Presentatie Molenaar en warme wafels.

p1030216jpg

Gasten en vrijwilligers van Zonnebloem Cothen/Langbroek genoten donderdag van een boeiende presentatie over de Korenmolen ‘Oog int Zeil’.

Gasten en vrijwilligers van Zonnebloem Cothen/Langbroek genoten donderdag van een boeiende presentatie over de Korenmolen ‘Oog int Zeil’.

 

,,Molenaar Joop Boekweit van Het Utrechts Landschap nam zijn gehoor helemaal mee terug in de geschiedenis van het Kromme Rijngebied en de tijd, meer dan 1000 jaar geleden, dat er voor het eerst sprake was van een houten molen”, vertelt Liesbeth Petersen van de afdeling Cothen/Langbroek. ,,Gedurende de laatste eeuwen is de molen diverse keren afgebrand (o.a. door blikseminslag), maar hij is steeds weer in volle glorie hersteld. In 1869 is de molen in steen opgebouwd. Twee eeuwen is de molen eigendom geweest van de familie van Eck. Daarna werd hij opgenomen in de Stichting De Utrechtse Molen en later in de Stichting Het Utrechts Landschap.”

Reparaties

,,Regelmatig worden restauraties uitgevoerd. Op dit moment zijn er problemen met de wieken, waardoor de molen al een tijdje buiten gebruik is. Gelukkig is er al een groot bedrag bijeengebracht om dit te repareren.”

Tijdens de presentatie werden warme wafels van meel van de molen uitgedeeld. Petersen: ,,Vanmorgen vroeg waren deze gebakken bij Gerrie en Wout v.d. Horst. Ook was er meel van de molen te koop.”

Cheque

,,Na afloop bedankte voorzitter Kees Mocking de molenaar en overhandigde hem een mooie cheque voor de molen. En onder de klanken van ‘Daar bij die molen…’ kwam er een einde aan een zeer informatieve ochtend in het Verenigingsgebouw Excelsior.”

 

Liesbeth Pieterse

0343-562158
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?