd, compleet met pen en inktpot.

Af en toe was een aangeklede pop echt en kwam hij ineens tot leven tot grote hilariteit van iedereen. Ook de knusse huiskamer van vroeger met bedstee en de keuken met het antieke keukengerei ontbrak niet. Om van het wasrek met de lange wollen onderbroek maar te zwijgen!

Bij de gasten kwamen steeds meer verhalen los over vroeger toen geluk nog heel gewoon was, maar er ook veel armoede was. De kracht van het museum is dat je bij veel voorwerpen onmiddellijk weet hoe het vroeger werd gebruikt (zou het de leeftijd zijn….?), zoals oude porseleinen lichtschakelaars, grote zwarte telefoons, oude TV’s en typemachines, bandrecorders en…..de eerste computers met die grote floppy’s!

Na de Oude Ambachten bracht de route ons naar het Oude Speelgoed. De grote hoeveelheid poppenhuizen was een ongekend succes, evenals de Dinky toys, de teddyberen, de Meccano en de spoortreintjes. Dit was genieten!

Een heerlijke lunch gaf weer energie voor het laatste stukje Ambachten en het Buitenmuseum met oude landbouwwerktuigen en een antieke brandspuit.

Daarna was iedereen verzadigd en wachtte men op elkaar op het zonnige terras.

We stapten binnen in de wereld van TOEN om even later, kijkend op onze iPhone, moeiteloos weer binnen te stappen in de wereld van NU……

Liesbeth Pieterse

0343-562158
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?