Vrijwilligersuitje

Zonnebloem afdeling

Afgelopen vrijdag zijn we met de vrijwilligers van de Zonnebloem afd. Giethoorn een dagje op pad geweest.

Het jaarlijkse uitje met de vrijwilligers van de Zonnebloem afdeling Giethoorn ging dit jaar naar Doldersum waar ons een actieve buitendag wachtte bij Grenzeloos en Zo. Helaas waren de weergoden ons niet zo goed gezind.

De dag begon met een hartelijke ontvangst met koffie/thee en cake en na de uitleg over het programma gingen we op pad met de "Jan Plezier". De koetsier (met gelukkig twee rustige paarden) reed ons langs prachtige plekjes in en rond Doldersum.

Om 13.00 uur wachtte ons een heerlijke lunch en na de lunch werden onze hersens enigszins gekraakt via deFeitenFabelHersenbrekerhuisjeswandelroute. Een wandelroute langs vogelhuisjes waar opdrachten met vraagstukken in zaten die we moesten oplossen en dat was geen gemakkelijke opgave.

De wandelroute bracht ons langs de schaapskudde van het Doldersummerveld (eigenaar Het Drentse Landschap) en het Wapserveld (eigenaar Natuurmonumenten). Eind jaren negentig werd besloten de twee heideterreinen als een integraal gebied te gaan begrazen met een gescheperde schaapskudde (een kudde met herder). De herder van deze schaapskudde, Catrinus Homan, heeft ons uitgebreid verteld over en laten zien hoe hij omgaat met zijn kudde schapen en hoe hij wordt ondersteund door een paar heel intelligente hondjes die de kudde van zo'n 280 raszuivere Schoonebeker heideschapen hoeden.

Behalve dagelijks met de kudde de hei op, doet de herder nog meer: schapen scheren, hooien, onderhoud van de gebouwen, excursies leiden, zeven groepen schapen in andere natuurgebieden in Drenthe verzorgen, informatie geven aan publiek, rasters onderhouden, zorg dragen voor de runderen in het gebied, teveel om op te noemen. Hoewel de herder eigenlijk alleen werkt, terwijl hij alle dagen van het jaar voor zijn kudde zorgt, kan hij niet zonder zijn beste vrienden en collega's, nl. de working kelpies.

Herder Homan stelt hoge eisen aan de honden waarmee hij werkt: ze moeten snappen wat de bedoeling van het werk is en met respect met de schapen omgaan. Honden die speciaal en alleen maar voor het werken met vee worden gefokt en daardoor de kudde rust geven als ze in de hei aan het grazen zijn. Het sluit helemaal aan bij de “Low Stress Stockhandling” methode die de herder hanteert: met zo weinig mogelijk stress voor dier en mens toch datgene gedaan krijgen wat je wilt bereiken. Een prachtig verhaal!

Terwijl we na zijn enthousiaste verhaal onze wandeling voortzetten, lieten de buien ons niet in de steek en kwamen we na een lange tocht, behoorlijk nat weer aan bij Grenzeloos en Zo alwaar ons een heerlijk diner wachtte.

We kunnen terugkijken op een zeer natte, maar gezellige dag met onze vrijwilligers.

Alicja van der Linde

(076) 564 64 64
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Bezoekwerk