Museum Pluk de Dag

pluk-de-dag-7jpg

kleinschalige activiteit

Met een groep geïnteresseerden van de Zonnebloem Heythuysen werden wij welkom geheten bij het echtpaar Nouwen, museum Pluk de Dag, Achter het Klooster 15.

Het zal duidelijk zijn dat ik dit verslag overwegend vanuit eigen beleving geschreven heb, ondersteund met reacties uit de groep.

Op een snikhete vrijdagmiddag werden wij al snel naar de schaduw gedirigeerd. Een goed idee overigens.

Na een korte uitleg buiten werden wij uitgenodigd in een schuur waar een industriële motor uit 1922 was, afkomstig uit een fabriek in Frankrijk (Valenciennes). Met een gigantisch vliegwiel vormde deze de centrale aandrijving in een fabriek. Deze motor had een speciaal plekje gekregen op het terrein. Vanaf nu zal ik maar ophouden met opsommen van individuele machine en gereedschappen, daar is geen beginnen aan. Honderden, zo niet duizenden machines en/of voorwerpen konden wij bezichtigen en om nadere uitleg vragen. Dit werd uitgebreid door Frans en vrouw gedaan. Ongelooflijk ,zij bleven geen antwoord schuldig.

Meerdere grote loodsen zijn volgepakt met historie, van zeemijnen tot koffiemolens, van zaai- en maaimachines, een houtgestookte Miele wasmachine, tractoren méér dan een eeuw oud tot een houten dorskast nog geleverd door Dabekausen uit Heerlen. Dit aanschouwend kan men beter spreken van ‘’Pluk de vorige eeuw” dan “Pluk de dag”. Onbeschrijflijk wat hier ‘bijeengesleept” is. De verscheidenheid is adembenemend.

Zelf ben ik afkomstig van een boerderij. Wat ik mij later realiseer: ik heb geen schop en riek gezien, wat mij op de volgende gedachte bracht. Een kandidaad-raadslid had als slogan : “Mensen met schop en riek, stemmen op Genen Driek!” En met resultaat want hij werd een kleurrijk raadslid, maar heeft kennelijk schop en riek meegenomen!!!!

In een gezellige ruimte konden wij onder het genot van koffie en vlaai nog mooi napraten en op eventueel overgebleven vragen alle antwoorden krijgen.

Voor mij en velen met mij was het een geweldige middag en daarvoor dank aan de Zonnebloem en aan het echtpaar Nouwen.

Wil Dumont

 

Nellie Knippenberg

0475475557
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Uit eten/terrasje pakken
  • Kunst en cultuur
  • Creatieve workshops
  • Buitenactiviteiten
  • Bezoekwerk