Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
We zijn druk bezig met het verbeteren van onze site. Tot we klaar zijn, zul je nog pagina's met oude styling tegenkomen. Excuus voor eventueel ongemak.

Excursie 20 juni

Zonnebloem afdelingsnieuws

Een gezellige middag bij het Gilde St.Antonius Abt.

Ruim 35 gasten en enkele vrijwilligers van de Zonnebloem in Liempde hebben op 20 juni een leuke middag in het gildehonk aan de Oude Dijk gehad. De weergoden waren ons gunstig gezind. Het was droog en de temperatuur kon er mee door. Wij werden ontvangen met koffie en een snee klumpkesbrood, dat zich goed liet smaken.

Hoofdman Roger van Laere schetste het gilde in de 14de en 15de eeuw. In 1986 is het gilde heropgericht en kreeg het de naam: Sint Antonius Abt, ook wel genaamd Sint Antonius met het varken.

De betekenis van het vaandel, het zilver en de samenstelling van de overheid ( het bestuur) werd uitgelegd. De overheid bestaat uit de Hoofdman, Dekenschrijver,een Dekenrentmeester en een Deken. Daarnaast hebben ook de Koning en de oud-koning zitting in de Overheid.

Wie tijdens het koningsschieten het laatste stukje van de vogel raakt, mag zich voor de komende 2 jaren koning noemen. Is men 3 keer achtereenvolgens koning, wordt men keizer voor het leven.

Het zilver dat binnen het Kwartier van Oirschot gewonnen wordt, dragen de zilverdragers op een vest. Wie op persoonlijke titel zilver wint mag het houden. Bij beëindiging van het lidmaatschap of bij overlijden moet het ingeleverd worden.

Na het 2de kopje koffie ging het gezelschap naar het overdekte terras om naar het vendelzwaaien en het schieten te kijken. Enkele gasten en vrijwilligers hebben geprobeerd om te schieten, maar dat viel niet mee. Het jeu de boules spel lukte de gasten beter.

Het gilde heeft 4 dames, een vrouwelijke tamboer en een meisje als jeugd-vendelier onder haar leden.

Na de demonstraties ging iedereen weer naar binnen voor een drankje en een hapje en kon men nog gezellig nabuurten. De gildebroeders en -dames hebben deze middag helemaal voor de Zonnebloem verzorgd.

De vice-voorzitter bedankte het gilde voor de uitnodiging. Zij verontschuldigde ook de voorzitter die verplichtingen elders had. Onze gasten hebben een geweldige middag gehad en er zijn nu weer meer mensen op de hoogte van het wel en wee van het Gilde St.Antonius Abt. Het gilde kan trots zijn op deze prachtige locatie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Els van de Wijdeven

06-24614430
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?