BOOTREIS NAAR DUITSLAND

Zonnebloem afdeling

Van maandag 21 november tot zaterdag 26 november was de regio vakantie om met het Zonnebloemschip een Rijn reis te maken.

De vakantiereis met de MPS de Zonnebloem

 

Van maandag 21 november tot zaterdag 26 november was de regio vakantie om met het Zonnebloemschip een Rijn reis te maken.

De gasten werden thuis met de taxi opgehaald of door familie naar Arnhem gebracht vanwaar de

M.P.S. het Zonnebloemschip vertrok.

De vrijwilligers stonden klaar op het schip om de gasten te ontvangen om de koffers naar de hut te brengen.

In de salon stonden de koffie en thee klaar want dat smaakte wel na de reis die ze hadden gemaakt.

Het was even wennen met zoveel mensen aan boord maar al snel bleek dat al veel gasten elkaar kenden, maar dat is ook niet zo vreemd als je met elkaar uit de Regio op vakantie gaat.

De trossen werden om drie uur losgegooid en de Rijnreis kon beginnen.

Om zes uur werden we in het restaurant verwacht alwaar er een heerlijk diner voor ons klaar stond.

Jammer dat het ‘s avonds al zo vroeg donker was en dat je tijdens het varen weinig van de omgeving kon zien.

Het eerste traject van de Rijnreis was van Arnhem naar Keulen varen alwaar we op dinsdag aan zouden komen.

 

In Keulen konden de gasten een excursie met de bus, een wandeling met een gids of een vrije wandeling door de stad Keulen maken. Ik heb met een gast een stadswandeling onder begeleiding van een gids gemaakt waar natuurlijk een bezoek aan de Domtoren niet kon ontbreken. In de stad waren de kerstkramen open zodat het uitnodigde om deze te bezoeken.

Nadat alle gasten van de excursie terug aan boord waren gekomen stond er in de salon op de boot koffie en thee klaar, die door de vrijwilligers werd geserveerd.

 

De trossen los om vervolgens naar Rüdesheim te varen. In Rüdesheim konden de gasten uit drie excursies kiezen. Naar een muziek museum, een wijnproeverij bezoeken of weer een vrije wandeling.

Ik ging met een gast die voor de vrije wandeling had gekozen Rüdesheim verkennen.

Om in het centrum van deze stad te komen met de gast die in een rolstoel zit, kan je als vrijwilliger zien of je conditie nog op orde is. Wat was het een klim om in het centrum te komen om daarna de leuke winkels en de vakwerkhuizen te bewonderen. In de stad waren ze volop bezig om de kramen voor de kerstmarkten op te bouwen die de volgende dag zouden open gaan.

Op de terugweg hebben we op een terras met andere gasten nog gezellig wat gedronken want het weer liet dit toe omdat het 15 graden was.

 

We verlaten Rüdesheim om vervolgens naar Koblenz te varen.

Koblenz is een stad die al 2000 jaar oud is en ligt aan het “Deutsche Eck” waar Moezel en Rijn samen komen. Mijn gast had gekozen voor de vrije wandeling, zodat ik met de gast de stad ben gaan verkennen. Koblenz heeft mooie winkels en is gelukkig niet zo stijl en heeft minder kinderkopjes als in Rüdesheim. Mijn gast wilde graag een nieuwe muts voor haar zelf kopen ondanks dat zij deze niet nodig had, want voor de temperatuur in de stad hoefde zij deze niet te gebruiken. Ook hebben we nog een kleine attentie voor haar kleindochter gekocht. Ook in Koblenz hebben we op een terras gezellig nog wat met elkaar gedronken. In deze stad was een gezellige sfeer omdat de kerstmarkten begonnen waren. Helaas werd ook een bezoek aan deze stad afgerond om met het schip naar Düsseldorf te gaan varen.

 

De volgende dag meerde het schip in Düsseldorf aan. Hier konden de gasten ook weer kiezen voor een wandeling met een gids of vrije wandeling. Uiteraard gingen er altijd vrijwilligers mee met de excursies waar de gasten voor gekozen hadden.

Düsseldorf is de hoofdstad van de provincie Nord Rijn Westfalen. Düsseldorf heeft zijn naam te danken aan het riviertje de Düssel. Het is een prachtige stad met mooie antieke gebouwen en vele gezellige winkels. In de stad wordt door verschillende brouwerijen lekker bier gebrouwen .

Ik ken Düsseldorf alleen van een kerstmarkt die ik daar eens heb bezocht, maar de wandeling met de gids heeft mij en de gast een hele andere kijk op de stad gegeven. Toen we na de stadswandeling naar het schip gingen voelden we ineens dat de temperatuur gezakt was. Maar dit deerde ons niet, want we hadden het de afgelopen week wat het weer betreft niet beter kunnen treffen voor de tijd van het jaar. Nadat iedereen weer op het schip terug was gekomen gingen de trossen los om naar Duisburg te varen, en om vroeg in de morgen daar weer te vertrekken naar onze eindbestemming Arnhem.

Om half zeven werden de gasten en vrijwilligers in het restaurant verwacht voor het kapiteins diner. Iedereen zag er tip top uit. De kapitein bedankte alle gasten en vrijwilligers voor de geslaagde vakantie en wenste iedereen een goede reis naar huis.

 

Om negen uur in de morgen meerde het schip aan in Arnhem en helaas zat de bootreis erop. Nadat de gasten en vrijwilligers afscheid van elkaar genomen hadden, werden ze weer door familie en de vervoersbedrijven opgehaald.

 

Wat hebben de gasten genoten van deze reis. Het ontbijt, de lunch en het diner waren voortreffelijk verzorgd aan boord. Enkele uitspraken van de gasten waren:

1) Ik heb mijn roeiboot bij me. Als ik het niet zo leuk vond had ik allang naar huis geroeid.

2) Ik heb een heel fijn gesprek met mijn begeleider gehad, kon even heerlijk mijn hart luchten.

Dat lucht op nu ga ik alleen nog maar genieten.

3) In de hemel kan het niet mooier zijn.

4) Wij worden enorm verwend en krijgen een zonnetje cadeau ook van de Zonnebloem

 

Iedere avond na het diner werd er door Tjeerd een gedicht voorgelezen, en met dit gedicht wil ik eindigen met het verslag van de mooie Zonnebloem Rijnreis

 

Zomaar een week……….

 

Mijn hoofd vol gedachten,

soms met wat onrustige nachten.

Een week van gezelligheid en pret,

zelf nu eens in het zonnetje gezet.

Een woord, een gebaar, wat aandacht, soms even maar

ze denken aan me, sta niet alleen,

veel mensen om mij heen.

Niemand is volmaakt

misschien weleens de verkeerde snaar geraakt.

We hebben gelachen, misschien wel gehuild,

wat eenzaamheid voor aandacht verruild.

Straks zijn we weer thuis,

komen dan wellicht in ons lege huis.

Maar herinneringen zitten in ons hart,

dat verlicht die pijn die smart.

Aan deze tijd weer terug te denken,

zal ons heel veel vreugde schenken.

 

 

Dit verslag is van een vrijwilligster die mee is geweest op deze reis

Tom Janse

0180-513686
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Uit eten/terrasje pakken
  • Winkelen
  • Buitenactiviteiten
  • Bezoekwerk
  • Bezoek aan dierentuinen en natuurparken