Cookies

De Zonnebloem gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren, gebruiksgemak te verbeteren, voor social media en om ervoor te zorgen dat u relevante advertenties en informatie te zien krijgt wanneer u gebruik maakt van deze website. Meer informatie over de cookies kunt u vinden op onze privacy pagina.

Rolstoelhuurauto biedt vrijheid

Zonnebloem afdelingsnieuws

Vereniging de Zonnebloem presenteert de Haagse Zonnebloemauto op Nationale Ouderendag.

Vrijdag 2 oktober vond bij het Zuiderstrandtheater de onthulling van de Haagse Zonnebloemauto plaats tijdens de Nationale Ouderendag. Vanuit het project ‘wens van een oudere’ is de auto ingezet om de deelname aan de Nationale Ouderendag mogelijk te maken voor mevrouw Abdoelhak die rolstoelgebonden is. Zij werd ’s morgens opgehaald en naar het theater gebracht. Daar kreeg zij van Gerben Hagenaars, directeur Zorg & Participatie gemeente Den Haag, symbolisch de autosleutel overhandigd. Deze aangepaste rolstoelauto is vanaf nu te huur voor mensen met een lichamelijke beperking en geeft hen extra bewegingsvrijheid. Vorig jaar startte Nationale Vereniging de Zonnebloem op zes plaatsen in Nederland een proef met rolstoelhuurauto’s en vanwege het succes wordt het aantal auto’s dit najaar met 15 uitgebreid. Ook Den Haag heeft nu de beschikking over een Zonnebloemauto.

Mevrouw Abdoelhak is erg blij met deze nieuwe huurmogelijkheid. “Nu kan ik ook eens zelfstandig op pad met bekenden. Vandaag kan ik hierdoor mijn nicht op zien treden en op het einde van de dag breng ik zelf met de Zonnebloemauto mijn dochter naar huis.”

Als iemand door een lichamelijke beperking de dag gedeeltelijk of geheel in een rolstoel door moet brengen, ziet de wereld er vaak heel anders uit. Zo kan reizen van de ene naar de andere plaats een enorm grote uitdaging zijn. De eigen auto volstaat niet en het openbaar en/of aangepast vervoer hebben vaak hun eigen beperkingen. 

Nationale Vereniging de Zonnebloem streeft er naar dat iedereen met een lichamelijke beperking zonder extra zorgen deel kan nemen aan de maatschappij. Vrijwilligers van lokale afdelingen komen met regelmaat bij deelnemers thuis en er worden jaarlijks meerdere bijeenkomsten georganiseerd. Ook kent de vereniging een uitgebreid aanbod aan aangepaste vakanties. Tot voor kort bood zij echter nog geen mogelijkheden voor mindervaliden die er met de auto een dagje uit wilden. 

De uitgifte van de Haagse Zonnebloemauto aan huurders gaat plaatsvinden vanuit Louwman Den Haag, Donau 36. Om als rolstoel- of scootmobielgebruiker de auto te kunnen huren, moet via 
www.zonnebloem.nl/zonnebloemauto een pas aangevraagd worden, die eenmalig tien euro kost. Een dag autohuur kost veertig euro waarbij de eerste honderd kilometer zijn inbegrepen.

De Zonnebloemauto geeft huurders hun (bewegings)vrijheid terug. De huurder bepaalt zelf wanneer hij gaat en kan ook nog eens enkele familieleden of vrienden meenemen omdat de rolstoelgebondene een plekje achterin de auto bezet. De Zonnebloem is bezig met het opzetten van een pool vrijwilligers die mee kunnen als bestuurder tijdens een dagje uit met de auto. Aanmelden kan via welkom@zonnebloemdenhaag.nl.

Heinz Geurts

06-50830330
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Buitenactiviteiten
  • Evenementen en festivals