Presentatie Cees en Thom China en Gambia

302913544578f552f8756ojpg

Op dinsdag 9 oktober werd door Cees de Kruyff en Thom van Dam de jaarlijkse presentatie verzorgd over het werk van de Stichting Habitat.

Dit keer ging de reis naar China en Gambia waar zij actief waren bij een aantal bouwprojecten. Zij bouwen huizen of zoals in Gambia doktersposten in samenwerking met de gezinnen aldaar, vrijwilligers, locale partners en de regering.

 Deze ochtend waren er 28 gasten en 10 vrijwilligers aanwezig in de Muziekzaal van Excelsior. De voorzitter, Wim Groot Jebbink heette iedereen welkom en hij liep daarbij vooruit op volgende week dinsdag als de Zonnebloem-gasten een mooie excursie gaan maken naar Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Er zijn nog enkele plaatsen vrij in de Museumplus-bus van de Zonnebloem….

 De film werd gestart en onder het genot van een kopje koffie met zelfgebakken cake (natuurlijk van Janny!) werd geboeid gekeken naar de beelden uit China. Prachtig natuurschoon, maar ook grote armoede op het platteland, dit in tegenstelling tot het hectische leven in de grote stad. Daar wordt veel op straat geleefd. Er zij n eettentjes, men doet aan yoga en er worden spelletjes gespeeld. Ook zijn er vaak voorstellingen van acrobaten. Mooi waren ook de beelden van het Terracotta leger en de Chinese Muur. Omdat de armoede op het platteland groot is, helpen de vrijwilligers van de Stichting Habitat daar met de bouw van huizen en zorgen voor goede sanitaire voorzieningen.

 In de pauze werd stilgestaan bij het overlijden van mw. A. Verkerk. Zij was ook lid van de Zonnebloem.

 Daarna waren de foto’s uit Gambia aan de beurt. In het dorp Lamin is in 2014 een kliniek geopend met een opnamecapaciteit van 21 bedden. En dat voor een gebied met 35.000 inwoners….Maandelijks komen er zo’n 1000 patiënten voor medische behandeling. Om ook de dorpen in de buitengebieden van gezondheidszorg te voorzien helpt de Stichting Habitat met de bouw van 4 doktersposten. De belangrijkste doelstelling is het gratis verstrekken van malaria medicijnen aan kinderen.

 Helaas liet de techniek ons in de steek en konden we maar enkele beelden zien van Gambia. Wel was nog nét te zien hoe blij de plaatselijke bevolking was met alle gebreide kleertjes, die meegebracht waren door de werkers van de Stichting. De ochtend eindigde iets eerder, maar, zoals de voorzitter zei, ook met minder beelden weten we welk een goed werk daar gedaan wordt door de Stichting Habitat. Hij overhandigde Cees de Kruyff en Thom van Dam een envelop met inhoud. En ook de Zonnebloem-gasten lieten de Stichting niet in de steek en deden een bijdrage in de collectebus.

Liesbeth Pieterse

0343-562158
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?