Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
We zijn druk bezig met het verbeteren van onze site. Tot we klaar zijn, zul je nog pagina's met oude styling tegenkomen. Excuus voor eventueel ongemak.

pannenkoekenfestijn afdeling Schipluiden

pannenkoekenfestijn voor gasten van de Zonnebloem, afdeling Schipluiden

Pannenkoekenfestijn Zonnebloem Schipluiden zeer geslaagd

Tekst en foto’s: Aad van Meurs

 

Het heeft heel wat uurtjes gekost om het pannenkoekenfestijn voor gasten van de Zonnebloem, afdeling Schipluiden te organiseren. Voor 75 gasten pannenkoeken bakken daar draait een pannenkoekenrestaurant de hand niet voor om, maar om dit ook voor onze gasten te kunnen doen en met vrijwilligers is toch even een ander verhaal. Maar het is gelukt en niet zo’n klein beetje ook.

 

In mei 2020, de coronaperikelen zijn nog volledig aan de orde, probeer je een aantal activiteiten te bedenken om onze gasten toch erbij te blijven betrekken. Betrekken door een bezoekje, een telefoontje, een aardigheidje of zoals vandaag een lekkere middagmaaltijd. Zo bedachten Aad en Corrie Koole het pannenkoekenfestijn. De coördinatie lag dan ook volledig bij hen. En we weten inmiddels, het is niet niks om zoiets te organiseren.

 

De locatie is al snel vastgelegd. Dat moet het clubgebouw van IJsclub Vlietland zijn. Daar is ruimte om e.e.a. op te zetten. Want ook de RIVM-regels moeten worden nageleefd. De pannenkoekenbakkers worden uitgenodigd, de bestelling moet worden geplaatst bij de plaatselijke supermarkt Albert Heijn Buckers en de vrijwilligers moeten worden opgetrommeld om de pannenkoeken rond te brengen. En zijn er voldoende gaspitten aanwezig? Dat laatste is geregeld door er twee te lenen van scouting Schipluiden, mooi als je connecties hebt, en ook een buurman heeft nog een dubbele gaspit. Hier en daar komen gasflessen vandaan en dan kan het proces beginnen. Kortom een hele organisatie.

 

Al heel vroeg wordt de bestelling bij de Appie opgehaald. De gaspitten staan allemaal gereed. Het wachten is op de baksters. Ook het districtshoofd van de Zonnebloem ziet het wel zitten om te komen helpen. Ze heeft ervaring genoeg, zegt ze, bij het familieweekend, en is dus een expert. Vrijwilligers die voorgaande jaren hebben gebakken zijn wederom uitgenodigd. Dan lijkt er een gat te vallen als twee mensen zich met gegronde redenen afmelden. Met twee telefoontjes hebben we het team weer op orde.

 

Bij binnenkomst is het eerst handen desinfecteren. Niets mag aan het toeval worden overgelaten.

 

De Zonnebloem vlag gaat in top. Eerst ondersteboven daarna netjes en de wind geeft de vlag een prachtig vleug, waardoor deze strak in de wind hangt. Maar eerst koffie met cake!

 

De meegebrachte spullen, beslagkom, pollepel en draailepel worden bij het gasstel gelegd waar men gaat bakken. De keukenmachine wordt aangezet en het beslag wordt professioneel in elkaar gedraaid. Geen melk, maar water zodat mensen met koemelkallergie geen last zouden krijgen van vreemde verschijnselen. Er worden drie ploegen gemaakt. Een ploeg voor spekpannekoeken, een ploeg voor met rozijnen en een ploeg voor naturel. Al snel ruikt de hele kantine naar de pannenkoekenlucht. De pannenkoeken komen op borden op dampende pannen te liggen. Want ze worden straks warm afgeleverd.

 

De pannenkoekenstapels groeien met de minuut en als rond elf uur onze vrijwilligers komen voor een kopje koffie heerst er al snel een heel gezellige sfeer. Men heeft elkaar vaak al langer dan drie maanden niet gezien. Dus even bijkletsen is van hoge orde. Inmiddels is men ook uit Brabant aangekomen, een journaliste en een fotograaf namens het Nationaal bureau Zonnebloem Breda. Na een kort praatje met beiden doet Aad van Meurs een kort woordje tot de vrijwilligers. “Het is leuk om weer eens iets gezamenlijks te kunnen doen”, zegt hij. “Velen van jullie hebben contact gehouden met je gast op welke manier dan ook. Het is goed om dat te benadrukken.” Op de vraag of iedereen weer bij de gast thuis mag komen, volgt een volmondig ‘ja’.

 

Terwijl de fotograaf plaatjes blijft schieten, gaat men aan het gasstel ijverig door. Er ligt wel een deadline. Om 12:00 uur gaan we uitrijden.

 

Dan om kwart voor twaalf worden de eerste pannenkoeken ingepakt. Een bord, met een naturel-, een rozijnen- en een spekpannenkoek wordt, met handschoentjes aan, keurig ingepakt in aluminiumfolie. Daarbij een plastic zakje met een kuipje jam, een kuipje stroop en staafje suiker. Klaar om te worden bezorgd.

 

De eerste dames gaan op pad. Sommige gasten staan al achter de deur te wachten in afwachting van hun lekkers. Er zijn er die de tafel hebben gedekt, hier en daar moet je binnenkomen en een ander pakt het aan de deur aan. Vrolijke gezichten en waarderende woorden vallen de pannenkoekenkoeriers ten deel.

 

De journaliste en fotograaf gaan op pad met één van de vrijwilligers om ook te zien en te horen wat de Zonnebloem voor haar betekent en heeft betekend in de afgelopen periode.

 

Terwijl de vrijwilligers op pad zijn heeft de ‘keukenploeg’ de ijsclub weer keurig terug getoverd zoals we die hebben aangetroffen bij binnenkomst. Het pannenkoeken-evenement is geslaagd.

 

Onze dank gaat uit naar allen die hun beste beentje hebben voorgezet. De vrijwilligers die hebben rondgebracht, de baksters en ondersteuning, Emmy, Corrie, Wilma, Marlinde, Aria, Esmee, Henny en Marit. We zijn scouting Schipluiden dankbaar voor het mogen gebruiken van de gastoestellen en IJsclub Vlietland voor het beschikbaar stellen van de locatie. Een groot applaus voor Aad en Corrie die de coördinatie voor hun rekening hebben genomen. Alles bij elkaar een topteam dat het toch maar voor elkaar heeft gekregen om 75 monden te vullen in twee uur tijd. Hulde.

 

En zo kunnen we eigenlijk alleen maar stellen dat ‘er zoveel mogelijk is bij de Zonnebloem’.

Linda Klein

015-3646820
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Bezoekwerk
  • Kunst en cultuur
  • Uit eten/terrasje pakken
  • Winkelen
  • Bezoek aan dierentuinen en natuurparken