Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
We zijn druk bezig met het verbeteren van onze site. Tot we klaar zijn, zul je nog pagina's met oude styling tegenkomen. Excuus voor eventueel ongemak.

Zonnebloemers verdienen lintje

Zonnebloem afdelingsnieuws

Wij zijn trots op onze vrijwilligers Jeanne Baltus-Bakkum en Gina Beentjes-Castricum.

CASTRICUM - Met zes Koninklijke onderscheidingen, is Castricum vrijdag rijk bedeeld. Zesmaal speldde burgemeester Toon Mans de onderscheidingen op. Allen werden benoemd lot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Plaats van handeling was de voormalige raadszaal in hotel het Oude Raadhuis. Zoals dat gaat op de laatste werkdag voor de verjaardag van de vorst, waren de gedecoreerden er met smoesjes heen gelokt. Om ter plekke te constateren dat hun familie hen in vol ornaat stond op te wachten. Burgemeester Mans noemde hen ’inwoners waar de gemeente hele trots op is’.

De eerste die Mans naar voren riep was Jeanne Baltus-Bakkum (73) uit Limmen. Zij is bestuurslid en al meer dan 25 jaar vrijwilliger voor de Zonnebloem. Vanaf de eind jaren ’80 is ze actief als bezoekvrijwilliger, waarbij ze met oudere mensen activiteiten onderneemt. Ook is ze een van de drijvende krachten achter de regiovakanties. Niet alleen als begeleider, ook haar achtergrond als verpleegster komt daarbij goed van pas.

Daarna was het de beurt aan Gina Beentjes-Castricum (68) uit Castricum. Zij is ook al ruim 25 jaar actief voor de Zonnebloem. Gaat minimaal een keer per week met de mensen in een rolstoel op pad. Is vrijwilliger bij de dagtochten met de bus en de regiovakanties. Is bovendien, aldus Mans, ’de ongekroonde koningin van de Zonnebloemlotenverkoop’. Hij noemde haar een ’stille kracht’. ,,Nooit op de voorgrond, maar altijd aanwezig. Een rustige uitstraling en een luisterend oor.’’

Als derde kreeg Andrea Hommes-Zwart (62) uit Castricum een lintje opgespeld. Naast 37 dienstjare bij verzorgingshuis De Boogaert, spendeerde zij vele uurtjes aan vrijwilligerswerk voor ouderen. Ze regelde uitstapjes, begeleidde bewoners bij ziekenhuisbezoek, was contactpersoon voor de cliëntenraden en organiseerde de rommelmarkten. Daarnaast was ze als bestuurslid actief voor de personeelsvereniging en vertegenwoordigde zij het zorgcentrum bij uitvaarten.

Mans omschreef de vierde in de rij, Bert Meijer (62) uit Castricum, als ’een politieke duizendpoot, een voetbaldier, bevlogen onderwijsman, activist, tamboer en organisatietalent’. Meijer was jarenlang raadslid (eerst voor de PvdA, later CKenG) en in twee periodes wethouder (1998-2002, 2010-2014). Vorig jaar nam hij afscheid. Hij is voorzitter van het joods kindermonument in Amsterdam.

Jan van der Schaaf (73) uit Castricum nam meteen zelf het woord. Hij was nog verbouwereerd door de smoes dat hij in zijn nette pak kinderliedjes voor tv-opnamen moest gaan spelen. De missie van Jan van der Schaaf is ’mensen een beetje blij maken’. Dat doet hij met muziek. Speelt regelmatig piano in de zorgcentra De Boogaert , Meerstate en Santmark. Speelt daar liedjes van vroeger voor bewoners met Alzheimer. Ook veel muzikale inzet voor de Alzheimercafés in Beverwijk en Castricum. Daarnaast als muzikant actief in de Tuin van Kapitein Rommel. Was oprichter en ontwikkelaar van de popcursus in jongerencentrum Donkey Shot in Heemskerk. Mans: ,,De cursus leverde krantenkoppen op als ’Jongens die dat nooit doen, staan nu te zingen’.’’

Joop Stam (76) uit Akersloot nam als laatste zijn onderscheiding in ontvangst. Een echte Akersloter met hart voor zijn dorp. Actief voor werkgroep Oud-Akersloot, vooral voor het digitale (foto)archief. Daarnaast ondersteunt hij de bibliotheekbeheerder en is hij druk met de filmdagen voor ouderen. Van november tot maart zet Stam zich in voor de Wilgenknotgroep en het hele jaar draagt nadrukkelijk bij aan de bescherming van de weidevogels. Mans: ,,U levert een waardevolle bijdrage aan het op peil houden van de vogelpopulatie in de polder.’’

 

(Bron. NHD, Koen van Eijk)

Yvon Spoelder

0251-310842
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?