Hoedenshow

hoedenjpg

Deze middag werd er uitgebreid stilgestaan bij de hoed.

Dinsdag 24 april Een presentatie over hoeden door Wil Gorter 

Wil Gorter van ”Hoedenverzameling “Zet ‘m op” uit Andijk had een hele verzameling hoeden meegenomen en vertelde over verschillende soorten hoeden. Zij verzamelt al 20 jaar hoeden en heeft er 400 in Andijk staan.

Regenhoeden, zonnehoeden en bontmutsen met een mof om je handen in te warmen alles kwam aan bod. Zij beelden spreekwoorden uit met hoeden en mutsen.

Ze had een oranje pet van Piet Paulusma met de woorden 'Oant moarn, tot morgen' met een handtekening een uniek exemplaar. En natuurlijk de Unoxmuts die uitgedeeld werd met de Nieuwjaarsduik.

Ook heeft ze een brief geschreven aan toen nog koningin Beatrix om te vragen of zij een hoed mocht hebben voor het museum. Maar als antwoord kreeg ze te horen dat ze daar niet aan konden beginnen.

In de jaren 50 moest je een zacht leermutsje op als je op de brommer ging ,maar vanwege de veiligheid in het verkeer werd dat een pothelmpje, ook wel het Willempie helm genoemd van Andre van Duin. Maar ook skeelerhelmen en fietshelmen kwamen aan bod.

Onder tussen droeg ze versjes en gedichten voor. Onder andere deze van Annie M.G Schmidt :

Juffrouw Diewertje D. van Duimen
heeft een hoed met gele pluimen,
en met rozen en rozetten,
die ze nooit meer af wil zetten,
Niet in het bed, en niet in het bad,
niet bij het winkelen in de stad
niet in de kamer en niet in de kerk

 Daarna volgde hoeden petten en mutsen uit verschillende landen:

Uit Peru een gebreide muts die zowel door mannen als vrouwen gebreid werden, een vouw hoed uit Vietnam, mooie rode mutsen uit Lapland en een muts uit Kroatië van een mannen dansgroep. Een hoed met kurkjes uit Australië om de vliegen weg te jagen.

Toen kwamen de beroepspetten aan de beurt, een oude politiepet, stewardesshoedje met een schortje wat ze vroeger droegen, het Leger des Heils bolhoedje of het luifeltje. Koksmutsen en de wegwerpmutsjes van vandaag de dag.

Daarna werden de hoeden uitgedeeld en zongen we al hoed dragend een lied voor. Natuurlijk foto’s gemaakt en met een borrel en wat lekkers werd het weer een gezellige middag. En geloof mij iedereen was goed gemutst.

Als je dit gemist hebt is het museum in Andijk zeker een aanrader!!

 

Tekst: Corrina Hibbel

 

 

Sylvia Raveling

06-22574438
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Creatieve workshops
  • Bezoekwerk
  • Bezoek aan dierentuinen en natuurparken