Stage

sam1854jpg

Al een aantal jaren bieden wij stageplaatsen aan voor studenten van verschillende maatschappelijke studierichtingen op MBO en HBO niveau. Het betreft een stageplaats gedurende een schooljaar

Evelien
Ik ben Evelien, 21 jaar en 1e jaars van de opleiding Social Studies, een brede sociale opleiding met uitstroomrichtingen als Maatschappelijk Werk en Dienstverlening, Culturele Maatschappelijke Vorming en Pedagogiek.
Om te snuffelen aan het toekomstige werkvlak loop ik dit jaar stage bij de Zonnebloem, afdeling Oost, deze afdeling biedt mij een heel wisselende en leerzame stage.
Ik heb bijvoorbeeld één keer per twee weken een bezoekadres, zodat ik kan ontdekken hoe het is om met mensen met een lichamelijke beperking te werken.
Met deze cliënt ga ik dan vaak winkelen, of een eindje wandelen, voor mij geen grote moeite, voor de cliënt een dag om naar uit te kijken en naar toe te leven.
Hierbij leer ik ook hoe kleine dingen zo ontzettend belangrijk zijn voor iemand met een lichamelijke beperking kunnen zijn/worden.
Ook heb ik bij deze afdeling de mogelijkheid om deel te nemen aan het bedenken, organiseren en het begeleiden van activiteiten.
Er hangt een ongedwongen sfeer binnen de afdeling en elk initiatief wordt gewaardeerd. Dus als ik zelf een leuk idee heb voor een activiteit voor de gasten van de Zonnebloem is dit ook mogelijk om uit te voeren.
De begeleiding is prima geregeld, voor zowel mijn bezoekadres, als bij het organiseren en begeleiden van activiteiten kan ik te allen tijde iemand binnen de afdeling benaderen voor extra ondersteuning, advies of een evaluatie.
Al met al, een ontzettend leuke stageplek waar je ontzettend veel kunt leren op gebied van samenwerking, zelfstandig werken, omgang met mensen (met een lichamelijke beperking) en op organisatorisch vlak.

Simone 
De stage bij de Zonnebloem is heel erg leuk geweest is en ik heb er veel geleerd.
De begeleiding vanuit de Zonnebloem is ook top, ik word goed begeleid. Ik heb enorm veel geleerd, maar 1 ding springt er toch wel echt uit.
Dingen regelen en ondernemen heb ik altijd al leuk gevonden, maar zodra ik iets nieuws moest gaan doen vond ik dit altijd spannend.
Vooral het organiseren van activiteiten, hier kwam veel bij kijken, uitnodigingen maken, verpleegkundigen bellen, vervoer regelen, vrijwilligers en de mensen bellen die eventueel mee zouden willen.
Het is eigenlijk wel een grote verantwoordelijkheid en ik ben erachter gekomen dat ik dit erg leuk vind om te doen. Ik heb zo’n leuke en mooie tijd bij de Zonnebloem gehad en heb intensief met een grote groep mensen samengewerkt en ik vind het jammer dat mijn stage nu ten einde loopt.

 

Linda
Stage bij de Zonnebloem één van de grootste vrijwilligersorganisaties van Nederland.
De vrijwilligers van de Zonnebloem leggen ruim 1 miljoen huisbezoeken per jaar af en helpen tijdens zorgeloze vakanties en gezellige uitjes.
De Zonnebloemvrijwilligers geven kleur aan het leven van een ander!
Ik heb 2 bezoekadressen, gezelschap en een goed gesprek staan centraal bij het bezoek aan huis.
Ik bied een luisterend oor en breng de buitenwereld een beetje bij de mensen binnen.
Door samen een kop koffie te drinken of een spelletje te spelen, kunnen de mensen van de Zonnebloem even hun handicap of ziekte vergeten.
Door een paar uurtjes bij hen langs te gaan geef ik hen en mijzelf een goed gevoel, het levert voldoening, ik word gewaardeerd en zij ook.
Daarnaast ben ik wijkbegeleidster van de wijk “ Bloemenbuurt” in Leeuwarden dit houdt in dat ik er voor zorg dat de 12 mensen die in mijn wijk wonen mee kunnen naar activiteiten omdat ik ze daarvoor uitnodig en het geld inneem voor die verschillende activiteiten.
Ik breng het “ Sinneblomke” rond, een blad dat een keer per kwartaal wordt uitgegeven voor de leden van de Zonnebloem.
Ik zit bij verschillende activiteiten in de commissie, waaronder “De nieuwjaarsreceptie” waarbij meer dan 200 leden worden verwacht vanuit heel Leeuwarden.
Het is een grote activiteit, waarbij veel wordt vergaderd en waarbij veel dingen worden geregeld. Ook help ik bij activiteiten, daarbij help ik de mensen bij het duwen van de rolstoel, het uittrekken van de jas en het begeleiden van de mensen van de busjes van het WVG naar de activiteit.
Kleine dingen, waar ze heel erg blij mee zijn, echt heel mooi om te zien hoe de mensen reageren als je alleen even hun arm vastpakt om te vragen of ze het leuk vinden.

