Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

Rolstoelwandeling Hoogland-West

Zonnebloem afdeling

Op maandag 11 juli 2016

Zonnebloem Hoogland-Nieuwland   Rolstoelwandeling.

Na maanden van voorbereidingen en contacten leggen met o.a. de bewoners van het landgoed Coelhorst, de gids en de locatie voor de ‘boeren picknick’, de sponsoren, de medewerkers uit het Hooglandse bedrijfsleven en uit ons eigen team de vrijwilligers; was het maandag 11 juli vanaf 9.00 uur een gezellige drukte op de Coelhorsterlaan 1!

Onze gasten zijn allen met de auto opgehaald en nemen plaats in de comfortabele rolstoelen, 2 gasten gaan mee met hun scootmobiel.

Hanita heet iedereen welkom op het perceel van de familie Van de Hoef.

Bea van de Hoef vertelt dat zij met haar gezin al de 7e generatie is die op locatie woont en werkt. De stoet verkent de schuren achter de boerderij en de tuin.

In de vroegere jaren werkten men in opdracht van de baron, later werd het meer bedrijf met eigen inkomsten. Gezien er geen opvolging is, is jaren geleden al bekend geworden dat zij zouden stoppen met het melkkoeien-bestaan. Mede door de aankoop van Natuurmonumenten van het landgoed Coelhorst, verhuizen zij over enkele maanden naar het dorp. Met de niet-actieve boerderijen zijn er andere plannen (verbouwingen voor meerdere wooneenheden).

De zomerse temperatuur laat ons in de steek, met de koude wind voelt het als een herfstdag. De rolstoelponcho van de Zonnebloem dient voor sommigen als windvanger, anderen krijgen een fleecedeken; ja, dat was helaas nodig.

Na een korte wandeling komen we aan de noordkant van het landgoed, bij de familie Voskuilen. Henk en Evelien ontvangen ons bij een gezellige koffietafel.

Iedereen heeft zin in warm bakje koffie of thee met grote cake/koek!

Tine Bos vertelt leuke historische familieverhalen over het leven op het landgoed,

Haar vader was de jachtopziener van de baron, Zij is hier geboren en opgegroeid.

In twee groepen volgt de rondleiding over het bedrijf waar het om de melkkoeien draait. In de grote stal lopen de koeien vrij rond, kunnen op dikke matrassen liggen. Een koe gaat om de 4 uur naar de computer gestuurde voedermachine: de chip om de hals van de koe registreert en bepaalt dan hoeveel brokjes er toegediend kunnen worden. Wandelend over het terrein, mooi vergezichten over de uitgestrekte weilanden. De kalfjes, zelfs 2 van een dag oud, waren zo schattig en aaibaar. Zelfs goed zicht gehad op de historische, opgeknapte appelboomgaard. Voor het wandelen over dat gedeelte kregen wij helaas geen toestemming van de familie Beelaerts.

Terug over de Coelhorsterlaan, naar de Coelhorsterweg, wandelend richting het begraafplaatsje behorend bij het landgoed. Arie Bos deed de rondleiding en vertelde over de historie van het kapelletje. Voorheen was dit een kerkje met missen, maar is na de ingebruikneming van de Inham in het dorp, werd het verkocht aan de familie van Tuyll van Serooskerken. Voor hen werd het een begraafkapel, met daarin 3 familie-tombes.

Na het grootste deel van de wandeling over de Coelhorsterweg aangekomen op onze eindbestemming van de rolstoelwandel-tocht: Geitenboerderij Breevoort van de familie Tolboom. Nadat iedereen met de rolstoellift veilig boven was, had met vanuit de geheel vernieuwde (vergader)ruimte goed zicht op de potstal met wel 800 geiten. Ook de voedercarrousel was zo goed te volgen.

Jos vertelde over zijn omschakeling in zijn bedrijf naar de geitenhouderij. De geitenmelk is de hoofdproductie en bij de afnemers worden de eindproducten gemaakt. Een continue film toont de huisvesting en het welzijn van de dieren, het fokken en lammeren, het automatisch melken, het computergestuurde voeren, maar dat ook feesten of vergaderen mogelijk is in de ruimte boven de stallen. Samen met zijn dochter Eva en medewerkster Elly was het een heerlijke, verse en overvloedige ‘boeren picknick’ met 2 soorten soep en zachte, heerlijk belegde bolletjes. Velen proefden voor de eerste keer de heerlijke, verse geitenmelk

Onze voorzitter, Janine van de Dool, overhandigde de Zonnebloem boeketjes aan de families Tolboom en Bos. Ook alle aanwezigen worden bedankt voor hun gezelligheid, medewerking en inzet. De families Van de Hoef en Voskuilen hebben onderweg als dank ook een Zonnebloem-boeket ontvangen.

Eva deelt de kwartetspellen van Hoogland en zakjes geitenkeutels uit, waarna de gasten zich weer richting de auto’s begeven.

Iedereen is enthousiast over de ochtend, de verhalen en de prachtige locaties en de heerlijke lunch.

En dat het deze ene dag wel droog is gebleven: dus geleende Zonnebloem poncho’s kunnen ongebruikt terug.

p.s. kwartelspel Hoogland en puzzles kerken Hoogland is te koop  bij fam. Bos 033-4802910

Het kapelletje is te bezichtigen tijdens de Open Monumentendagen (10 en 11 september 2016).

 

 

Zonnebloem logo

De uitslag van de Zonnebloem loterij is bekend.

Kijk snel of je in de prijzen bent gevallen!

Naar de uitslag

Corien Hilhorst

033-4802265
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Winkelen
  • Buitenactiviteiten
  • Bezoekwerk
  • Bezoek aan dierentuinen en natuurparken