Doelgroep van De Zonnebloem nog eens toegelicht

De Zonnebloem is er voor iedereen met een lichamelijke beperking. Dat betekent dat de lichamelijke beperking het eerste criterium is voor onze doelgroep.

De doelgroep

Al ruim 65 jaar staat de Zonnebloem voor een samenleving waarin ruimte is voor iedereen. Jong en oud. Gezond en ziek. Mensen met een lichamelijke beperking van het leven laten genieten. Het is een misverstand dat De Zonnebloem er vooral is voor oudere mensen met een fysieke beperking. Juist ook jongere mensen met een fysieke beperking zijn van harte welkom ! Daar gaan we voor!

Onze doelgroep in beeld

De Zonnebloem is er voor iedereen met een lichamelijke beperking. Dat betekent dat de lichamelijke beperking het eerste criterium is voor onze doelgroep. In de praktijk zijn het vaak de mensen die - door hun beperking - in een sociaal isolement zitten of dreigen te raken, die het meest gebruik maken van onze diensten. Maar een sociaal isolement (of eenzaamheid) is dus geen vereiste om je als deelnemer bij de Zonnebloem aan te sluiten.

Wensen en behoeften
Zoveel mensen, zoveel wensen. De één wil dolgraag de zee weer eens zien. Een ander heeft behoefte aan een gezellig gesprek. Een wandeling. Of een kop koffie in het buurtcafé. De Zonnebloem wil graag aan deze wensen tegemoet komen. Gesprekken met mensen met een lichamelijke beperking, hebben ons veel inzicht gegeven in de wensen en behoeften van onze doelgroep. Natuurlijk is ieder mens uniek.

Wie behoren er niet tot onze doelgroep?

1. Mensen met een verstandelijke beperking
Mensen die dementerend zijn of een andere verstandelijke beperking hebben behoren niet tot de doelgroep van de Zonnebloem. Het komt voor dat iemand in de loop van het contact dementerend wordt. Of dat iemand met een verstandelijke beperking toch wordt aangemeld. In dat geval kun je het beste doorverwijzen naar de juiste instanties, met de kennis, ervaring en getrainde vrijwilligers om deze mensen zo goed mogelijk te bedienen.

Het komt voor dat iemand gedurende het contact met de Zonnebloem gaat dementeren. Wanneer het bezoeken van deze persoon voor de vrijwilliger een te groot probleem wordt, is het raadzaam de deelnemer in contact te brengen met de Alzheimerstichting.

2. Eenzame ouderen
In de loop der jaren is eenzaamheid een groeiend probleem geworden in Nederland. Een probleem dat veel Zonnebloemvrijwilligers zich aantrekken. Zo is de focus op onze werkelijke doelgroep wat vervaagd. En dat is jammer, want hierdoor blijven mensen met een lichamelijke beperking te vaak toch langs de zijlijn staan. Mensen met een lichamelijke beperking een leuke dag bezorgen. En daardoor vaak een sociaal isolement doorbreken. Daar ligt de kracht van de Zonnebloem. Betekent dit dat je afscheid moet nemen van mensen die niet tot de doelgroep behoren? Nee. Wel is het belangrijk de komende jaren goed te blijven letten op de juiste focus.

 

Nel Sieverts

0320-228481
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Bezoekwerk
  • Buitenactiviteiten
  • Creatieve workshops