Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

Lewenborg sluit 2019 af met interessante dia-lezing over boderieders

Dhr Mollema liet de Zonnebloem-deelnemers uit Lewenborg aan de hand van beelden het reilen en zeilen van boderieders zien, die vroeger door de Provincie trokken. Dat riep veel herkenning op

Op 27 november nam Dhr. Mollema de 35 deelnemers met verhalen en oude  foto’s mee terug naar de tijd van  grootouders/ouders, waar boderieders zorgden voor het vervoer en handel van goederen in de provincie Groningen. Beelden van veelal overbeladen scheepjes, hondenkarren, paard en wagens  en het lossen aan de kaden en op de vismarkt en het boterdiep lieten zien dat het zwaar werk was. Aan de portretten van de boderieders en hun gezinnen was bovendien te zien dat het armoedetroef was.

Maar er was ook een stukje vooruitgang te zien naar grotere boten en vrachtauto’s en verbeteringen op de handelsplaatsen op bijvoorbeeld de Vismarkt en Boterdiep en later het Bodenterrein. Het vervoer van mensen in krappe scheepsruimtes, karren en laadruimtes van vrachtauto’s, verplaatste zich naar bussen, die vroeger een mooie plek hadden op het Zuiderdiep.

De deelnemers reageerden vaak met herkenning en voegden er een eigen verhalen uit hun jeugd aan toe. Dhr Mollema kreeg dan ook een hartelijk applaus en werd door Gepke Nicolai bedankt voor de interessante lezing en prachtige beelden

Lekkere hapjes en drankjes waren ook aanwezig, die iedereen zich goed liet smaken.

Een mooie gezamenlijke afsluiting van het jaar, daar was iedereen het over eens.
Er zijn nog wat kleine uitstapjes in december en op 16december worden de kerstpakketjes van de Riki Stichting uitgereikt. Ook werd er nog een kleine toelichting gegeven op activiteiten voor volgend jaar.

Voor een ieder fijne feestdagen, en graag tot ziens in  2020.

Bron Gepke Nicolai
Foto: Hennie Hak

Trea Scholtens

06-26314979
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Kunst en cultuur
  • Winkelen
  • Buitenactiviteiten
  • Bezoekwerk
  • Bezoek aan dierentuinen en natuurparken