Zonnebloem afdeling

middelburg-veere

oesterputten Yerseke

whatsapp-image-2025-09-18-at-103552-6jpeg

Op 17 september worden we ’s morgens wakker met een grauwe lucht. Geen zonnetje te bekennen. Dat is heel anders dan dat we gewend zijn dit jaar. Maar het is net als bij beleggingen rendementen van uit

 

📷 Bekijk hier alle foto's 📷

 

Als deelnemers en vrijwilligers beginnen we aan het programma voor het uitje naar de oesterputten in Yerseke. Nadat iedereen is opgehaald beginnen we aan de rit naar Yerseke. Via de Piet hebben we een sfeervolle kijk op het Veerse meer. Een sfeervolle impressie van de beginnende herfst. Via Goes rijden we door de Poel richting Eversdijk bij Kapelle. Dit is een landschap dat heel specifiek is voor het gebied ten zuiden van Kapelle. Verder rijden we richting Waarde. Ons doel daar is om op de dijk zicht te hebben op de Westerschelde. De aanblik van de Westerschelde is grijs. Het zicht is beperkt door de nevel die boven het water hangt. Gelukkig is de temperatuur in de bussen goed. Tussen de boomgaarden door rijden we via Oostdijk door een open landschap richting Yerseke waar de lunch in het pas geopende restaurant het Zeeuwse Mosselhuis op ons wacht. Gelukkig wordt de bewolking dunner. Bij aankomst in het restaurant is de lucht zover opgeklaard dat we vanuit het restaurant Tholen kunnen zien liggen aan de andere kant van de Oosterschelde.

Na een lekkere tomatensoep, broodje kroket en broodje ham/kaas is de lucht opgeklaard en kunnen we aan de excursie met gids Henk beginnen. Het is winderig op de promenade langs de Oesterputten. Gelukkig weet gids Henk plekken waar we in de luwte kunnen staan en luisteren naar zijn verhalen over de oester en mosselteelt. Als oud-schipper van een mosselkotter vertelt hij over het ontstaan van de oestercultuur in Yerseke een paar eeuwen geleden. De oesterputten zijn gebouwd naar Frans voorbeeld om de oesters te verwateren voordat deze geconsumeerd kunnen worden. Uitleg volgt over de manieren waarop oesters gekweekt werden in het verleden naar hoe dat op dit moment gebeurt. Dit is heel interessant om te horen dat vroeger heel veel handarbeid nodig is om oesters te kweken van zaad tot consumptie klaar product. Veel is veranderd door mechanisatie. Een ding is hetzelfde gebleven. De laatste controle voordat de oesters worden ingepakt voor verzending is nog steeds handwerk.

Door het hele verhaal van onze gids is verweven de geschiedenis van voor- en tegenspoed en dat de consumptie van oesters en mossels geëvalueerd is van volksvoedsel tot culinaire exquise consumptie.

Leuk zijn de weetjes die gids Henk verteld over bijvoorbeeld hoe je kunt zien hoe oud een oester is. Dat dit te zien is aan jaarringen in de schelp. Dat oesterzaad gevangen wordt op mosselschelpen van gekookte mosselen. Dat deze mosselschelp vaak nog terug te zien is op de oesterschelp. Dat oesters en mossels lekker zijn om rauw te eten. Dat kreeften ook in Yerseke verhandeld worden. Dat Yerseke een van het belangrijkste centrum is in de handel van mossels, kreeften en oesters in Europa.

Na al deze interessante wetenswaardigheden nemen we aan het eind van de middag afscheid van onze gids. Via Wemeldinge rijden we over de Kattendijkse dijk langs de Oosterschelde richting huis.

Wat begon als een nevelige dag eindigt als een winderige heldere dag waar we met een goed gevoel op kunnen terugkijken.

Zonnebloem logo

De uitslag van de Zonnebloem loterij is bekend.

Kijk snel of je in de prijzen bent gevallen!

Naar de uitslag

Mattie Hill

0644222394
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Bezoekwerk
  • Buitenactiviteiten
  • Creatieve workshops
  • Kunst en cultuur
  • Uit eten/terrasje pakken