Alies 
Ik doe vrijwilligerswerk bij de zonnebloem een organisatie door het hele land.
Het is bedoeld voor mensen die door ziekte, handicap of gevorderde leeftijd lichamelijke beperkingen hebben, en niet zelfstandig meer een rondje kunnen lopen, alleen naar buiten durven, of zich eenzaam voelen en graag wat gezelligheid om zich heen willen hebben.
De zonnebloem organiseert boottochtjes, spelletjes, theatermiddagen, etc.
Mevrouw X heb ik nog maar sinds kort. Ik ben er nog maar 2 keer geweest, 1e keer kennismaking en de 2e keer op bezoek, de 2e keer dat ik daar kwam was mevr. X jarig.
Heel leuk en gezellig met haar zitten praten.
Bij mevr. Y kom ik om de 2 weken en dan gaan we meestal een stukje lopen of even naar de winkels boodschappen halen en daarna nog even een bakje koffie drinken.
Ik heb het erg naar mijn zin en ik vind het ook leuk om ze aandacht en gezelligheid te geven. Een praatje maken en stukje lopen, het is niet veel maar toch hebben ze een beetje gezelligheid.
Het communiceren gaat veel beter we hebben altijd wel gespreksstof, ik durf ook dingen te vragen over het verleden, het begeleiden gaat ook goed.
Aan het begin van het jaar dacht ik dat ik hier niets zou leren, maar uiteindelijk leer je toch ergens alleen heen te gaan, communiceren en begeleiden.

Sjoukje
Ik heb gekozen voor vrijwilligerswerk bij de Zonnebloem, omdat het mij heel leuk leek.
Heel veel klasgenoten kozen voor vrijwilligerswerk bij hun oude basisschool, maar ik wou graag ergens anders, omdat ik met een doelgroep wilde omgaan waar ik dagelijks niet zo snel mee omging.
Ik heb toen een mail gestuurd via de site van de Zonnebloem en zo ben ik hiermee in contact gekomen.
Ik heb het vrijwilligerswerk als heel leuk ervaren, vooral de huisbezoeken waren heel leuk.
Je hoort verhalen over dingen wat ze hebben meegemaakt, ik heb geleerd bij de Zonnebloem dat je je open moet kunnen stellen voor de mensen.
Het is goed als je een uurtje tijd vrij maakt voor een ander die dit gezelschap ook fijn vind, je doet anderen een groot plezier met iets wat jou maar weinig tijd kost. 
Je voelt je er zelf beter door als je ziet, dat iemand blij is als je langs bent geweest. 
Dit heeft mij heel goed gedaan tijdens mijn vrijwilligerswerk.

Marischa
Op school hadden we een praktijkwerkmarkt, hier moesten we ons stageplek uitzoeken.
Op deze markt stond een stand van de Zonnebloem, ik heb een praatje gemaakt en werd meteen erg enthousiast.
Het is een erg afwisselende stage geweest, ik had twee vaste bezoekadressen, de eerste was een echtpaar.
Elke woensdagochtend kwam ik langs om gezellig te praten met het echtpaar, of rolstoelwandelen met meneer en samen met hem een paar boodschappen doen
Meneer was me zo dankbaar en genoot elke keer weer volop van het uitje buiten, het eventjes naar buiten gaan, wat voor ons vrij normaal is, was voor hem weer een hoogtepunt van de week.
De dankbaarheid die daaruit voort kwam is ook erg goed voor mijzelf geweest, ik haalde echt voldoening uit dat stukje van mijn stage.    
Op mijn tweede bezoekadres was ik bij een mevrouw, ze heeft een oogziekte ze kan nog wel zien, maar niet alles is helder, buiten heeft ze dan ook ondersteuning nodig.
In december heb ik samen met andere vrijwilligers een kerstdiner georganiseerd, hier heb ik veel geleerd.
Ook heb ik nog met de bingo, boottocht, bollentocht en lotenverkoop mee geholpen, dat was allemaal erg leuk om te doen.
Bij deze stage kwam ik gemakkelijk aan mijn uren, maar het werd erg goed verdeeld en het was nooit te druk met stage.
Als ik terug kijk op de stage is het een erg leuke en leerzame stage geweest. 

 

Sieta Kramp

‭(058) 266 22 30‬ of ‭(06) 22 06 27 11‬
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Uit eten/terrasje pakken
  • Sport en spel
  • Buitenactiviteiten
  • Bezoekwerk
  • Bezoek aan dierentuinen en natuurparken