Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

Vaartochten Naardermeer

Zonnebloem afdeling

In mei maakten wij twee vaartochten op het Naardermeer. Een internationaal beschermd natuurgebied, omringd door moerasbos en weilanden met ondiepe plassen. Het was werkelijk genieten!

Voor de fotos van de tocht op 12 mei 2016: klik hier

Voor de fotos van de tocht op 24 mei 2016: klik hier

Reactie ingezonden door Corrie Baas en Henk Honing

Donderdagmiddag 12 mei 2016 werden wij opgehaald door vrijwilligers van de Zonnebloem voor een tocht met de fluisterboot op het Naardermeer. Het was een prachtige zonnige en warme dag dus dat kwam heel goed uit. We werden ontvangen met koffie en huisgemaakte appeltaart, een heerlijke traktatie.

Na een bezoekje aan de winkel waar veel streekproducten werden verkocht, gingen we om half twee aan boord van de fluisterboot. De begeleiding was geweldig en daardoor konden ook rolstoelers deelnemen aan deze activiteit.

Tijdens het varen gaf de schipper buitengewoon goede uitleg over alles wat we zagen. Het was een mooie tocht en we zagen verschillende soorten reigers, eenden, meerkoeten, fazanten... Teveel om op te noemen. In verband met het broedseizoen konden we het stiltegebied niet in. Maar het gehele gebied van het Naardermeer is zo uitgestrekt dat er genoeg overbleef om te bekijken. Het natuurgebied is veel groter dan wij dachten. Op sommige plaatsen kun je ook van de boot af, maar omdat er dan een lift nodig is voor de rolstoelen hebben wij dat niet gedaan.

Het was, mede dankzij het mooie weer, een geweldige middag waar we erg veel plezier aan hebben beleefd. Wij hebben veel respect voor de begeleiders en alles was ontzettend goed verzorgd. Deze middag is absoluut voor herhaling vatbaar. Hartelijk dank aan allen die hier hun steentje aan hebben bijgedragen.

Reactie ingezonden door Nely Lesterhuis

Donderdag 12 mei 2016 met de Zonnebloem op pad! Bestemming: NAARDERMEER.
Bij Gasterij Stadzigt werden we door de Zonnebloemvrijwilligers gezellig ontvangen met koffie en een reuzegrote appelpunt. Goed begin van onze excursie dus!

Half twee gingen we met een fluisterboot dit bijzondere laagveengebied in. Dankzij een lift konden de rolstoelen ook prettig aan boord komen. Geweldig!

De stad Amsterdam wilde ruim 100 jaar geleden van dit plassengebied een vuilstortplaats maken. Dank zij Jac. P. Thijsse is dit moerasgebied van bijna 700 ha. voor de natuur behouden. Door hem en anderen is ter bescherming van dit bijzondere gebied in 1905 de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten in Nederland (kortweg: Natuurmonumenten) opgericht. We hebben in Nederland nog maar 15% natuur, dus daar moeten we heel zuinig op zijn.

Onze boswachter Cor Heutink vertelde tijdens het varen van alles over de omgeving. Heel fijn! Zo vernamen we, dat het waterpeil geregeld wordt door molen “De Onrust”. Het was prachtig zonnig weer en we genoten volop van al het schoons.
Het plassengebied heeft behalve moerasbos ook riet- en hooiland. We zagen hele stukken gekapt riet. Veel vogels hoorden of zagen we niet deze middag. Wel zat er een aalscholver op een paaltje, een bruine kiekendief in de lucht op jacht naar prooi en een zwevende stern. Onze hoop was gevestigd op een purperreiger, maar ook deze liet zich niet zien helaas! Wel dook er nog een eendenfamilie snel het riet in, net als een ringslang op kikkerroof.
Er zijn speciale tochten voor een bezoek aan de aalscholvers. Het door deze vogels vervuilde water wordt goed gescheiden gehouden van het schone Naardermeerwater. Ook is een vroegere eendenkooi met een speciale vaartocht te bezoeken.
Onderweg zagen we natuurlijk ook veel planten, zoals varens, bladeren van waterlelie en gele plomp, bloeiende pinksterbloemen, koekoeksbloemen, smeerwortel, gele lis, slangenkruid, veenpluis, munt en vele andere.

Na bijna twee uur varen legden we weer aan bij de Gasterij. Het was weer een fantastisch uitstapje. En dus HARTELIJK DANK aan de Zonnebloem.

Reactie ingezonden door Karen van der Meij.

Ten tweede male binnen veertien dagen reist De Zonnebloem, d.w.z. gasten en vrijwilligers van de afd. Huizen, vandaag 24 mei 2016 af naar het Naardermeer. Andere gasten en vrijwilligers nu, maar wel met hetzelfde doel: een rondvaart over het meer op een fluisterboot.

Nou ja, fluisterboot ... Een of andere as blijkt aan te lopen en maakt het tjoektjoekgeluid van een motorboot. Dus fluisteren? Het is meer hardop praten!

Verder is het deze keer stervenskoud voor de tijd van het jaar, met een straffe wind uit het noorden, dus een beetje afzien wordt het wel. Maar gelukkig is het droog en dat was gisteren wel anders. Toen regende het de gehele dag gestaag door.

In ieder geval worden wij bij aanvang in het bezoekerscentrum warm ontvangen met koffie en een grote punt appeltaart. Later gaan wij dan ook met een goedgevulde maag aan boord. De kapitein staat al op de brug. Oh nee, hij bedient de lift die sommige gasten nodig hebben om aan boord te komen. Eenmaal allemaal gezeten, leidt hij de afvaart in met de nodige informatie die o.a. behelst dat het Naardermeer het allereerste project was van Natuurmonumenten en dat Natuurmonumenten in gang is gezet door Jacob Thijsse, bekend van de Verkade-albums. Voorts vertelt de schipper, dat hij dit werk al jarenlang met veel plezier als vrijwilliger doet.

Nou, dat plezier van hem wordt onderweg al snel duidelijk. Met veel enthousiasme maakt hij ons attent op allerlei plantjes en bloemetjes, vangt een kikkertje (dat al snel weer weet te ontsnappen), zet thee voor ons van zojuist geplukte watermunt en wijst verscholen vogelnesten en vogels aan. Kortom, het is allemaal hartverwarmend! En dat wij na ongeveer tweeënhalf uur varen toch verkleumd afmeren, is derhalve niet zíjn schuld. Maar nu willen we wel snel naar huis en vooral naar de haard. Wel heel tevreden toch, want het was een prachtige tocht.

Reactie ingezonden door Cis Lucas

Bij het Naardermeer werden wij ontvangen met koffie (of thee) en een stuk appelgebak waar je "u" tegen moest zeggen! Heerlijk was het.

Vervolgens zijn wij gaan varen onder begeleiding van een gids van Natuurmonumenten, Nico geheten. Bij het instappen veel hulp en ook met de invalidenlift ging het goed. De hele tocht heeft hij geweldig verteld over het meer en de omringende natuur. Petje af voor zulke mensen die zich vrijwillig voor zo iets inzetten.

Helga Roman

035-5242642
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Bezoekwerk
  • Kunst en cultuur
  • Buitenactiviteiten
  • Creatieve workshops
  • Bezoek aan dierentuinen en natuurparken