Workshop "Ken je Grenzen" - 27 november 2014

Peter van den Hout, bestuurslid bezoekwerk van onze regio, organiseerde deze workshop. Het was weer een boeiende avond! Vera Brons van Afdeling Oosterhout-Rondom, maakte het onderstaande verslag.

Workshop  Ken je Grenzen

Op donderdag 27 november werd deze workshop aangeboden door de Regio Dongemond, geleid door Marieke Dekkers. Er werd deelgenomen door 12 vrijwilligers van de Zonnebloem-afdelingen uit Made, Hooge en Lage Zwaluwe en Oosterhout.

Na een verhaaltje, dat werd  voorgelezen door Marieke over een ezel die geen “neen” kon zeggen, gingen we aan de slag met het woord “grens”. We kwamen al gauw tot de conclusie dat het  bepalen van je grens mede afhankelijk is van je eigen achtergrond, waarden en normen, flexibiliteit, territorium,  voor jezelf zorgen, verwachtingen van elkaar, tijdstip, de toon, het gevoel geclaimd en gemanipuleerd te voelen en je er niet prettig bij voelen.

Daarna gingen we in kleine groepen a.h.v.  10 voorbeelden  met elkaar in gesprek.  Er werden ervaringen uitgewisseld  en  in de plenaire afsluiting kwamen diverse leerzame gezichtspunten vanuit de vrijwilligers naar voren. Ik leerde dat het woord niveau in contact met anderen belangrijk is. Het betekent: niet invullen voor een ander!  Hoe vaak doen we dat, vaak onbewust, een luisterend oor zonder invulling is meer dan genoeg!  Respecteer de gast, je collega vrijwilliger, indien zij hun grens aangeven, maar respecteer vooral je eigen grens. De Zonnebloem is geen mantelzorgorganisatie!

De avond vloog om en als afsluiting werden nog wat Tips getoond:

  1. Je persoonlijke grens (respect) binnen het beleid van De Zonnebloem is  de leidraad.
  2. Voel wat je doet, luister naar jezelf dan weet je wel of het klopt.
  3. Iets voor een ander over hebben betekent dus eerst voor jezelf zorgen en als je over hebt geef je dit aan de ander.
  4. Vraag gerust bedenktijd als de ander jou iets vraagt te doen.
  5. Als je nee zegt als je nee bedoelt dan is je ja een echte ja!

Tips om over na te denken en mee te nemen als je weer eens voor een dilemma komt te staan.

Het was een boeiende avond met respect door Marieke geleid.

Peter van den Hout en Ria Theuns hadden weer een goede locatie geregeld.

Jan van Vessem

06-57982352
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Kunst en cultuur
  • Creatieve workshops
  • Bezoekwerk
  • Evenementen en festivals